Τεχνολογια - Επιστημη

H ιαπωνική σεληνάκατος SLIM «επανήλθε» στη ζωή και συνεχίζει την αποστολή στη Σελήνη

Πώς το φως του Ήλιου επανέφερε το SLIM σε λειτουργία μετά από 9 μέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ιαπωνική σεληνάκατος SLIM «επανήλθε» στη ζωή και συνεχίζει την αποστολή στη Σελήνη
H ιαπωνική σεληνάκατος SLIM «επανήλθε» στη ζωή και συνεχίζει την αποστολή στη Σελήνη © JAXA

Ιαπωνία: Ξανά σε λειτουργία η σεληνάκατος SLIM - Πώς το φως του Ήλιου επανέφερε το SLIM σε λειτουργία μετά από 9 μέρες 

Το ρομποτικό σκάφος SLIM βρίσκεται στη Σελήνη και επανήλθε σε λειτουργία, αφού είχε κλείσει για μια εβδομάδα λόγω προβλήματος στην παροχή ρεύματος.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa) δήλωσε ότι αποκατέστησε την επαφή με την προσεδάφιση την Κυριακή, υποδεικνύοντας ότι η βλάβη είχε διορθωθεί.

Ο λόγος που το SLIM βρισκόταν σε «αδράνεια»

Τα ηλιακά του κύτταρα λειτουργούν και πάλι, αφού μια αλλαγή στις συνθήκες φωτισμού του επέτρεψε να πιάσει το φως του ήλιου, δήλωσε η υπηρεσία.

Δεν μπορούσε να παράγει ενέργεια όταν προσεδαφίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, καθώς τα ηλιακά κύτταρα ήταν στραμμένα μακριά από τον Ήλιο.

Με το διαστημόπλοιο Smart Lander for Investigating Moon (Slim), η Ιαπωνία έγινε μόλις η πέμπτη χώρα που επιτυγχάνει μια ομαλή προσγείωση στη Σελήνη μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία.

Το διαστημόπλοιο λειτουργούσε με μπαταρία για αρκετές ώρες πριν οι αρχές αποφασίσουν να το απενεργοποιήσουν για να επιτρέψουν την πιθανή ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας όταν άλλαζε η γωνία του ηλιακού φωτός.

Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, το Jaxa μοιράστηκε μια φωτογραφία που τράβηξε το Slim από έναν κοντινό βράχο που του έδωσε το παρατσούκλι «toy poodle».

Η προσεδάφιση θα αναλύσει τη σύνθεση των βράχων στην προσπάθειά της να βρει στοιχεία για την προέλευση του φεγγαριού, δήλωσε η Jaxa.

Η καινοτομία της Ιαπωνίας με την προσεδάφιση του SLIM

Το SLIM θα χρησιμοποιήσει μια υπέρυθρη κάμερα για να μελετήσει τη σύνθεση ενός βράχου που ονομάζεται «toy poodle»

Προσγειώθηκε στην άκρη ενός ισημερινού κρατήρα γνωστού ως Shioli, σε απόσταση 55 μέτρων από τη στοχευμένη θέση προσγείωσης. Η Jaxa το χαρακτήρισε ως μια «πρωτοφανή προσγείωση με ακρίβεια».

Η τεχνολογία προσγείωσης θα μπορούσε να επιτρέψει τη μελλοντική εξερεύνηση των λοφώδους μορφής πόλων της Σελήνης που θεωρούνται πιθανή πηγή καυσίμων, νερού και οξυγόνου, δήλωσε η υπηρεσία.

Η αποστολή Slim ήρθε μετά από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας από την νεοφυή εταιρεία iSpace, η οποία είδε το σεληνιακό της προσγειωτή να συντρίβεται όταν ο ενσωματωμένος υπολογιστής του μπερδεύτηκε σχετικά με το ύψος του πάνω από τη Σελήνη.

Η Jaxa δεν μπόρεσε να πει αμέσως μέχρι πότε το Slim θα λειτουργήσει στη Σελήνη. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η προσεδάφιση δεν είχε σχεδιαστεί για να επιβιώσει σε μια σεληνιακή νύχτα. Μια σεληνιακή νύχτα, δηλαδή όταν η επιφάνεια της Σελήνης δεν εκτίθεται στον Ήλιο, διαρκεί περίπου 14 ημέρες.

Στατιστικά, η προσεδάφιση στη Σελήνη έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Μόνο οι μισές περίπου από όλες τις προσπάθειες έχουν πετύχει.

Πριν από την Ιαπωνία, η Ινδία ήταν η πιο πρόσφατη χώρα που εντάχθηκε στο κλαμπ των χωρών που το έχουν καταφέρει. Το ρόβερ της Chandrayaan-3 προσγειώθηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης τον Αύγουστο του 2023 - μια περιοχή στην επιφάνεια της Σελήνης στην οποία δεν είχε φτάσει άνθρωπος στο παρελθόν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε από ιδιωτικό φορέα έληξε τη σεληνιακή αποστολή του στις φλόγες πάνω από τον Ειρηνικό. Τον περασμένο Αύγουστο, το πρώτο σεληνιακό διαστημόπλοιο της Ρωσίας εδώ και δεκαετίες συνετρίβη στη Σελήνη αφού περιστράφηκε εκτός ελέγχου.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ