Τεχνολογια - Επιστημη

Το πρώτο live stream από τον πλανήτη Άρη είναι γεγονός

Σταθμός στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πρώτο live stream από τον πλανήτη Άρη είναι γεγονός
© Twitter/ @esaoperations

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) μετέδωσε στο YouTube τις πρώτες απευθείας εικόνες από τον Άρη.

Κατά τη διάρκεια μιας ώρας, νέες εικόνες του Άρη αναμεταδίδονταν περίπου κάθε 50 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ενώ οι σχετικές ενημερώσεις είναι επίσης διαθέσιμες στον λογαριασμό του ESA στο Twitter και στο hashtag #MarsLIVE.

«Οι εικόνες, που θα μοιράζονται στο YouTube, στο λογαριασμό του ESA στο Twitter και με το #MarsLIVE, θα δείχνουν τον πλανήτη όπως δεν τον έχει δει κανείς ποτέ πριν», δήλωσε ο ESA.

Το live stream από τον κόκκινο πλανήτη έγινε στο πλαίσιο εορτασμού της 20ης επετείου από την εκτόξευση του Mars Express - μια αποστολή για τη λήψη τρισδιάστατων εικόνων της επιφάνειας του πλανήτη ώστε να τον δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

«Κανονικά, βλέπουμε εικόνες από τον Άρη και ξέρουμε ότι έχουν τραβηχτεί μέρες πριν», δήλωσε ο Τζέιμς Γκόντφρεϊ, υπεύθυνος λειτουργίας του διαστημικού σκάφους στο κέντρο ελέγχου της αποστολής του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα δούμε τον Άρη όπως είναι τώρα - όσο πιο κοντά στο αρειανό "τώρα" μπορούμε να φτάσουμε!» συμπλήρωσε.

«Όμως δεν έχουμε ξαναδεί εικόνες του Άρη στο παρελθόν; Ναι, αλλά όχι ζωντανά», δήλωσε ο ESA.

Συχνά, τα δεδομένα και οι παρατηρήσεις του κόκκινου πλανήτη λαμβάνονται όταν ένα διαστημικό σκάφος δεν είναι σε άμεση επαφή με τη Γη, οπότε οι εικόνες αποθηκεύονται μέχρι να μπορέσουν να σταλούν πίσω, εξήγησε ο ESA.

Ανάλογα με το πού βρίσκονται ο Άρης και η Γη στις τροχιές τους γύρω από τον ήλιο, τα μηνύματα που ταξιδεύουν στο διάστημα μπορεί να διαρκέσουν από 3 έως 22 λεπτά.

Ο ESA υπολόγισε ότι θα χρειαστούν περίπου 17 λεπτά για να ταξιδέψει το φως που απαιτείται για να σχηματιστούν οι εικόνες απευθείας από τον Άρη στη Γη και στη συνέχεια άλλο ένα λεπτό για να περάσει από τα καλώδια και τους διακομιστές στο έδαφος για να ξεκινήσει η ζωντανή μετάδοση, δήλωσε ο οργανισμός.

Δείτε το πρώτο live stream από τον κόκκινο πλανήτη:

First livestream from the Red Planet

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ