Τεχνολογια - Επιστημη

Λεύκη: Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη νόσο

Νέες θεραπείες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 917
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεύκη: Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη νόσο

Λεύκη: Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Ταμπουρατζή Ελευθερία, απάντα σε όλες μας τις ερωτήσεις για τη νόσο

Η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Ταμπουρατζή Ελευθερία

H 917είναι μια επίκτητη διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος που χαρακτηρίζεται από λευκές, αχρωμικές κηλίδες ή πλάκες με σαφή όρια γύρω από το υγιές δέρμα, όπως αναφέρει η κ. Ταμπουρατζή Ελευθερία, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Β’, Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, η οποία απαντά σε όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τη νόσο. 

Τι προκαλεί τη λεύκη;

Η νόσος οφείλεται σε επιλεκτική καταστροφή των μελανοκυττάρων και ξεκινάει απότομα, συνήθως στο 20% των ατόμων που εμφανίζουν λεύκη έχει προηγηθεί έντονη συναισθηματική πίεση (stress).

Σε τι ηλικίες εμφανίζεται η λεύκη; - Έχει κληρονομική προδιάθεση;

Η λεύκη μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα όμως προσβάλλει νεαρά άτομα <20 ετών. Η νόσος έχει πολυπαραγοντική γενετική βάση και έως το 30% των ασθενών έχει πάσχοντα συγγενή χωρίς όμως η νόσος να κληρονομείται ως αυτοσωμικό επικρατές ή υπολειπόμενο γονίδιο.

Ποιες είναι οι κλινικές μορφές της λεύκης;

  1. Εντοπισμένη ή τμηματική, όπου οι βλάβες εμφανίζονται σε μια περιοχή του σώματος και αργότερα μπορεί να επεκταθούν
  2. Μη τμηματική, όπου οι βλάβες εντοπίζονται σε πολλά σημεία του σώματος και είναι η πιο συχνή μορφή, καθώς αφορά το 90% των ασθενών
  3. Μικτή
  4. Αταξινόμητη 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς, λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό ιστορικό (συμπεριλαμβανομένων και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων που σχετίζονται ή συνυπάρχουν με τη λεύκη, όπως νοσήματα θυρεοειδούς, ατοπική δερματίτιδα, αλωπεκία). Η εξέταση συμπληρώνεται με ένα ειδικό φακό, τη λυχνία Wood, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις επιβεβαιώνεται με βιοψία.

Υπάρχει θεραπεία;

Η λεύκη μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δύσκολο και δυσεπίλυτο νόσημα στην αντιμετώπισή του. Οι θεραπείες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου όπως τοπικά κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης, παράγωγα βιταμίνης D, φωτοθεραπεία, lasers, χειρουργική αντιμετώπιση δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όμως, νέες θεραπείες υπάρχουν στο προσκήνιο και έχουν προστεθεί στη θεραπευτική μας φαρέτρα για  να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη λεύκη και να βοηθήσουν τον ασθενή να κερδίσει το «στοίχημα» με τη νόσο. Ο δερματολόγος, εξειδικευμένος και εξοικειωμένος με τη νόσο, μπορεί να σταθεί δίπλα στον ασθενή, βοηθώντας τον να επανέλθει στην καθημερινότητά του χωρίς συμβιβασμούς ή περιορισμούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.