Τεχνολογια - Επιστημη

Φορτίζεις λάθος το κινητό σου και δεν φταις εσύ

Πώς μια νεοσύστατη εταιρία χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία μπαταριών καθαρού λιθίου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 κινητα, φορτιση, καλωδια
Με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου η σωστή φόρτιση του κινητού είναι πρακτικά αδύνατη © Unsplash/Steve Johnson

Η τεχνολογία λιθίου αν και δεν είναι τέλεια δεν πρόκειται να εξαφανιστεί

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές, ακόμη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι τέλειες και είναι σχεδιασμένες για να υποβαθμιστούν με την πάροδο του χρόνου. Σχεδόν όλα όσα κάνουμε, απλώς επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Ο ασύρματος φορτιστής που πιθανόν χρησιμοποιείς τη νύχτα δημιουργεί υπερβολική θερμότητα, η οποία επιταχύνει την υποβάθμιση της μπαταρίας του κινητού. Το ίδιο ισχύει και για τη γρήγορη φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή φόρτιση του τηλεφώνου είναι πρακτικά αδύνατη.

Ενώ ορισμένες συμβουλές και κόλπα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για τους περιορισμούς των μπαταριών ιόντων λιθίου στις συσκευές. Όλες κάποια στιγμή σταματούν να διατηρούν τη φόρτιση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται συνεχώς αντικατάσταση. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ειδικά οι φτηνές, μπορούν επίσης να εκραγούν χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχει, ωστόσο ελπίδα.

Pure Lithium: Μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία μπαταριών

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Βοστώνη που ονομάζεται Pure Lithium ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική ανακάλυψη με τις μπαταρίες μετάλλων λιθίου. Ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου στο τηλέφωνό σου αρχίζουν να υποβαθμίζονται σημαντικά μετά από μερικές εκατοντάδες κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης, αυτές οι μπαταρίες μετάλλων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούν καθαρό λίθιο αντί για ένωση λιθίου, μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 2.000 κύκλους χωρίς σημαντική υποβάθμιση φθοράς, όπως δείχνει μια τρέχουσα δοκιμή.

Επιπλέον, οι μπαταρίες μετάλλων λιθίου μπορούν να αποθηκεύσουν διπλάσια ενέργεια και να ζυγίζουν το μισό από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Pure Lithium, Emilie Bodoin αποκαλεί αυτόν τον συνδυασμό χαρακτηριστικών «το ιερό δισκοπότηρο της αποθήκευσης ενέργειας». Για την ώρα όμως δεν μπορείς να αγοράσεις ένα iPhone με μπαταρία από μέταλλο λιθίου. Οι μπαταρίες μετάλλου λιθίου, μαζί με τις υπόλοιπες τεχνολογίες μπαταριών που πρόκειται να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι το κλειδί για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και επειδή γίνονται σταδιακά καλύτερες. Μπορεί να είσαι κακός στη φόρτιση του τηλεφώνου σου, για παράδειγμα, και παρόλα αυτά το τηλέφωνό σου δεν θα εκραγεί ή δεν θα σταματήσει να λειτουργεί αμέσως. Μπορείς επίσης να οδηγήσεις ένα ηλεκτρικό όχημα περίπου 480 χιλιόμετρα πριν χρειαστεί να το φορτίσεις. Ωστόσο, η δυνατότητα να χωρέσουμε ακόμη περισσότερη ενέργεια στις μπαταρίες μας θα ήταν επαναστατική.

Αυτό το είδος τεχνολογικής επανάστασης δεν θα μπορούσε να σημαίνει μόνο ότι η μπαταρία του τηλεφώνου σου διαρκεί για μέρες. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συσκευή που αντικαθιστά πλήρως το τηλέφωνό σου, όπως τα εξαιρετικά ελαφριά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που δεν χρειάζονται ποτέ φόρτιση. Και οι επαναστατικές νέες μπαταρίες δεν θα μας δώσουν μόνο μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων μεγαλύτερης διάρκειας. Θα μπορούσαμε να έχουμε αεροπλάνα, τρένα και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που λειτουργούν με μπαταρίες.

Ωστόσο, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας γίνεται όλο και καλύτερη. Το πιο πρόσφατο iPhone διαρκεί περισσότερο από το προηγούμενο iPhone με μία μόνο φόρτιση, αλλά αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου. Το λογισμικό που διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο η μπαταρία μιας συσκευής αλλάζει και εκφορτίζεται είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια τη χημεία της μπαταρίας στις μέρες μας.

Συμβουλές για την υγεία της μπαταρίας

Γι’ αυτό υπάρχουν τόσες πολλές συμβουλές και κόλπα για τη φόρτιση του τηλεφώνου σου. Αν το κάνεις σωστά, μπορείς να παρακάμψεις τις αδυναμίες της μπαταρίας σου και όχι μόνο να κρατάς τη φόρτιση περισσότερο, αλλά και να παρατείνεις ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Για να βελτιστοποιήσεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ιδανικά θα πρέπει να διατηρείς το τηλέφωνό σου φορτισμένο μεταξύ 20 και 80 τοις εκατό σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία περίπου 18 βαθμούς Κελσίου ανά πάσα στιγμή. Αν η μπαταρία είναι πολύ άδεια ή πολύ γεμάτη, πολύ ζεστή ή πολύ κρύα, υποβαθμίζεται πιο γρήγορα. Και όταν τη φορτίζεις, δεν πρέπει να το παρακάνεις με έναν πολύ ισχυρό αντάπτορα, γιατί αυτό μπορεί να θερμάνει τη μπαταρία και, πάλι, να προκαλέσει την υποβάθμισή της.

Τα καλά νέα είναι ότι, παρά τους πολλούς μύθους που περιβάλλουν τις σωστές τεχνικές φόρτισης, το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής, ακόμη και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι σχεδιασμένα για να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις της τεχνολογίας μπαταριών ιόντων λιθίου. Μπορεί να είσαι κακός στη φόρτιση του τηλεφώνου σου αυτές τις μέρες, και το τηλέφωνό σου θα φροντίσει τον εαυτό του. Αν ανησυχείς πραγματικά για την υγεία της μπαταρίας σου, απόφυγε τη γρήγορη φόρτιση ή τη φόρτιση όλη τη νύχτα και μην αφήνεις το τηλέφωνό σου να ψήνεται στον ήλιο.

Τα κακά νέα είναι ότι η αλλαγή στην τεχνολογία των μπαταριών που θα μας φέρει αεροπλάνα με μπαταρίες απέχει χρόνια. Για τις νέες τεχνολογίες μπαταριών, οι ανακαλύψεις όπως το πείραμα Pure Lithium είναι απλώς ένα βήμα στο μακρύ δρόμο προς την εμπορική αξιοποίηση.

Πηγή: Vox

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.

Drone Show του Ολυμπιακού
Ποιοι και πώς έκαναν το φαντασμαγορικό drone show του Ολυμπιακού;

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.