Τεχνολογια - Επιστημη

Η φωτορύπανση είναι εδώ πιο πολύ από ποτέ - Σε 20 χρόνια δεν θα είναι ορατά τα αστέρια στον ουρανό

Οι αστρονόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστέρια
© Jeremy Thomas/Unsplash

Αστρονομία: Σε 20 χρόνια δεν θα είναι ορατά τα αστέρια στον ουρανό - Οι αστρονόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Η χρήση LED και άλλων μορφών φωτισμού αυξάνεται δραματικά, καταλήγοντας να επηρεάζει αρνητικά τον νυχτερινό ουρανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το 2016, οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ο Γαλαξίας δεν ήταν πλέον ορατός για το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, και από τότε η φωτορύπανση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Υπολογίζεται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, οι περισσότεροι μεγάλοι αστερισμοί θα γίνουν ανεξιχνίαστοι σε 20 χρόνια.

«Ο νυχτερινός ουρανός είναι μέρος του περιβάλλοντός μας και θα ήταν μεγάλη στέρηση αν η επόμενη γενιά δεν θα μπορούσε να τον δει ποτέ, όπως θα ήταν αν δεν έβλεπε ποτέ μια φωλιά πουλιών», είπε ο αστρονόμος Μάρτιν Ρις.

Ο Ρις είναι ιδρυτής της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για τους σκοτεινούς ουρανούς, η οποία πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση με την οποία ζητούσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης.

Σύμφωνα με έρευνα του φυσικού Christopher Kyba από το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών, αποκαλύπτεται ότι η φωτορύπανση επηρεάζει δραματικά τον νυχτερινό ουρανό, αυξάνοντας τη φωτεινότητά του κατά περίπου 10% ετησίως. Αυτή η αύξηση απειλεί να εξαφανίσει την ορατότητα όλων των αστερισμών, εκτός από τους πιο λαμπρούς. Ο Kyba δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Observer ότι η θέα ενός νυχτερινού ουρανού με έναν λαμπερό Γαλαξία έχει μετατραπεί σε μια χαμένη παράδοση.

«Πριν από μερικές γενιές, οι άνθρωποι θα έρχονταν αντιμέτωποι τακτικά με αυτή τη λαμπερή θέαση του σύμπαντος – αλλά αυτό που ήταν παλαιότερα παγκόσμιο είναι τώρα εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, και μερικοί από τους πιο φτωχούς, το βιώνουν πια. Για όλους τους άλλους, λίγο πολύ έχει εξαφανιστεί».

Ωστόσο, η εισαγωγή μόνο ενός μικρού αριθμού αλλαγών στον φωτισμό θα μπορούσε να κάνει σημαντική βελτίωση, υποστήριξε ο Kyba.

«Αυτές οι κινήσεις περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι τα εξωτερικά φώτα θα είναι προσεκτικά θωρακισμένα, στραμμένα προς τα κάτω, θα έχουν τεθεί όρια στη φωτεινότητά τους και δεν θα είναι κυρίως μπλε-λευκά αλλά θα έχουν κόκκινα και πορτοκαλί στοιχεία», συνέχισε.

«Το πρόβλημα είναι ότι η φωτορύπανση εξακολουθεί να μην θεωρείται απειλή. Οι αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης είναι τόσο άγνωστες στον πληθυσμό όσο αυτές του καπνίσματος τη δεκαετία του ’80», έχει πει ο καθηγητής Oscar Corcho, του Universidad Politécnica de Madrid.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.