Τεχνολογια - Επιστημη

Instagram: Ποιες αναρτήσεις είναι δημιουργημένες από την AI της Meta;

To Instagram μετά την Τεχνητή Νοημοσύνη

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Instagram: Ποιες αναρτήσεις είναι δημιουργημένες από την AI της Meta;
© Claudio Swarz / Unsplash

Το Instagram αποκτά περιεχόμενο που θα παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Το «AI περιεχόμενο» θα υποδεικνύεται από μια ετικέτα «Generated by Meta AI».

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, φέρεται να διερευνά την ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης για την πλατφόρμα της. Στιγμιότυπα οθόνης που κοινοποιήθηκαν από τον μηχανικό Alessandro Paluzzi αποκάλυψαν πιθανά σχέδια για την εισαγωγή ετικετών που ταυτοποιούν εικόνες δημιουργημένες από την Meta AI.

Η Meta, μαζί με έξι άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν μέτρα ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υδατογραφημάτων σε περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, μια ετικέτα με τη φράση «Generated by Meta AΙ»  θα εμφανίζεται στις αναρτήσεις του Instagram που δημιουργούνται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Η προσθήκη ετικετών για εικόνες που δημιουργούνται από AI ευθυγραμμίζεται με αυτήν την πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να ενδυναμώσει τους χρήστες με πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του περιεχομένου που συναντούν.

Instagram: Πώς η «Meta AI» θα τροποποιήσει το περιεχόμενο της πλατφόρμας

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η «Meta AI» θα «συνεισφέρει» περιεχόμενο στο Instagram παραμένει άγνωστος σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg υπαινίχθηκε την πιθανή ενσωμάτωση του μοντέλου Llama 2 στις υπηρεσίες τους.

Εκτός από τη «γεννητική» τεχνητή νοημοσύνη, τα ευρήματα του Paluzzi υποδεικνύουν επίσης άλλα εργαλεία υπό ανάπτυξη για το Instagram. Ένα από αυτά φαίνεται να είναι η δυνατότητα "σύνοψης μηνυμάτων". Η λειτουργία αυτή στοχεύει να παρέχει συνοπτικές περιλήψεις μακρών μηνυμάτων (τα λεγόμενα «σεντόνια»). Θα δούμε άραγε και την ανάλογη σήμανση «διαβάστηκε συνοπτικά». Αμφιβάλλω και φοβάμαι. Επιπλέον, η Meta φέρεται να εργάζεται για την εισαγωγή νέων καλλιτεχνικών εργαλείων για την επεξεργασία των Ιστοριών, τα οποία θα μπορούσαν να διευρύνουν τις δυνατότητες των χρηστών για ευφάνταστο οπτικό storytelling.

Η Meta επέλεξε να μην σχολιάσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με τις νέες λειτουργίες. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες υποδηλώνουν ότι η εταιρεία εξετάζει διάφορους τρόπους για να ενσωματώσει τις δυνατότητες της AI στο Instagram, επεκτείνοντας τα όσα προσφέρει για να εξυπηρετήσει καλύτερα τη συνεχώς αυξανόμενη βάση χρηστών της.

Καθώς η ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών συνεχίζεται, η έμφαση που δίνει η Meta στη διαφάνεια της τεχνητής νοημοσύνης και στη δημιουργικότητα των χρηστών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος των social media. Παρέχοντας στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI και προσφέροντας νέα δημιουργικά εργαλεία, η Meta στοχεύει να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο ελκυστικό Instagram για τους δημιουργούς περιεχομένου και τους καταναλωτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ