Τεχνολογια - Επιστημη

Meta: Ξεκινάει η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων σε Facebook και Instagram

Διχασμένες οι απόψεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επανήλθε η Meta
Επανήλθε η Meta © Unsplash

Meta: Ξεκινάει η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων - Διχασμένες οι απόψεις 

Η απόφαση της Meta Platforms, σύμφωνα με την WSJ (Wall Street Journal) να κρυπτογραφήσει πλήρως τα μηνύματα στις πλατφόρμες τους, όπως το Facebook και το Instagram, αντικατοπτρίζει μια διαδικασία που σχετίζεται τόσο με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών όσο και με πιθανές επιπτώσεις στην πρόληψη του εγκλήματος.

Η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων θα εξασφαλίσει ότι αυτά δεν θα είναι προσβάσιμα από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Meta. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών, προστατεύοντάς τους από ενδεχόμενες παραβιάσεις από χάκερς ή ακόμη και από την ίδια την εταιρεία.

Meta: Ξεκινάει η κρυπτογράφηση των μηνυμάτων σε Facebook και Instagram
Instagram © Unsplash

Υπάρχουν ανησυχίες

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να δυσκολέψει την παρακολούθηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η παιδεραστία και άλλες παράνομες δραστηριότητες στην πλατφόρμα. Αυτό το επιχείρημα προέρχεται από το γεγονός ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να κάνει τα μηνύματα ανεπιθύμητα σε ερευνητές, αν και η ίδια η εταιρεία έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Η εν λόγω απόφαση επισημαίνει την διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και στην ανάγκη για ασφάλεια και πρόληψη εγκληματικών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ από το 2019 υποστήριζε την κρυπτογράφηση μηνυμάτων

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πράγματι μεγάλος υποστηρικτής της κρυπτογράφησης μηνυμάτων και έχει δηλώσει την υποστήριξή του προς την υιοθέτησή της σε διάφορες πλατφόρμες της Meta, συμπεριλαμβανομένων του WhatsApp, Facebook και Instagram.

Ωστόσο, η εφαρμογή της κρυπτογράφησης σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram προκάλεσε ορισμένα τεχνικά θέματα και απαιτούσε πολύπλοκες αλλαγές στην υποδομή τους. Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας που πρέπει να διορθωθούν πριν εφαρμοστεί η κρυπτογράφηση σε όλες τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή τέτοιων αλλαγών απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και εξέταση για να διασφαλιστεί ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ασφαλής για τους χρήστες της.

Ο Ζούκερμπεργκ επισημαίνει ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των ατόμων στις επικοινωνίες τους, αν και αναγνωρίζει την ανάγκη για προσεκτική εφαρμογή λόγω πιθανών προβλημάτων ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε γενικές γραμμές, εκφράζει την προσήλωσή του στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, θεωρώντας ότι αυτή είναι μια βασική αξία στις επικοινωνίες τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ