Τεχνολογια - Επιστημη

GSK: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης μέσω των εμβολίων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 917
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
GSK: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

GSK: Το εμβόλιο ως μέσο πρόληψης και τα θετικά αποτελέσματά τους

εμβόλια ως ένα εκ των κύριων εργαλείων προάσπισης της δημόσιας υγείας οδήγησαν στην εξάλειψη ή τη διαχείριση πολλών νόσων, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και μειώνοντας την επιβάρυνση των λοιμωδών νοσημάτων και τη χρήση αντιβιοτικών.

  • Ο εμβολιασμός σώζει περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο.
  • 1,5 εκατομμύριο θάνατοι επιπλέον, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως.
  • Μεταξύ 2001 και 2020, τα εμβόλια απέτρεψαν περίπου 20 εκατομμύρια θανάτους, 500 εκατομμύρια περιπτώσεις ασθένειας και 9 εκατομμύρια περιπτώσεις μακροχρόνιας αναπηρίας, παγκοσμίως.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη διεθνή δημοσιογραφική εκδήλωση της GSK με τίτλο «Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης, και αφορούν στην πρόληψη μέσω του εμβολιασμού σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Τα εμβόλια ως μέσο πρόληψης

Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποδοτικές υγειονομικές παρεμβάσεις της εποχής μας, καθώς βοηθά και υποστηρίζει την καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των συστημάτων υγείας, όντας ένα εκ των κύριων μέσων πρόληψης. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, ο παιδικός εμβολιασμός έχει συμβάλει στη μείωση ασθενειών, της παιδικής θνησιμότητας και των μακροχρόνιων αναπηριών.

Σήμερα, 9 στα 10 παιδιά στην Ευρώπη κάνουν τουλάχιστον ένα βασικό σετ εμβολίων κατά τη βρεφική τους ηλικία, γεγονός που οδηγεί σε πιο υγιείς κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, με την Ευρώπη να κηρύσσεται «ελεύθερη» από την πολιομυελίτιδα το 2002. Σήμερα, η ασθένεια παραμένει ενδημική μόνο σε δύο χώρες παγκοσμίως (Πακιστάν και Αφγανιστάν).

Σε μια Ευρώπη της οποίας ο πληθυσμός γηράσκει ταχύτατα, σε συνδυασμό με τις χρόνιες και σοβαρές παθήσεις που συνοδεύουν τους ηλικιωμένους, τα συστήματα υγείας, επιβαρύνονται. Γεγονός το οποίο μπορεί να αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού ενηλίκων.

Για παράδειγμα, τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προς όφελος των ασθενών, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να ελευθερώσουν ζωτικό χώρο.

Η υγιής γήρανση και η υιοθέτηση του διά βίου εμβολιασμού μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της επιβάρυνσης των ενηλίκων και των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας από ασθένειες που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, οδηγώντας, παράλληλα, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.  

Στην περίπτωση της γρίπης, ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων κατά 45% και 38% αντίστοιχα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ σχετίζεται επίσης και με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων.

Τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν ολόκληρη την κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω ηλικίας ή υφιστάμενων νοσημάτων. Η προστασία αυτή όμως μπορεί να επιτευχθεί μέσω υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης και την επίτευξη ανοσίας.

Ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων

Η επένδυση στην περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα καθώς το 77% των χωρών ξοδεύουν λιγότερο από το 0,5% του προϋπολογισμού τους για τον εμβολιασμό.

Θα πρέπει να επενδυθούν περισσότεροι πόροι για την πρόληψη, στο πλαίσιο της κατανομής του προϋπολογισμού για τον εμβολιασμό ενηλίκων,  συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και στην εκπαίδευση, από μικρή ηλικία, σχετικά με τη σημασία του διά βίου εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός ενός ατόμου ενάντια σε έως και 17 νοσήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει περίπου 3.395 €.

Η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού, κατά του συνόλου των νοσημάτων που μπορούν να προληφθούν, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία.

Οι πολιτικές εμβολιασμού θα πρέπει να υπερβαίνουν της εστίασής τους στην προστασία της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και να υιοθετούν μια προσέγγιση διά βίου, παρέχοντας ίση πρόσβαση στα απαραίτητα εμβόλια και για τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων και των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως αναφέρθηκε, ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης δύναται να εξοικονομήσει από 248 έως 332 εκατ. ευρώ σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη μέσω της αποτροπής νοσηλειών και επισκέψεων στον Οικογενειακό Ιατρό.

Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία

Ο εμβολιασμός έχει θετική επίπτωση στην υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων και η πρόσβασή τους σε αυτόν πρέπει να διευρυνθεί, καθώς και να ενισχυθεί η χρηματοδότησή των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η συνεργασία με τις εταιρείες ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών στα εμβόλια.

Η έρευνα και η καινοτομία έκαναν εφικτή τη συνεχή ανάπτυξη νέων εμβολίων που παρέχουν προστασία έναντι περισσότερων ασθενειών.

Η ταχεία ανάπτυξη και έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 υπογραμμίζει το μέγεθος της επίπτωσης που έχει η ενίσχυση της επένδυσης στην έρευνα και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών, στην προστασία του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Κάθε ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό ενηλίκων (ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών) αποφέρει 4 € μελλοντικών οικονομικών εσόδων.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε αναφορά στη διοργανώτρια εταιρεία, αναφέροντας πως η GSK έχει ιστορία 140 ετών στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων, διατηρώντας ένα από τα ευρύτερα χαρτοφυλάκια εμβολίων για προστασία των ανθρώπων ενάντια νοσημάτων σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Σε τελική φάση ανάπτυξης, από τη GSK, βρίσκονται 19 εμβόλια, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως mRNA και ανοσοενισχυτικά, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε αλματώδη ανάπτυξη στην παραγωγή καινοτόμων εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού.

#gsk #worldimmunisationweek #vaccines

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.