Τεχνολογια - Επιστημη

Μυστηριώδες «χρυσό αυγό» ανακαλύφθηκε στον βυθό της Αλάσκας

Oι θεωρίες γύρω από το εύρημα που διεγείρει τη φαντασία των ωκεανολόγων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλάσκα: Mια λεία χρυσή σφαίρα βρέθηκε στον πυθμένα του βυθού - Επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να είναι «το περίβλημα αυγού».
Μυστηριώδης χρυσή σφαίρα που μοιάζει με αυγό βρέθηκε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοιχτά της Αλάσκας © NOAA

Αλάσκα: Mια λεία χρυσή σφαίρα βρέθηκε στον πυθμένα του βυθού - Επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να είναι «το περίβλημα αυγού». 

Μια μυστηριώδης χρυσή σφαίρα που μπορεί να είναι αυγό που γεννήθηκε από ένα άγνωστο θαλάσσιο πλάσμα ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του ωκεανού, στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας στον Ειρηνικό.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) στις ΗΠΑ, που έκαναν την ανακάλυψη, προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα εκκολαφθέν αυγό ή ένα θαλάσσιο σφουγγάρι.

Το εύρημα ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) κατά τη διάρκεια μιας αποστολής «Seascape Alaska 5», η οποία ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στον Κόλπο της Αλάσκας, με το σκάφος NOAA Okeanos Explorer.

Η NOAA παραδέχτηκε ότι το εύρημα είχε «εγείρει τη φαντασία πολλών», με τον επίσημο λογαριασμό της στο Χ να αναφέρει ότι οι επιστήμονες «προσπαθούν να λύσουν αυτό το μυστήριο του χρυσού αυγού».

«Αν και είναι κάπως ταπεινωτικό να μένουμε άναυδοι με αυτό το εύρημα, χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον πλανήτη μας και πόσα απομένουν να μάθουμε και να εκτιμήσουμε για τον ωκεανό μας», δήλωσε την Πέμπτη στην Washington Post ο Σαμ Κάντιο, συντονιστής της NOAA Ocean Exploration για την αποστολή.

'I don't know what to make of that': mysterious golden orb found on Alaskan ocean floor –  video

Tα αινίγματα της θαλάσσιας ζωής και οι θεωρίες των επιστημόνων

«Με την πρώτη ματιά, πρόκειται ενδεχομένως για τα απομεινάρια μιας θήκης αυγού ή ίσως για ένα απλά ένα σφουγγάρι», δήλωσε στην Washington Post, ο Τζον Κόπλι, καθηγητής Εξερεύνησης των Ωκεανών και Επιστημονικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αφού εξέτασε τις εικόνες την Πέμπτη. 

Ο καθηγητής Κέρι Χόγουελ, οικολόγος βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, είπε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκονται νέα είδη κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών, αλλά ότι κανονικά θα ήταν δυνατό να τοποθετηθούν σε μια ευρεία ταξινομική κατηγορία.

«Αν είναι αυγό, η πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση αφορά το τίνος είναι το αυγό αυτό. Είναι αρκετά μεγάλο. Αυτό δεν είναι ένα μικρό αυγό ψαριού. Είναι υπερβολικά ευμεγέθες».

Τα τεστ DNA θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια θαλάσσιας ζωής ανήκει η σφαίρα, αν και είναι απίθανο να είναι δυνατός ο εντοπισμός ενός ακριβούς είδους, καθώς μόνο ένα κλάσμα της θαλάσσιας ζωής έχει προσδιοριστεί ως αλληλουχία.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ