Τεχνολογια - Επιστημη

Meeting You: Μια μητέρα επανασυνδέεται με τη νεκρή της κόρη με τη βοήθεια της VR

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να δείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ακόμα και αφού θα έχει φύγει από τη ζωή;

Γιάννης Νένες
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Meeting You: Ένα Νοτιοκορεάτικο ντοκιμαντέρ που συγκίνησε και ταυτόχρονα δίχασε

Μια συγκλονιστική επανένωση μέσω γυαλιών virtual reality, μιας μητέρας και της μικρής της κόρης που έχει πεθάνει, παρουσιάζεται σε ένα ντοκιμαντέρ του νοτιοκορεατικού τηλεοπτικού δικτύου MBC.

Φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR), η Κορεάτισσα μητέρα Jang Ji-sung ξεσπάει σε λυγμούς καθώς ένα avatar της επτάχρονης κόρης της, Na-Yeon, ξεπηδάει πίσω από σωρούς ξύλων σε ένα πάρκο της γειτονιάς, που ήταν η συνηθισμένη της παιδική χαρά. Το κοριτσάκι είχε πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα πριν από τρία χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Meeting You», συγκίνησε χιλιάδες Νοτιοκορεάτες αλλά και όποιον το παρακολουθεί, έστω και τη στιγμή της επανασύνδεσης μόνο, ενώ τονίζει το ολοένα και αυξανόμενο εύρος των δυνατοτήτων για τη νέα τεχνολογία πέρα από το gaming.

Ένα αιώνιο ερώτημα: Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να δείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ακόμα και αφού θα έχει φύγει από τη ζωή;
Αυτό το έκανε δυνατό, σύμφωνα με το Reuters, ο νοτιοκορεάτικος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Munhwa Broadcasting Corporation (MBC) προσφέροντάς το στη μαμά Jang Ji-sung, η οποία έχασε την επτάχρονη κόρη της πριν από τρία χρόνια.

Το βίντεο που μοιράστηκε από το MBC όπου η Jang φοράει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και ειδικά γάντια και στέκεται μπροστά σε μια πράσινη οθόνη, ραγίζει καρδιές. «Που είσαι;» ρωτάει με διστακτική φωνή. Ξαφνικά ο θεατής μπορεί να δει αυτό που βλέπει και η μητέρα: έναν μεγάλο χώρο με πράσινο και την κόρη της, τη Na-yeon, να ζωντανεύει μέσα σε αυτό το εικονικό περιβάλλον.

Το κοριτσάκι, φορώντας ένα φόρεμα και κρατώντας ένα ροζ τσαντάκι με θέμα την αγαπημένη της ταινία, το Frozen, ξεπηδάει πίσω από ένα σωρό ξύλα. «Μαμά, πού ήσουν; Με σκεφτόσουν καθόλου;» ρωτάει η Na-yeon.
Η μαμά της, πνιγμένη στους λυγμούς, απαντά στο avatar: «Πάντα».

Η συγκινημένη μαμά απλώνει τα χέρια μπροστά για να αγγίξει την κόρη της, αλλά βλέπει τα χέρια της να κινούνται και να περνούν μέσα από την εικονική φιγούρα της μικρής.
«Πόσο θέλω να σε αγγίξω έστω και μόνο μία φορά», λέει η Jang με δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπό της και τα χέρια της να τρέμουν. «Μου έλειψες τόσο πολύ».

Σε κάποιες στιγμές στη διάρκεια του βίντεο, η κάμερα στρέφεται στην υπόλοιπη οικογένεια της Jang: τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους. Είναι κι εκείνοι συγκινημένοι και σκουπίζουν τα δάκρυά τους. Αν και δεν μπορούν να δουν την Na-yeon, ο σπαραγμός της Jang είναι αρκετό για να τους πάρουν κι αυτούς τα κλάματα.

Κάποια στιγμή, η μητέρα και η κόρη γιορτάζουν τα χαμένα γενέθλια της Na-yeon, τραγουδώντας μαζί το Happy Birthday.
Η συγκλονιστική αυτή σκηνή είναι μέρος ενός ντοκιμαντέρ της Νότιας Κορέας που ονομάζεται «Meeting You», το οποίο δείχνει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τεχνολογία VR — δεν είναι πλέον μόνο για βιντεοπαιχνίδια.

Το απόσπασμα από αυτό το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί περισσότερες από 13 εκατομμύρια φορές στο YouTube.

Ο Lee Hyun-suk, διευθυντής των VIVE Studios στη Σεούλ και επικεφαλής του έργου, ελπίζει ότι η πρόοδος στην τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να παρηγορεί τους ανθρώπους.

«Οι άνθρωποι συχνά πίστευαν ότι η τεχνολογία είναι κάτι ψυχρό», είπε ο Hyun-suk. «Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε για να δούμε αν η τεχνολογία μπορεί να παρηγορήσει και να ζεστάνει την καρδιά μας όταν χρησιμοποιείται για ανθρώπους».

Ο παραγωγός Kim Jong-woo είπε στο Reuters ότι στόχος ήταν η μητέρα να θυμηθεί τη Na-yeon - όχι να την ξαναδημιουργήσει – αλλά ορισμένοι αμφισβητούν τη φύση της ταινίας, λέγοντας ότι εκμεταλλεύεται τη θλίψη. 

«Είναι κατανοητό ότι μια θλιμμένη μητέρα θα ήθελε να συναντήσει το νεκρό της κοριτσάκι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αρθρογράφος Park Sang-hyun. «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο τηλεοπτικός σταθμός εκμεταλλεύτηκε μια ευάλωτη μητέρα που έχασε ένα παιδί για χάρη της τηλεθέασης».

Η Jang όμως, που είχε συναινέσει για στη δημιουργία του βίντεο, είναι χαρούμενη που είδε την κόρη της άλλη μια φορά. Στο βίντεο λέει πόσο «αποκαρδιωτικό είναι που ο χρόνος της σταμάτησε στην ηλικία των επτά ετών. Αλλά ήμουν τόσο χαρούμενη που την είδα έστω και με αυτόν τον τρόπο». Οι τηλεθεατές υπερασπίστηκαν τη θέση της Jang. Έγραψαν ότι το ήθελε γιατί ένιωθε ότι είχε χάσει την ευκαιρία να πει αντίο και ότι αυτό θα τη βοηθούσε να κλείσει τον κύκλο του πένθους της. Κοντά στο τέλος του βίντεο, στο ντοκιμαντέρ, αποχαιρετά πραγματικά την κόρη της, με τον τρόπο που επιθυμούσε.

Ένας άλλος τηλεθεατής έγραψε: Θέλω να εξηγήσω ως Κορεάτης γιατί πολλοί άνθρωποι παρεξηγούν αυτό το έργο. Το έργο δεν στοχεύει στη δημιουργία ενός εικονικού παιδιού και στη θεραπεία του μυαλού, αλλά είναι ένα έργο που δείχνει τι σημαίνει ο τελευταίος χαιρετισμός για τους Κορεάτες.

Υπάρχει μια πεποίθηση που ονομάζεται «Hyeon-mong» στην παραδοσιακή κορεατική θρησκεία. Αυτό σημαίνει ένα ιδιαίτερο όνειρο. Αφού πεθάνει ένα άτομο, η ψυχή δοκιμάζεται για 49 ημέρες ή 3 χρόνια, και μετά τη δίκη, μπορεί κανείς να εμφανιστεί νεκρός στο όνειρο μιας ζωντανής οικογένειας.

Όταν οι άνθρωποι χάνουν ένα πολύτιμο άτομο, σκέφτονται τον νεκρό τους και φυσικά τον ονειρεύονται. Οι Κφ ορεάτες παρηγορούν το μυαλό τους πιστεύοντας ότι ο πολύτιμος άνθρωπός τους θα έχει πάει στον παράδεισο μέσω αυτού του ονείρου.

Αλλά υπάρχει μια αντίφαση στην παραδοσιακή θρησκεία της Κορέας. Η ψυχή ενός παιδιού κάτω των 10 δεν δοκιμάζεται αλλά οδηγείται αμέσως στον «Δυτικό ουράνιο κήπο, στον ουρανό της Κορέας» από τη «Θεά Σαμσίν» τη θεά του τοκετού. Έτσι η μητέρα που έχασε το παιδί της δεν μπορεί να το ονειρευτεί και να του πει αντίο. Αυτό το έργο πραγματοποιήθηκε για να μειώσει αυτή τη θλίψη.

-Με στοιχεία από το Reuters