Τεχνολογια - Επιστημη

Το χαμηλό οξυγόνο «μπορεί να πνίξει» τις προοπτικές της ζωής στο φεγγάρι του πλανήτη Δία

Η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Juno της NASA κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα κοντινής πτήσης από την Ευρώπη το 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ευρώπη, το φεγγάρι του πλανήτη
Η Ευρώπη, το φεγγάρι του πλανήτη Δία © wikipedia

Διάστημα: Πολύ χαμηλότερο το οξυγόνο στην Ευρώπη το φεγγάρι του πλανήτη Δία

Νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στην παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού Ευρώπη του πλανήτη Δία από ό,τι εκτιμώταν - και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αν υπάρχει ζωή στον υπόγειο ωκεανό του.

Ακόμα και με λίγο ή καθόλου οξυγόνο, τα μικρόβια μπορεί να εξακολουθούν να ζουν στον ωκεανό που πιστεύεται ότι υπάρχει μίλια (χιλιόμετρα) κάτω από τον παγωμένο φλοιό της Ευρώπης. Όσο για το τι άλλο, «ποιος ξέρει», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA Κέβιν Χάντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Nature Astronomy.

«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο για συμπυκνωμένο οξυγόνο στον πάγο της Ευρώπης, που υποδεικνύουν υψηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου», δήλωσε ο Χαντ.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Juno της NASA κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα κοντινής πτήσης από την Ευρώπη το 2022 - σε απόσταση μόλις 219 μιλίων (353 χιλιομέτρων).

Μια αμερικανοευρωπαϊκή ομάδα υπολόγισε ότι στην επιφάνεια της Ευρώπης παράγονται κάθε δευτερόλεπτο μεταξύ 6 και 18 κιλά οξυγόνου. Προηγούμενες εκτιμήσεις είχαν πολύ μεγαλύτερη διασπορά, έως και 1.100 κιλά οξυγόνου να παράγονται ανά δευτερόλεπτο.  Αυτό το οξυγόνο σχηματίζεται, μαζί με το υδρογόνο, καθώς η ακτινοβολία του Δία ανατινάζει το κέλυφος παγωμένου νερού της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Tζέιμς Ζάλαι του Πανεπιστημίου Princeton δήλωσε ότι η πτήση του Juno ήταν η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος «πήρε απευθείας αίσθηση» από το περιβάλλον της Ευρώπης. «Ανυπομονούσαμε να κρυφοκοιτάξουμε πίσω από την κουρτίνα του πολύπλοκου περιβάλλοντός της», ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Πηγή: Associated Press

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ