Τεχνολογια - Επιστημη

Ανακαλύφθηκε κατοικήσιμος πλανήτης στο μέγεθος της Γης 40 έτη φωτός μακριά

Ποιος είναι ο Gliese12b όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πλανητες, Γη
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Gliese-12b συγκριτικά με την Γη © NASA

Gliese-12b: Η NASA ανακάλυψε κατοικήσιμο πλανήτη σε συμπαντική απόσταση 40 έτη φωτός μακριά

Έναν νέο κατοικήσιμο πλανήτη μεγέθους Γης δήλωσε πως ανακάλυψε μία ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Warwick της Βρετανίας.

Gliese 12 b – exoplanet sized between Earth and Venus

Ο Gliese 12 b έχει την ίδια θερμοκρασία με τον καύσωνα του 2022

Σε συνεργασία με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), δήλωσαν ότι ο εν λόγω πλανήτης ονόματι Gliese 12 b έχει την ίδια θερμοκρασία με τον καύσωνα του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένας από τους λίγους γνωστούς βραχώδεις πλανήτες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν.

Όμως η απόσταση του πλανήτη που είναι 40 έτη φωτός μακριά σημαίνει ότι το να κατοικηθεί ο πλανήτης δεν είναι κάτι εύκολο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου.

Ο αστροφυσικός του Warwick δρ. Thomas Wilson δήλωσε: «Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη και θα βοηθήσει την έρευνά μας για πλανήτες παρόμοιους με τη Γη σε όλο τον γαλαξία μας».

Ο πλανήτης έχει μια εκτιμώμενη επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 42°C, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν είναι ακόμα σίγουροι για την ποιότητα της ατμόσφαιράς του. Η πλήρης τροχιά του γύρω από το αστέρι του υπολογίζεται σε περίπου 12,8 ημέρες και έχει παρόμοιο μέγεθος με τη Γη.

Ο κοντινότερος πλανήτης με μέγεθος και θερμοκρασία σαν της Γης

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA και της ESA για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του πλανήτη και τα χαρακτηριστικά του, όπως το μέγεθος, η θερμοκρασία και η απόστασή του από τη Γη.

«Συγκλονιστικό! Αυτός ο πλανήτης είναι ο κοντινότερος πλανήτης με μέγεθος και θερμοκρασία σαν της Γης», πρόσθεσε ο δρ. Wilson. Συμπλήρωσε πως «το φως που βλέπουμε τώρα είναι από το 1984 (πριν από 40 χρόνια) - τόσο καιρό χρειάστηκε για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη. Πλανήτες όπως ο Gliese 12 b είναι πολύ λίγοι και σπάνιοι, οπότε το να μπορούμε να εξετάσουμε έναν τέτοιον πλανήτη από τόσο κοντά και να μάθουμε για την ατμόσφαιρα και τη θερμοκρασία του είναι πολύ σπάνιο».

Η Larissa Palethorpe, συν-επικεφαλής της μελέτης και φοιτήτρια διδακτορικού στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν «μοναδικό υποψήφιο» για περαιτέρω μελέτη της ατμόσφαιρας που θα βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε ορισμένες πτυχές της εξέλιξης του δικού μας ηλιακού συστήματος.

«Η Γη παραμένει κατοικήσιμη, αλλά η Αφροδίτη όχι, λόγω της πλήρους απώλειας νερού. Η ατμόσφαιρα του Gliese 12 b θα μπορούσε να μας διδάξει πολλά για τις διαδρομές κατοικησιμότητας που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς εξελίσσονται», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.