Τεχνολογια - Επιστημη

Έλον Μασκ: Το «προφητικό» βίντεο του Άρθουρ Κλαρκ για την τεχνητή νοημοσύνη

Τι έλεγε το 1964 ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έλον Μασκ - Τεχνητή νοημοσύνη - Το βίντεο με τις προβλέψεις του Άρθουρ Κλαρκ για το μέλλον και τις μηχανές

Ο Άρθουρ Κλαρκ ήταν ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας του 20ου αιώνα. Μαζί με τους Ισαάκ Ασίμοφ και Ρόμπερτ Χαϊνλάιν θεωρούνται η λεγόμενη «Αγία Τριάδα» της επιστημονικής φαντασίας στον μαγευτικό κόσμο των βιβλίων.

Η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» βασίζεται σε δικό του σενάριο.

Διά χειρός Έλον Μασκ στο Twitter έχει γίνει viral ένα βίντεο του Άρθουρ Κλαρκ, στο οποίο ο διάσημος συγγραφέας κάνει μερικές προβλέψεις για το πώς θα είναι στο μέλλον ο κόσμος.

«Προφητικό» είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί ο Έλον Μασκ, «προλογίζοντας» το βίντεο. Μεταξύ άλλων ο Άρθουρ Κλαρκ αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία πλέον κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της.

Γεννημένος στο Σόμερσετ της Αγγλίας στις 16 Δεκεμβρίου 1917, άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Μαρτίου 2008 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα. Το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον Μασκ στο Twitter είναι από το 1964.

«Οι πιο ιδιοφυείς κάτοικοι αυτού του μελλοντικού κόσμου δεν θα είναι οι άνθρωποι ή οι μαϊμούδες αλλά οι μηχανές, οι μακρινοί απόγονοι των σημερινών υπολογιστών» επισημαίνει ο Άρθουρ Κλαρκ, κάνοντας την πρόβλεψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει «στη σκέψη τους δημιουργούς της».

«Υποπτεύομαι ότι η οργανική ή βιολογική εξέλιξη, έχει φτάσει προς το τέλος της και τώρα είμαστε στην αρχή της ανόργανης ή μηχανικής εξέλιξης» είχε πει ακόμη.