Τεχνολογια - Επιστημη

AmiCamp 2024: Η ετήσια συνάντηση των φίλων της θρυλικής Amiga

Η 10η εκδήλωση για την Amiga και την κοινότητά της

Μπάμπης Καλογιάννης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

AmiCamp 2024: Οι διοργανωτές του ετήσιου event για την Amiga μιλούν στην Athens Voice για το παρελθόν και το μέλλον της αγαπημένης κονσόλας

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας αρκετές οργανωμένες προσπάθειες για την αναβίωση παλαιού τύπου βίντεο παιχνιδιών, τα οποία έγιναν γνωστά μέσω υπολογιστών που παλιότερα αποκαλούσαμε «παιχνιδομηχανές». Οι σχετικές κοινότητες που έχουν αναπτυχθεί στο διαδίκτυο και τα social media στοχεύουν στο να μεταφέρουν στη νεότερη γενιά την αγάπη για αυτά τα παιχνίδια, καθώς επίσης και να διατηρήσουν ζωντανό το πνεύμα μιας retro εποχής.

Αρχειοθετώντας και καταγράφοντας πληροφορίες για την ιστορία του κάθε παιχνιδιού, οι χρήστες των υπολογιστών μιας άλλης εποχής διατηρούν ζωντανό το πάθος τους για τον αγαπημένο τους τρόπο διασκέδασης. Φίλοι του Amstrad, του Spectrum, του Commodore, της Atari και άλλων κλασικών μοντέλων, προσπαθούν να περιγράψουν στις νεότερες γενιές μια εποχή που ο μέσος υπολογιστής είχε ελάχιστες δυνατότητες συγκριτικά με σήμερα, μια εποχή που ακόμα και το ίντερνετ καθ’ αυτό ήταν έννοια υπό εξέταση. Τέσσερις χρήστες μιας εκ των κορυφαίων μηχανών εκείνης της περιόδου, της Amiga, προχώρησαν τo όλο θέμα...

To AmiCamp, του οποίου το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «Amiga» και «Camp», αποτελεί πρωτοβουλία τεσσάρων φίλων οι οποίοι πριν από 10 χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διεξαγωγή ενός event αποκλειστικά αφιερωμένο στην Amiga και την κοινότητά της. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και έκτοτε επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Φέτος και ύστερα από εννιά συνεχόμενα χρόνια στον χώρο του FOUND.ATION (Πειραιώς), η 10η κατά σειρά εκδήλωση φιλοξενήθηκε στις 13 και 14 Απριλίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου Golden Age Hotel (Μιχαλακοπούλου). Πρόκειται για μια έκθεση σχετική με τους υπολογιστές που συνεχίζουν την κληρονομιά και την ποιότητα της Amiga, στοχεύοντας στην ψυχαγωγία και τη σύνδεση του παρελθόντος της συγκεκριμένης μηχανής με το μέλλον της. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Amiga και να δοκιμάσουν βελτιωμένες σύγχρονες εκδόσεις του υπολογιστή, με αυξημένες δυνατότητες.

Όπως ήταν λογικό, ένα μεγάλο μέρος του διημέρου αφιερώθηκε σε παλιά και νέα παιχνίδια, κάποια από τα οποία μάλιστα παίζονται και εν είδει τοπικού τουρνουά. Οι τέσσερις φίλοι και διοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι Γιώργος Σοκιανός, Σπύρος Καχριμάνης, Γιάννης Τσιτούρας και Χρήστος Τσαλδάρης. Οι δύο τελευταίοι μίλησαν στην Athens Voice για την ιστορία του AmiCamp, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Amiga: Οι Γιάννης Τσιτούρας και Χρήστος Τσαλδάρης μιλούν για την εκδήλωση

«Στο AmiCamp δεν ασχολούμαστε μόνο με τα παιχνίδια της Amiga, αλλά μιλάμε και για άλλες λειτουργίες της. Φέρνουμε κλασικές μηχανές της περιόδου 1985-1994, αλλά και μηχανήματα που αποτελούν εξέλιξη της κλασικής Amiga, με νέους επεξεργαστές, ή εξομοίωση Amiga σε PC και Raspberry Pi. Έτσι μπορούμε να δούμε πώς ήταν αυτά τα παιχνίδια στο παρελθόν, αλλά και πώς οι τότε Amiga μπορούν να γίνουν ταχύτερες και καλύτερες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κοινότητα εν έτει 2024 και τι είδους καινούργια παιχνίδια και προγράμματα κυκλοφορούν. Γενικότερα ασχολούμαστε με όλο το software και hardware που αφορά την Amiga» μου εξηγούν ο Γιάννης και ο Χρήστος.

Πολύς κόσμος βλέπει προσπάθειες όπως το AmiCamp ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης παρελθοντολαγνείας και αυξημένης νοσταλγίας για τα παλιά video games. Για τον Γιάννη και τον Χρήστο ωστόσο, η ενασχόληση με την Amiga και τους τίτλους της δεν σταμάτησε ποτέ. Τα νέα παιχνίδια που αναφέρουν μπορεί να είναι είτε καινούργιοι τίτλοι είτε συνέχεια κάποιων παλαιότερων. Κυκλοφορούν δε, τόσο για τα παλιότερα μοντέλα όσο και για τα πιο πρόσφατα.

Ο Γιάννης Τσακίρης, συνιδρυτής της Pixelglass, κύριος ομιλητής της ενότητας «Amiga Game Development»

Στην παρέα μας έρχεται και ο Γιάννης Τσακίρης, συνιδρυτής της Pixelglass. Ο κος Τσακίρης θέλησε στο παρελθόν να συνδυάσει τις δύο μεγάλες του αγάπες – τα επιτραπέζια παιχνίδια και την Amiga. Μέσω της Pixelglass έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και με τη βοήθεια ξένων developers, αναπτύσσει παιχνίδια τα οποία ακολουθούν τα υψηλά standards ποιότητας που έχουν τεθεί στο παρελθόν από τους παλιούς τίτλους. Στο AmiCamp 2024 ήταν ο κύριος ομιλητής της ενότητας «Amiga Game Development».

«Η όλη retro σκηνή έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2012 κι έπειτα. Στην Amiga δε, υπήρχε ανέκαθεν μεγάλη κοινότητα. Ο κόσμος δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται και να συγκεντρώνεται σε forums και εκδηλώσεις. Έχουμε πολύ δυνατή demo σκηνή, καλλιτέχνες και προγραμματιστές που δημιουργούν σχετικά βίντεο κλιπς, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Η σκηνή αυτή επεκτείνεται και σε υπολογιστές 8-bit, όπως και σε PC» μας εξηγεί ο κος Τσακίρης.

«Ως γνωστόν βέβαια, η Amiga ήταν η απόλυτη 16-bit μηχανή. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το AmiCamp δεν έχει να κάνει μόνο με τη retro παράμετρο, αλλά και με την εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από την Amiga. Ακόμα και την πιο μικρή εξέλιξη. Όλα τα μηχανήματα νέας γενιάς είναι 32-bit με επεξεργαστή 64-bit, ο οποίος δεν αξιοποιείται πλήρως ακόμα. Αυτή η εξέλιξη είναι αναπόσπαστο μέρος του event» συμπληρώνουν οι διοργανωτές.

Στο πλήθος ξεχωρίζει και η Leena, η οποία μας συστήνεται με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο «Ravenlordess». Η εμφάνισή της είναι εκκεντρική για κάποιον εκτός του κόσμου της Amiga, αλλά εξαιρετικά οικεία για τους παρόντες στην αίθουσα, και γενικότερα για τους γνώστες των τίτλων της κονσόλας. Η Leena είναι cosplayer (από τις λέξεις «costume» και «play») και αναπαριστά τον χαρακτήρα Razor από το «Maniac Mansion» της Lucasfilm Games. Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, είχε ντυθεί LeChuck, χαρακτήρα του «Monkey Island» – αγαπημένης σειράς παιχνιδιών για όλους τους παλιούς gamers. Το cosplay είναι ένα σημαντικό μέρος του AmiCamp, και οι επισκέπτες του έρχονται κάθε χρόνο από διάφορες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία κ.ά.

Το μέλλον του AmiCamp

«Θέλουμε πολύ να διατηρηθεί όλη αυτή η φάση και προτρέπουμε τον κόσμο να μας επισκεφτεί στο AmiCamp.gr, όπως και στις σελίδες μας σε Facebook και Τwitter, και αντίστοιχα. Ελπίζουμε να βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο, από τον οποίο θέλουμε να φέρνει και τα παιδιά του ώστε να εξοικειώνονται με παλιά, κλασικά παιχνίδια. Θα είναι τέτοια η χαρά μας που αναγκαστικά θα ψάχνουμε μεγαλύτερους χώρους για την επόμενη διοργάνωση!» μου λέει ο Γιάννης και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του.

«Στόχος του event είναι όχι μόνο να θυμηθούμε, αλλά να δούμε και την εξέλιξη της Amiga. Δείχνουμε το καινούργιο ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουμε και το παλιό, δείχνουμε τις νέες δυνατότητες και τις διαφορές με το παρελθόν, λύνουμε τις απορίες που μπορεί να έχουν όσοι έχουν χάσει ένα μέρος της εξέλιξης» συμπληρώνει ο Χρήστος.

Ο Γιάννης Τσακίρης τονίζει τη σημασία της «κοινότητας» των gammers και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μάθουν και να περάσουν καλά. «Θέλω να μιλήσω για το community. Για τους ανθρώπους. Είμαστε εδώ για να γνωριστούμε, να θυμηθούμε τη νιότη μας, να δούμε καινούργιες δημιουργικές ασχολίες, να ασχοληθούμε με εναλλακτικό computing, game design, ήχο και μουσική… για να περάσουμε καλά γενικότερα».

Τέλος, και καθώς οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής ξετυλίχτηκαν, ζήτησα από τους διοργανωτές και τον κο Τσιακίρη να μου πουν ποια είναι τα αγαπημένα τους παιχνίδια της Amiga.

Γιάννης Τσίτουρας

  • Agony (Psygnosis), ένα παιχνίδι με τρομερά γραφικό και ήχο
  • Shadow of the Beast
  • Lemmings, με τους υπαλλήλους της Commodore («μητέρα» εταιρεία της Amiga) να ντύνονται συχνά με τη συγκεκριμένη στολή
  • Worms, τα οποία ξεκίνησαν από την Amiga και με το ίδιο concept έχουν πάει και σε άλλες κονσόλες
  • Monkey Island I. Η απόδειξη πως όταν έχει τα κατάλληλα γραφικά και ήχο, μπορείς να «ζήσεις» σε μια ταινία στον υπολογιστή σου έναν περίπλοκο χαρακτήρα με προσωπικότητα

Χρήστος Τσαλδάρης

  • Lemmings
  • Worms
  • Lotus Esprit
  • Jaguar XJ220
  • Stunt Car Racer
  • Wings of Fury
  • Apache

Γιάννης Τσακίρης

  • Moonstone: A Hard Days Knight
  • Another World, ένα φανταστικό «cinematic» παιχνίδι
  • Flashback
  • Alien Breed (Team 17)
  • Sensible World of Soccer (ο Γιάννης μου ανακοινώνει περιχαρής πως μόλις κέρδισε το δεύτερό του πρωτάθλημα στο Sensible World of Soccer, στα τουρνουά που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του AmiCamp)
  • Dune II, ένα από τα πρώτα real time strategy games