Τεχνολογια - Επιστημη

Ο αυνανισμός είναι πολύ παλαιότερος από ό,τι νομίζαμε

Πιο κοντά στη λύση ενός εξελικτικού αινίγματος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυνανισμός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει την προέλευση της αυτοϊκανοποίησης, ωστόσο ο εξελικτικός της ρόλος παραμένει ακόμα άγνωστος

Δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πίσω, στα αρχαία πρωτεύοντα θηλαστικά που προϋπήρχαν των πρώτων ανθρώπων, βρίσκεται η προέλευση του αυνανισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα από εξελικτικούς βιολόγους.

Έτσι, πολύ προτού οι πρώτοι άνθρωποι αρχίσουν να... σκαρφαλώνουν στα δέντρα, οι πρόγονοί τους είχαν αρχίσει να αυτοϊκανοποιούνται. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους αυτά σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σχετικά με τον αυνανισμό.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή η συμπεριφορά υπήρχε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια, στον κοινό πρόγονο όλων των μαϊμουδών και των πιθήκων», δήλωσε η δρ Ματίλντα Μπριντλ, επικεφαλής της μελέτης στο University College του Λονδίνου. «Δεν είναι ότι κάποια είδη ξύπνησαν μια μέρα και άρχισαν να το κάνουν. Πρόκειται για ένα αρχαίο χαρακτηριστικό εξέλιξης».

Ένα εξελικτικό αίνιγμα

Η Μπριντλ και οι συνάδελφοί της εντρύφησαν βαθιά στην ιστορία του αυνανισμού, με την ελπίδα να λύσουν το αίνιγμα της προέλευσής του. Από εξελικτική άποψη, ο αυνανισμός φαίνεται σαν σπατάλη χρόνου και προσοχής, δυνητικά είναι και επικίνδυνος.

Για να ανασυνθέσουν την ιστορία του, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν εκατοντάδες δημοσιεύσεις, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και προσωπικές σημειώσεις σχετικά με αυνανιζόμενα πρωτεύοντα θηλαστικά από επιστήμονες που ειδικεύονται στα πρωτεύοντα και φύλακες ζωολογικών κήπων. Στη συνέχεια, χαρτογράφησαν τις πληροφορίες σε εξελικτικά δέντρα πρωτευόντων, πηγαίνοντας έτσι πίσω στον χρόνο.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, η ομάδα των μελετητών περιγράφει πώς ο αυνανισμός εμφανίστηκε κοινός σε πρωτεύοντα θηλαστικά όλων των φύλων και ηλικιών. Αλλά το γιατί εξελίχθηκε πριν από περισσότερα από 40 εκατομμύρια χρόνια είναι λιγότερο σαφές.

Ιστορικά, οι βιολογικές μελέτες έχουν παραμελήσει τα θηλυκά, δίνοντας στους συγγραφείς λίγα καλά δεδομένα για να προχωρήσουν. Για τα αρσενικά, ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον ενδείξεις.

Γιατί αυνανίζονταν αρσενικά και θηλυκά

Οι αναλύσεις των επιστημόνων δημιουργήθηκαν βάσεις για τη θεωρία ότι ο αυνανισμός των αρσενικών ενίσχυε τις πιθανότητες να αφήσουν έγκυο τη σύντροφό τους. Για παράδειγμα, ένα χαμηλόβαθμο αρσενικό μπορεί να αυνανιστεί τόσο ώστε να αυξήσει τη διέγερσή του πριν από το σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι γονιμοποιεί τη σύντροφό του γρηγορότερα - και προτού ένας εύσωμος ανταγωνιστής του έχει την ευκαιρία να το ρίξει κάτω και να χαλάσει τη διασκέδαση. Ο αυνανισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα αρσενικά να αποβάλουν το παλιό σπέρμα, αφήνοντάς τα με πιο φρέσκο, πιο ανταγωνιστικό σπέρμα για το σεξ.

Αυτό δεν ήταν το μόνο προφανές κίνητρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ανδρικός αυνανισμός στα πρωτεύοντα θηλαστικά αυξήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο αυνανισμός μετά το σεξ βοηθά στον «καθαρισμό» του γεννητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.

Η Μπριντλ δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστούν οι εξελικτικοί παράγοντες για τον αυνανισμό στα θηλυκά. Μια ιδέα είναι ότι ο αυνανισμός πριν από το σεξ παρέχει στα θηλυκά πρωτεύοντα θηλαστικά κάποια επιρροή στο ποιο αρσενικό θα τα αφήσει έγκυο: κάνοντας τον κόλπο λιγότερο όξινο, γίνεται πιο φιλόξενος για το σπέρμα του επιλεγμένου συντρόφου.

«Πρόκειται για μια τόσο κοινή συμπεριφορά σε όλο το ζωικό βασίλειο, που μου προκαλεί απόλυτη απορία το γεγονός ότι κανείς δεν το έχει ερευνήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο Brindle. «Για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι λανθασμένος ή αφύσικος κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Είναι μέρος της υγιούς έκφανσης των σεξουαλικών μας συμπεριφορών».