Τεχνολογια - Επιστημη

«Πόλεμος» Google και Microsoft για την πρωτοκαθεδρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Το project της Alphabet με την κωδική ονομασία Magi

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πόλεμος» Google και Microsoft για την πρωτοκαθεδρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη

«Πόλεμος» Google και Microsoft για την πρωτοκαθεδρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Το project της Alphabet με την κωδική ονομασία Magi

Η Google (Alphabet) επιδιώκει να εντείνει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της, μέσω του εσωτερικού project με την κωδική ονομασία Magi, προκειμένου να ανταγωνιστεί τη Microsoft και να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή της αγοράς search advertising, η οποία υπολογίζεται στα περίπου 300 δισ. δολάρια.

Το project αυτό στοχεύει στην ενσωμάτωση της "generative" τεχνητής νοημοσύνης στη μηχανή αναζήτησης, μιας τεχνολογίας που μπορεί να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο από παλαιότερα δεδομένα και να απαντά σε ερωτήσεις με τρόπο που θυμίζει την ανθρώπινη απάντηση.

Η προσπάθεια αυτή παρακολουθείται στενά καθώς στελέχη της Google εμφανίζονται στη συνδιάσκεψη I/O στο Μάουντεν Βιου στην Καλιφόρνια, κοντά στα κεντρικά της. Η επιτυχής υλοποίηση του project θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στην πληροφορία και το ποια εταιρεία θα κατακτήσει την κορυφή της παγκόσμιας αγοράς search advertising, η οποία φέτος υπολογίζεται στα 286 δισ. δολάρια.

Αρχικά, έφτασε το ChatGPT, το chatbot που υποστηρίζεται από τη Microsoft OpenAI, για το οποίο οι παρατηρητές της βιομηχανίας σχολίασαν πως μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της Google. Στη συνέχεια, ακολούθησε η αναβάθμιση της μηχανής αναζήτησης της Microsoft, Bing, με έναν αντίστοιχα ικανό chatbot, που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπου δεν υπήρχε προφανής απάντηση online, όπως ποιο κάθισμα να αγοράσει κανείς για ένα συγκεκριμένο μοντέλο οχήματος.

Τον προηγούμενο μήνα, η Microsoft αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Bing έχει ξεπεράσει τους 100 εκατομμύρια ενεργούς ημερήσιους χρήστες, παρόλο που είναι πολύ πίσω από τις δισεκατομμύρια αναζητήσεις στη Google. Οι ανταγωνιστές της Google έχουν υιοθετήσει τα επιτεύγματά της και τα έχουν αξιοποιήσει για τους δικούς τους σκοπούς, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια. Η Microsoft έχει αναφέρει ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα που κερδίζει στις αναζητήσεις μπορεί να φέρει επιπλέον δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Για μήνες τώρα, η Google αναζητά να παρουσιάσει νέες τεχνολογίες στην ετήσια συνάντηση Ι/O, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνιστικού ChatGPT Bard, προκειμένου να προασπίσει την ηγετική της θέση στον χώρο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Sundar Pichai, η generative AI για απάντηση σε πολύπλοκα ερωτήματα θα ενσωματωθεί στην Google Search, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν περισσότερες οπτικές όπως «blogs από ανθρώπους που παίζουν τόσο πιάνο όσο και κιθάρα».

Επιπλέον, η Google ανακοίνωσε το πιο ισχυρό μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως PaLM 2, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, καθώς και νέο hardware για τις συσκευές Pixel της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ