- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η θέση του laser στην ωτορινολαρυγγολογία και τη φωνοχειρουργική
Νέες, εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων του λάρυγγα
Η Ωτορινολαρυγγολόγος, Ανατολή Παταρίδου, εξηγεί τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης των προβλημάτων του λάρυγγα
O λάρυγγας αποτελεί όργανο του αναπνευστικού μας συστήματος. Βρίσκεται μέσα στον λαιμό και επιτελεί σημαντικούς και πολλούς ρόλους. Μας βοηθάει να εκφραστούμε μέσω της φωνής, προστατεύει τους πνεύμονες, ρυθμίζει την αναπνοή, όπως αναφέρει η κ. Ανατολή Παταρίδου Ωτορινολαρυγγολόγος - Χειρουργός Κεφαλής - Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ και συνεχίζει: Κάθε πρόβλημα, λοιπόν, στη λειτουργία του λάρυγγα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από τον κατάλληλο εξειδικευμένο ιατρό, προκειμένου να αποκατασταθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν οι νέες τεχνικές, που εφαρμόζονται διεθνώς – και στη χώρα μας. Μάλιστα, η τελευταία τάση είναι οι λεγόμενες office based procedures, οι οποίες εφαρμόζονται πλέον και στο ιατρείο και ενδείκνυνται για καταστάσεις στις οποίες μπορεί να υπάρχει ανάγκη για επανάληψη των χειρισμών. Ο πάσχων αποφεύγει τη διαδικασία συνεχών εισαγωγών στο χειρουργείο. Επιπλέον μειώνεται πολύ το κόστος αντιμετώπισης και αποφεύγονται οι επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν και άλλα θέματα υγείας, στους οποίους η συχνή εφαρμογή γενικής αναισθησίας δημιουργεί προβλήματα.
Αντιμετώπιση προβλημάτων του λάρυγγα
Οι λαρυγγολογικές επεμβάσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου 100 χρόνια και αρχικά γίνονταν με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Στη διάρκεια των ετών, με την εξέλιξη των μεθόδων γενικής αναισθησίας και με την εισαγωγή του χειρουργικού μικροσκοπίου, οι επεμβάσεις αυτές καθιερώθηκε να γίνονται στο χειρουργείο υπό γενική νάρκωση. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, διότι δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα διόφθαλμης όρασης, άνεση στις κινήσεις, υψηλή μεγέθυνση, με αποτέλεσμα εξαιρετική ακρίβεια στους χειρισμούς των ιστών. Ωστόσο πρόσφατα έχει αρχίσει ξανά η εφαρμογή επεμβάσεων στον φάρυγγα και στον λάρυγγα υπό τοπική νάρκωση στο ιατρείο.
Laser: Το τέλειο νυστέρι!
Στη χειρουργική, µια πολύ σηµαντική παράµετρος είναι η επούλωση του τραύµατος, η οποία εξαρτάται από την ακρίβεια στην τεχνική και τη χρήση µεγέθυνσης και φωτισµού, που δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας στην εκτοµή, γιατί προσφέρουν ένα άλλο βάθος πεδίου.
Τι άλλαξε με την εφαρμογή του laser;
Το laser έφερε επανάσταση στη χειρουργική του λάρυγγα, γιατί έδωσε τη δυνατότητα, χωρίς εξωτερικές τομές που προκαλούν διαταραχή στη λειτουργικότητα του οργάνου, να αφαιρείται η παθολογία, είτε καλοήθης είτε κακοήθης, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο με πολλαπλή αποστολή και έχει μεγάλη σημασία η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του να γίνεται με το λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.
Σε ποιες παθήσεις του λάρυγγα έχει εφαρμογή;
Σε πολλές καλοήθεις παθήσεις, όπως οι κύστες, οι πολύποδες, το οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, τα θηλώματα, η πάρεση των φωνητικών χορδών και οι καλοήθεις όγκοι. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά την αντιμετώπιση των περιπτώσεων κακοήθειας σε φάρυγγα-λάρυγγα-υποφάρυγγα.
Τα θηλώματα του λάρυγγα
Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι είναι η υποτροπή σε θηλώματα του λάρυγγα από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο συγκεκριμένος ιός είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι γνωστό ότι με την στοματική επαφή μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν των γεννητικών οργάνων. Ο ιός αυτός εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα (συνήθως στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές), αλλά και του υποφάρυγγα και του λάρυγγα, αν και σε μικρότερο βαθμό. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του στόματος στο πίσω μέρος του είναι διαφορετικός από ότι στο πρόσθιο, και διευκολύνει την είσοδο του ιού στη βασική στιβάδα του επιθηλίου. Η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό HPV 12πλασιάζει (τουλάχιστον) τον κίνδυνο εκδήλωσης στοματοφαρυγγικού καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού, γυναίκες και άνδρες, θα έρθει σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή του.
Σε ποια άλλα όργανα έχει εφαρμογή το laser;
Στη μύτη το χρησιμοποιούμε πιο συχνά για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε κληρονομικές παθήσεις όπως η Rendu Osler που προκαλεί ρινορραγίες, και στο ρινόφυμα. Στη στοματική κοιλότητα έχει εφαρμογή στη διενέργεια βιοψιών με τοπική νάρκωση και στην αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών από το στόμα και τη γλώσσα.
Πώς εφαρμόζεται η τεχνική;
Στον φάρυγγα και τον λάρυγγα η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιούμε ειδικό τραχειοσωλήνα. Το laser συνδέεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο και με τη χρήση ειδικού μικροχειριστηρίου επιλέγουμε τις παραμέτρους για τη δέσμη, ανάλογα με το σημείο το οποίο δουλεύουμε. Για επεμβάσεις με τοπική αναισθησία, χρησιμοποιούμε ένα διαφορετικό σετ εργαλείων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή;
Η χρήση του laser εξασφαλίζει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επούλωση, με άμεσο όφελος να μη διαταράσσονται ιδιαίτερα η κατάποση και η φωνή. Αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος, άρα αποφεύγεται η τραχειοστομία, ενώ επίσης μειώνει την πιθανότητα αιμορραγίας. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει σε περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα είναι ότι στην ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση της βλάβης. Το laser αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο στην αντιμετώπιση καλοηθών παθήσεων και αρχικών σταδίων κακοηθειών του φάρυγγα και του λάρυγγα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο ανθρώπινης πλύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.