Τεχνολογια - Επιστημη

Πρώτη σε πωλήσεις smartphone στον κόσμο η Apple - Τερματίζει την κυριαρχία της Samsung

234,6 εκατομμύρια iPhone αγόρασαν οι χρήστες έξυπνων κινητών το 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Apple ξεπερνά τη Samsung ως κορυφαία σε πωλήσεις smartphone παγκοσμίως – Το iPhone τερματίζει το δωδεκαετές προβάδισμα κορεατικής εταιρίας.
Η Apple ξεπερνά τη Samsung ως κορυφαία σε πωλήσεις smartphone παγκοσμίως © Unsplash/Jimmy Jin

Η Apple ξεπερνά τη Samsung ως κορυφαία σε πωλήσεις smartphone παγκοσμίως – Το iPhone τερματίζει το δωδεκαετές προβάδισμα κορεατικής εταιρίας.

Η Apple ξεπέρασε τη Samsung ως κορυφαίος πωλητής συσκευών smartphone στον κόσμο, τερματίζοντας τη 12ετή πορεία της κορεατικής εταιρείας τεχνολογίας ως ηγέτης του κλάδου.

Η Apple ξεπερνά τη Samsung ως κορυφαία σε πωλήσεις smartphone παγκοσμίως – Το iPhone τερματίζει το δωδεκαετές προβάδισμα κορεατικής εταιρίας.
© Unsplash/George Beridze

Το iPhone κατέλαβε την πρώτη θέση για το 2023 με 234,6 εκατομμύρια πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της International Data Corporation (IDC), ξεπερνώντας τα 226,6 εκατομμύρια πωλήσεων της Samsung.

Η IDC είπε ότι η πρωτιά της Apple, η οποία κυκλοφόρησε το iPhone 15 τον Σεπτέμβριο, οφείλεται στις καταναλωτικές τάσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αυξανόμενης δημοτικότητας των συσκευών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% της αγοράς.

Apple - Samsung: Μετατόπιση ισχύος στην κορυφή

«Η τελευταία φορά που μια εταιρεία που δεν ονομάζεται Samsung ήταν στην κορυφή της αγοράς smartphone ήταν το 2010 και για το 2023 είναι τώρα η Apple», δήλωσε η IDC.

«Ένα είδος μετατόπισης ισχύος στην κορυφή της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης προήλθε από το υψηλότερο μερίδιο αγοράς όλων των εποχών για την Apple και την πρώτη φορά που βρίσκεται στην κορυφή».

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, της οποίας η αξία υπολογίζεται σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατείχε μερίδιο αγοράς 20,1% έναντι 19,4% της Samsung, σύμφωνα με την IDC. Η Apple έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone από άποψη εσόδων και κερδών, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ηγείται της αγοράς όσον αφορά την ποσότητα.

Σκληρή μάχη για την κυριαρχία στην αγορά των smartphone

Τα στοιχεία πωλήσεων ήρθαν πριν από την τελευταία κυκλοφορία των μοντέλων της Samsung την Τετάρτη, με τον όμιλο της Νότιας Κορέας να αναμένεται να κυκλοφορήσει τα Galaxy S24, S24 Plus και S24 Ultra, με χαρακτηριστικά που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Μπεν Γουντ, ο επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία ερευνών CCS Insight, είπε ότι τα δεδομένα της IDC ήταν ένα «ψυχολογικό πλήγμα» για τη Samsung, αλλά περίμενε ότι ο ανταγωνισμός θα παραμείνει έντονος φέτος.

«Πιστεύω ότι θα παραμείνει μια σκληρή μάχη καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Apple βρίσκεται σε μια ισχυρή τροχιά και η αφοσίωση των καταναλωτών στις συσκευές της Apple σημαίνει ότι μόλις αποκτήσουν μία, σπάνια αλλάζουν σε κάτι άλλο», είπε.

Ο Γουντ είπε ότι τα νέα δεδομένα δίνουν επιπλέον βαρύτητα στη σημασία της παρουσίασης των προϊόντων της Samsung την Τετάρτη.

«Αυτό σημαίνει ότι η Samsung πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους υπάρχοντες χρήστες, καθώς και να εξασφαλίσει νέους πελάτες για τις συσκευές της».

Η πληθώρα κατασκευαστών κατακερματίζει την αγορά Android

Η IDC επεσήμανε επίσης μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη αγορά για smartphone που λειτουργούν με λειτουργικό σύστημα Android, επικαλούμενη ανταγωνιστές της Samsung, όπως η Transsion και η Xiaomi, καθώς και η Honor και η Google.

Η επιτυχία των προϊόντων της Huawei στην Κίνα είχε επίσης επίδραση στην πτώση των πωλήσεων της Samsung, ανέφερε η IDC. Ο πάροχος δεδομένων πρόσθεσε ότι η Huawei παραμένει ανταγωνιστική απειλή για την Apple στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την IDC, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 3,2% σε 1,17 δισεκατομμύρια μονάδες το 2023, αν και ο όμιλος είπε ότι ο κλάδος ανακάμπτει μετά από μια υποτονική περίοδο.

«Η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους εδραίωσε την αναμενόμενη ανάκαμψη για το 2024», πρόσθεσε η IDC.

Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ξεπέρασε τη Microsoft ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, με 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ