Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Elon Musk ή ο Χίτλερ είναι χειρότερος; - Το Gemini AI αρνείται να πάρει θέση

Τι απάντησε το chatbot της Google

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Elon Musk ή ο Χίτλερ είναι χειρότερος; - Το Gemini AI αρνείται να πάρει θέση
Ο ίδιος ο Elon Musk σχολίασε την απάντηση του Gemini, λέγοντας: «Είναι τρομακτικό» © ΕΡΑ / ZBIGNIEW MEISSNER

Η αμφιλεγόμενη στάση του Gemini AI της Google για τη σύγκριση του Elon Musk και του Χίτλερ προκαλεί τους χρήστες του internet

Το chatbot Gemini AI της Google έχει πυροδοτήσει μια νέα διαμάχη αρνούμενο να απαντήσει σε μια φαινομενικά απλή ερώτηση: ποιος επηρέασε περισσότερο την κοινωνία, ο Elon Musk με τα memes που δημοσιεύει στο Χ ή ο Αδόλφος Χίτλερ που διέταξε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων;

Ο πρώην επικεφαλής του ειδησεογραφικού ιστότοπου δεδομένων και δημοσκοπήσεων FiveThirtyEight, Nate Silver, εξέφρασε την απογοήτευσή του, δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο της απάντησης του Gemini, που ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να πούμε ποιος επηρέασε περισσότερο την κοινωνία, ο Elon που δημοσιεύει memes στο Χ ή ο Χίτλερ». Το chatbot αναγνώρισε τις κριτικές για τα tweets του Elon Musk ως αναίσθητα και επιβλαβή, ενώ τόνισε τις ενέργειες του Χίτλερ που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμυρίων, σύμφωνα με το livemint.

Nate Silver: Πρέπει να κλείσουν αυτό το chatbot

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το Gemini πρόσθεσε περαιτέρω, «Τελικά, εναπόκειται σε κάθε άτομο να αποφασίσει ποιος πιστεύει ότι είχε πιο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση και είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες πριν παρθεί μια απόφαση».

Ο Nate Silver, επέκρινε το Gemini, δηλώνοντας: «Πρέπει να κλείσουν αυτό το chatbot. Απέχουν αρκετούς μήνες από το να είναι έτοιμοι για να το λανσάρουν. Είναι εκπληκτικό που η Google το κυκλοφόρησε σε αυτήν την κατάσταση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Elon Musk σχολίασε την ανάρτηση, εκφράζοντας τις ανησυχίες του, λέγοντας: «Είναι τρομακτικό». Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμμετείχαν στη συζήτηση, με κάποιους να επικρίνουν το Gemini για την αδυναμία του να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Οι επικριτές συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Google στην αγορά, με έναν χρήστη να δηλώνει: «Η Google εργάζετε σκληρά για να ηγηθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με αυτό, έχουν διασφαλίσει ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θα την εμπιστευτεί ποτέ ή δεν θα χρησιμοποιήσει το προϊόν της».

Η διαμάχη γύρω από το Gemini αναγκάζει πολλούς να αμφισβητήσουν αν αυτή η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι έτοιμη για δημόσια χρήση και εάν ο αγώνας της Google για καινοτομία έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία ενός προϊόντος που δεν είναι πλήρως εξοπλισμένο για να χειρίζεται ευαίσθητες και λεπτές συζητήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ