Τεχνολογια - Επιστημη

Οι ΗΠΑ απειλούν να απαγορεύσουν το TikTok αν δεν αλλάξει ιδιοκτησία

Εντείνονται οι φόβοι ότι τα δεδομένα χρηστών θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κυβέρνηση της Κίνας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΗΠΑ απειλούν να απαγορεύσουν το TikTok εν μέσω ανησυχιών ότι τα δεδομένα χρηστών θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κυβέρνηση της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απείλησε να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ, εκτός εάν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης εκποιήσουν τα μερίδιά τους.

Η κίνηση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal, είναι η πιο δραματική σε μια σειρά κλιμακώσεων από αξιωματούχους και νομοθέτες των ΗΠΑ, λόγω των φόβων ότι τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ που κατέχει η εταιρεία θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κυβέρνηση της Κίνας.

Έρχεται επίσης εν μέσω παγκόσμιων αντιδράσεων στη δημοφιλή εφαρμογή σχετικά με την πιθανότητα κινεζικής κατασκοπείας, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία να κινούνται πρόσφατα για να απαγορεύσουν την εφαρμογή από τα κυβερνητικά τηλέφωνα.

Το TikTok είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο καλεί την Ουάσινγκτον να σταματήσει «τις αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον του TikTok

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τις αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον της εφαρμογής TikTok, έπειτα από το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κινεζική μητρική εταιρεία να πουλήσει όλες τις μετοχές της εφαρμογής, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα απαγορευθεί στο αμερικανικό έδαφος για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έθεσε ένα τελεσίγραφο: αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν το TikTok απειλείται με αποκλεισμό στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προσπαθήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020, όμως την κίνησή του εμπόδισαν αμερικανικά δικαστήρια.

Το TikTok είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο με περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ © Unsplash

Η Μπρουκ Ομπεργουέτερ, εκπρόσωπος του TikTok, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόσφατα ενημερώθηκε από την επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους. Σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ενδέχεται να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αντέδρασε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις» στις ξένες εταιρείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απαγορεύσει στους εργαζόμενους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να έχουν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα. Αντίστοιχα βήματα έχουν λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά για τους δικούς τους υπαλλήλους.

(Με πληροφορίες του Guardian και του ΑΠΕ/ΜΠΕ)