- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ραντεβού σήμερα στο Πολυτεχνείο για τη Βραδιά του Ερευνητή
Οι δράσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ραντεβού σήμερα στο Πολυτεχνείο για τη Βραδιά του Ερευνητή - Οι δράσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών
Η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης, η «Βραδιά του Ερευνητή», που διοργανώνεται σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις σε 25 χώρες, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και της επιστήμης, είναι και φέτος εδώ.
Στην Ελλάδα, σε 15 πόλεις, δεκάδες ερευνητές και επιστήμονες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αναλαμβάνουν δράσεις για τη «Βραδιά του Ερευνητή». Αναλυτικότερα, στην Αττική, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα ανοίξει τις πύλες του εμβληματικού κτιρίου «Αβέρωφ», του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων, για να φιλοξενήσει τη «Βραδιά του Ερευνητή», σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.
Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα δίνουν ραντεβού στη «Βραδιά του Ερευνητή»
Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, προσκαλούνται να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και της γνώσης μέσα από καινοτόμα επιστημονικά έργα, να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές τους και να συμμετάσχουν σε πλήθος πρωτότυπων δράσεων. Αναλυτικότερα, από τις 17:00 έως τις 22:00, όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Αττικής «δίνουν ραντεβού» στο Πολυτεχνείο για να παρουσιάσουν τις τελευταίες λέξεις της εγχώριας τεχνολογικής εξέλιξης, παράλληλα με σειρά εκδηλώσεων, παρουσιάσεων ανοιχτών επί τόπου, εργαστηρίων, φοιτητικών ομάδων συναφών εκπαιδευτικών οργανισμών και δρώμενων.
Δείγματα παραδοσιακής ναυπηγικής, πρότυπων αγωνιστικών οχημάτων, αεροσκαφών, σκαφών, ρομποτικής και άλλων πρωτότυπων εκθεμάτων, θα περιμένουν το κοινό να τα δει, να τα περιεργαστεί και να μάθει περισσότερα για αυτά από τους ερευνητές τους.
Η φετινή διοργάνωση εστιάζει σε τρεις τομείς:
- Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με κοινωνική συμμετοχή και καινοτομία
- Πράσινη, γαλάζια και ψηφιακή μετάβαση
- Αειφορία - κυκλική οικονομία - βιώσιμη κινητικότητα - υγεία - προσβασιμότητα ποιότητα ζωής
Όπως έχει ανακοινωθεί από το ΕΜΠ, στο αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ θα στηθούν οι καθιερωμένες θεματικές γωνιές: «Έρευνα & Εκπαίδευση», «Απασχόληση και Καινοτομία», «Ανάπτυξη και Αειφορία», καθώς και η «Ευρωπαϊκή γωνιά». Επιπλέον, η βραδιά θα πλαισιωθεί μουσικά από την Ομάδα Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του ΕΜΠ και το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ και ψυχαγωγικά με εκπαιδευτικές παραστάσεις («Ο Καραγκιόζης και το μεγάλο μυστήριο» - Αθηναϊκός Θίασος Σκιών, Stand-up Chemistry - Theatronio, Science Reactors).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Βραδιά του Ερευνητή» — στην οποία θα συμμετέχουν φορείς στις πόλεις της Θεσσαλονίκης (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), της Λάρισας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), του Ηρακλείου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), του Ρεθύμνου (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), της Πάτρας (Πανεπιστήμιο Πατρών) και της Μυτιλήνης (SciCo)— είναι διαθέσιμες στους συνδέσμους: https://researchersnight.gr/ και https://www.ntua.gr/ntuaren/ .
Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη στο κοινό, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσα από κανάλι της Βραδιάς (https://www.youtube.com/live/uWSfUXGS4lg) και την ιστοσελίδας της ΕΡΤ (https://www.ertnews.gr/).
Με το βλέμμα στον ουρανό οι δράσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών
Στη «Βραδιά Ερευνητή» συμμετέχει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στο Θησείο, στην Πεντέλη, καθώς και στο Στεφάνι Κορινθίας. Σήμερα, από τις 16:00 έως τις 23:00, παιδικές δράσεις και εργαστήρια, πειράματα και δραστηριότητες, επιστημονικές ομιλίες και παρατηρήσεις του έναστρου ουρανού με μικρά και μεγάλα τηλεσκόπια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα.
Οι δράσεις του Αστεροσκοπείου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο PICO (Physics for All), στο οποίο συμμετέχει και η Ελληνογερμανική Αγωγή, όπου θα διοργανώσει δράσεις παρατήρησης με τηλεσκόπια του φθινοπωρινού ουρανού από το Αστεροσκοπείο του σχολείου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων είναι διαθέσιμο στους συνδέσμους: https://picoproject.gr/ , https://www.noa.gr/vradia-erevniti-2024/ , https://www.ea.gr/el/nea/news.asp?eventID=1370 .
Δράσεις εκτός Αθηνών
Φέτος, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe, διοργανώνονται κοινές δράσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που μετέχουν στην κοινοπραξία του Προγράμματος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις «Αποστολές της ΕΕ» (EU Missions). Το πρόγραμμα αφορά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μικρών επισκεπτών ("Planting for the future", "The game of re-use"), στην ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων ("Science HERoes"), στην ανάδειξη της καινοτομίας ("Showcasing innovation") με τη συμμετοχή εταιρειών τεχνοβλαστών, καθώς επίσης και στην ανάδειξη κόμβων επιστήμης και μάθησης ("Science and learning hub") σε ζωντανή σύνδεση με πειράματα του CERΝ.
Επιπλέον, ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι της σημερινής ημέρας, είναι η 5η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, «MEDNIGHT 2024», ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Marie Curie Actions) και έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε νέους/ες και ενήλικες τη φιλικότερη πλευρά της επιστήμης. Διεξάγεται ταυτόχρονα σε εννέα (9) χώρες γύρω από τη Μεσόγειο: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Τυνησία, και Βέλγιο.
Στο πλαίσιο του «MEDNIGHT 2024», το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει δημιουργήσει μια σειρά εκδηλώσεων στην Ξάνθη, που περιλαμβάνει εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμούς που σχετίζονται με την Έρευνα και που προορίζονται για διαφορετικά ακροατήρια για να τονίσουν την αξία της επιστήμης της Μεσογείου. Επίσης, στον «χορό» της Μεσογειακής Βραδιάς του Ερευνητή θα μπει φέτος το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά που έχει παρουσία: Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Λήμνο και Σύρο.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις στο πλαίσιο του «MEDNIGHT 2024», βρίσκονται στους συνδέσμους: www.mednight.eu.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.