Τεχνολογια - Επιστημη

Σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, η Google γιορτάζει τα 25α γενέθλιά της

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης γιορτάζει - Η ιστορική διαδρομή της

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου: Τα γενέθλια της Google - Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία - Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε στο πέρασμα του χρόνου.
Τα γενέθλια της Google γιορτάζονται στις 27 Σεπτεμβρίου © Unsplash

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου: Τα γενέθλια της Google - Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία - Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε στο πέρασμα του χρόνου.

Γιατί άραγε τα τελευταία χρόνια γιορτάζονται σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου τα γενέθλια της Google και όχι σε κάποια από τις ιστορικά «ορθότερες» ημερομηνίες που σχετίζονται με την κολοσσιαία εταιρία;

Είναι γεγονός ότι η ίδια η Google έχει κατά καιρούς ανακοινώσει επτά διαφορετικές γενεσιουργές επετείους, προτού καταλήξει στην πλέον πρόσφατη.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία, ενώ ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου 1997 είχε κατοχυρώσει το Google.com ως διαδικτυακό της domain.

Ήταν η 27η Σεπτεμβρίου 1998 ωστόσο εκείνη που τελικά προτιμήθηκε το 2005, καθώς το είκοσι επτά σηματοδοτούσε και τον αριθμό των ιστοσελίδων που είχαν καταχωρηθεί στο ευρετήριο της μηχανής αναζήτησης την ημέρα εκείνη. Το να ειπωθεί ότι το εύρος επιλογών γιγαντώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, θα ήταν λίγο, μια που τρισεκατομμύρια σελίδες μπορούν να εντοπιστούν στις αναζητήσεις της Google σήμερα.

Φροντίζοντας να υπενθυμίσει την ιδιαίτερη σημασία της 27ης Σεπτεμβρίου στους χρήστες της, η Google δημιουργεί ένα νέο doodle για τα γενέθλιά της κάθε χρόνο.

Τα εμβρυακά βήματα της Google και η ραγδαία εξέλιξη

Η Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, όταν έκαναν διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου: Τα γενέθλια της Google - Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία - Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε στο πέρασμα του χρόνου.
Η Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα © Unsplash

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

The Invention And History Of Google | Silicon Valley: The Untold Story

Πώς η Google κατέκτησε την ηγεμονία των διαδικτυακών αναζητήσεων

Στα μέσα του 1999, η εταιρεία επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

Τον Μάρτιο του 1999, η εταιρεία μετέφερε τα γραφεία της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το επόμενο έτος, η Google άρχισε να πουλά διαφημίσεις που σχετίζονται με λέξεις-κλειδιά αναζήτησης ενάντια στην αρχική αντίθεση του Πέιτζ και του Μπριν απέναντι σε μια μηχανή αναζήτησης που χρηματοδοτείται από διαφημίσεις. Για να μην επηρεαστεί σημαντικά ο σχεδιασμός της σελίδας, οι διαφημίσεις βασίζονταν αποκλειστικά σε κείμενο. Τον Ιούνιο του 2000, ανακοινώθηκε ότι η Google θα γινόταν ο προεπιλεγμένος πάροχος μηχανών αναζήτησης για το Yahoo!, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας το Inktomi.

Το 2003, αφού εξαπλώθηκε σε δύο άλλες τοποθεσίες, η εταιρεία μίσθωσε ένα συγκρότημα γραφείων από τη Silicon Graphics, στο 1600 Amphitheatre Parkway στο Μάουνταιν Βιου της Καλιφόρνια.[13] Το σύμπλεγμα έγινε γνωστό ως Γκούγκλπλεξ. Αποτελούσε λογοπαίγνιο του αριθμού googolplex(10^googol=10^10^100) και, επίσης, ήταν συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα). Το 2006, η Google αγόρασε το ακίνητο από την SGI για 319 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνθήκες εργασίας σε αυτό το κτήριο χαρακτηρίστηκαν από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google είχε προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για τη φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρεία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Το 2010, η Google έγινε η πρώτη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, την οποία χρησιμοποιούσε το 80% των Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου έναντι μόνο το 35% των Κινέζων, οι οποίοι προτιμήστε το κινέζικο εργαλείο Baidu. Στην Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς της ήταν 93%.

Στις 12 Αυγούστου 2011, ο ιστότοπος ανακοίνωσε μια ενημέρωση του αλγορίθμου του που ονομάζεται "Panda" σε όλες τις εκδόσεις του ιστότοπου (εκτός από τις κινεζικές, τις ιαπωνικές και τις κορεατικές) προκειμένου που χρησιμοποιούν spam τεχνικές για την προώθησή τους στην Google. Εκτός από το Motorola Mobility, η Google αγόρασε περίπου 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την IBM το 201153 για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από την Apple και τη Microsoft κατά του Android.

Το 2012, η Google ευρετηρίασε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια έγγραφα και απαντούσε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα αναζήτησης καθημερινά.

Γεγονότα σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

1529: Αρχίζει η Πρώτη πολιορκία της Βιέννης όταν ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής επιτίθεται στην πόλη.

1540: Ο πάπας Παύλος Γ’ εγκρίνει επίσημα το μοναχικό «Τάγμα των Ιησουϊτών», με την ονομασία Συντροφιά του Ιησού (Societas Iesu) και Γενικό Ηγούμενο τον Ιγνάτιο Λογιόλα.

1669: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

1821: Μετά από ένα δεκαετή πόλεμο απελευθέρωσης, η ανεξαρτησία του Μεξικού αναγνωρίζεται από τον τελευταίο Ισπανό βικάριο.

1822: Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος, Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, ανακαλύπτει το «κλειδί» των ιερογλυφικών, αποκωδικοποιώντας τη Στήλη της Ροζέττης.

1831 (π.ημ.): Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, μετά την επανάσταση του 1821, Ιωάννης Καποδίστριας, από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη (9 Οκτωβρίου 1831 με το νέο ημερολόγιο).

1918: Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.

1905: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

1936: Πενήντα κανονιοβολισμοί πέφτουν από τον Λυκαβηττό και χοροί γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με αφορμή την έναρξη των 7ων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου που διεξάγονται στην Αθήνα, ύστερα από άρνηση της Βουλγαρίας για τη διοργάνωσή τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Χρήστος Μάντικας με 5 χρυσά (110 εμπόδια, 400 εμπόδια, 400μ, 4×100μ και 4×400μ) αναδεικνύεται σε μορφή των αγώνων που ολοκληρώνονται στις 6/10.

1938: Καθελκύεται για το παρθενικό του ταξίδι το μεγαλύτερο στην εποχή του κρουαζιερόπλοιο της Βρετανίας, το «Βασίλισσα Ελισάβετ».

1939: Η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι.

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), έπειτα από συμφωνία των αντιπροσώπων του ΚΚΕ (Λευτέρης Αποστόλου), του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος (Χρήστος Χωμενίδης), της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (Ηλίας Τσιριμώκος) και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (Απόστολος Βογιατζής).

1944: Σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Γερμανία.

1951: Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στους Εβραίους.

1953: Ο πρώτος πρέσβης της ΕΣΣΔ εγκαθίσταται στην Αθήνα.

1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

1972: Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερματίζουν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές. Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, θεμελιώνονται δύο μονάδες του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

1980: Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχεται με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε χώρο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

1989: Η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά τους Ανδρέα Παπανδρέου (166 υπέρ, 121 κατά, 7 λευκά), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (238 υπέρ, 36 κατά), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (170 υπέρ, 118 κατά), Γιώργο Πέτσο (219 υπέρ, 45 κατά) και Δημήτρη Τσοβόλα (168 υπέρ, 121 κατά).

1995: Τα Σκόπια εντάσσονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το όνομα FYROM.

1998: Στις γενικές εκλογές στη Γερμανία, ηττώνται για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ. Νέος καγκελάριος γίνεται ο σοσιαλδημοκράτης, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

1999: Αρχίζει στο δικαστήριο της Bow Street στο Λονδίνο η εκδίκαση της αίτησης των ισπανικών αρχών για την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

2000: Ο Μιχάλης Μουρούτσος, χαρίζει στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Τάε Κβον Ντο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, νικώντας στον τελικό των 58 κιλών τον Ισπανό Γκαμπριέλ Εσπάρτζα με 4-2. Την ίδια μέρα, η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με βολή 65.71 μέτρα.

2004: Με το αίμα επτά 15χρονων μαθητών βάφεται η άσφαλτος στο λεγόμενο Πέταλο του Μαλιακού, στα Καμένα Βούρλα. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα και στη συνέχεια ανατρέπεται. Η χώρα βυθίζεται σε βαρύ πένθος, το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης των Παραολυμπιακών ματαιώνεται, ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δίνει εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες.

2008: Πραγματοποιείται η πολυαναμενόμενη συναυλία της Madonna στην Αθήνα με τους θεατές να αγγίζουν τον αριθμό των 75.637.

Γεννήσεις σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

1271 – Βεγκέσλαος Β’, βασιλιάς της Βοημίας
1389 – Κόζιμο ο πρεσβύτερος, Ιταλός τραπεζίτης και πολιτικός
1601 – Λουδοβίκος ΙΓ’, βασιλιάς της Γαλλίας
1627 – Ζακ Μπενίν Μποσσυέ, Γάλλος επίσκοπος και θεολόγος
1696 – Αλφόνσους Λιγκουόρι, Ιταλός επίσκοπος
1844 – Νικόλαος Ζορμπάς, Έλληνας στρατιωτικός
1856 – Εμμανουήλ Ι. Ζυμβρακάκης, Έλληνας αρχηγός της Χωροφυλακής
1871 – Γκράτσια Ντελέντα, Ιταλίδα συγγραφέας
1887 – Ζαν Πατού, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
1918 – Μάρτιν Ράιλ, Άγγλος ραδιοαστρονόμος
1920 – Ουίλιαμ Κόνραντ, Αμερικανός ηθοποιός
1927 – Ρομάνο Σκάρπα, Ιταλός δημιουργός κόμικς
1927 – Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α’
1933 – Λίνα Μεδίνα, Περουβιανή μητέρα, η νεαρότερη στην ιστορία της ιατρικής
1939 – Γιάννης Μπανιάς, Έλληνας πολιτικός
1946 – Νίκος Αναστασιάδης, Κύπριος πολιτικός
1946 – Ζακ Βαλλάχε, Ολλανδός πολιτικός
1952 – Αντρέ Βιζέρ, Καναδός αθλητής
1969 – Σοφία Μίλος, Ελβετίδα ηθοποιός
1972 – Λάσα ντε Σέλα, Αμερικανίδα τραγουδοποιός
1972 – Γκουίνεθ Πάλτροου, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1873 – Χασάν Πρίστινα, Αλβανός πολιτικός
1975 – Θάνος Πετρέλης, Έλληνας τραγουδιστής
1976 – Φραντσέσκο Τότι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1978 – Άνι Λόρακ, Ουκρανή τραγουδίστρια και ηθοποιός
1982 – Λιλ Γουέιν, Αμερικανός ράπερ
1984 – Αβρίλ Λαβίν, Καναδή τραγουδίστρια

Θάνατοι σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

1590 – Πάπας Ουρβανός Ζ’
1700 – Πάπας Ιννοκέντιος ΙΒ’
1905 – Κώττας Χρήστου, Μακεδονομάχος
1915 – Κωνσταντίνος Σμολένσκη, Έλληνας στρατιωτικός
1917 – Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος
1921 – Ένγκελμπερτ Χούμπερντινκ, Γερμανός συνθέτης
1927 – Θωμάς Οικονόμου, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
1944 – Αριστίντ Μαγιόλ, Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος
1953 – Λώρης Μαργαρίτης, Έλληνας πιανίστας και συνθέτης
1954 – Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, Γερμανός στρατάρχης
1956 – Περικλής Βιζουκίδης, Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός
1957 – Γεώργιος Καρτάλης, Έλληνας πολιτικός
1960 – Σίλβια Πάνκχερστ, Αγγλίδα ακτιβίστρια
1966 – Σωκράτης Κουγέας, Έλληνας συγγραφέας
1968 – Μάξιμος Μητσόπουλος, Έλληνας πανεπιστημιακός
1984 – Χρόνης Εξαρχάκος, Έλληνας ηθοποιός
1986 – Κλιφ Μπάρτον, Αμερικανός μπασίστας
1996 – Μοχαμάντ Νατζιμπουλάχ, Αφγανός πολιτικός
2006 – Τζουζέπε Μπενάτι, Ιταλός σκηνοθέτης
2007 – Κίρα Σίνου, Ρωσίδα συγγραφέας
2013 – Πόλυ Πάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
2015 – Πιέτρο Ινγκράο, Ιταλός πολιτικός
2017 – Χιου Χέφνερ, Αμερικανός εκδότης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ