Τεχνολογια - Επιστημη

Πώς ένα smartphone μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργικότητα και την τέχνη

Και συγχρόνως να είναι από μόνο του ένα τεχνολογικό αριστούργημα

Λήδα Πυλαρινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Xiaomi 13 Series: Η ολοκαίνουρια flagship σειρά Xiaomi 13 ξεδιπλώνει τη δημιουργικότητα με την εξαιρετική κάμερα και τις γρήγορες ταχύτητες

Λοιπόν, το ομολογώ. Ήμουν πάντοτε εκείνη η φίλη με το τηλέφωνο-μπακατέλα. Όμως, έκανα το μεγάλο βήμα. Μετά από μια μικρή περίοδο αποταμίευσης, αγόρασα ένα νέο κινητό. Θα είχε ενδιαφέρον να σας πω όλη την ιστορία γιατί καθυστέρησα τόσο πολύ, αλλά είναι αρκετά μεγάλη. Το βασικό είναι ότι για μένα η αγορά ενός νέου smartphone ήταν μια αποθαρρυντική διαδικασία, καθώς μέχρι τώρα δεν είχα μεγάλη τριβή με την τεχνολογία. Υπάρχουν ένα σωρό τηλέφωνα που διατίθενται από διάφορες μάρκες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι, υπήρξαν πολλές οι φορές που μπήκα σε ένα κατάστημα, άκουσα όλα όσα είχε να μου πει ο πωλητής και έφυγα λέγοντας την γνωστή κλισέ φράση «Εντάξει, σας ευχαριστώ πολύ. Θα ξαναπεράσω».

Θα μου πείτε λοιπόν τι άλλαξε αυτή την φορά; Αφήστε με να σας εξηγήσω. Πέρα από την κανονική μου εργασία, ασχολούμαι και με την τέχνη. Κάθε μορφή τέχνης με ενθουσιάζει. Όταν θαυμάζω έργα καλλιτεχνών νιώθω λιγότερο μόνη και αβοήθητη μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, ενώ όταν δημιουργώ εγώ τέχνη απελευθερώνομαι και γεμίζω αισιοδοξία. Αν έπρεπε να διαλέξω δύο είδη τέχνης με τα οποία μου αρέσει να ασχολούμαι περισσότερο, αυτά θα ήταν η φωτογραφία και η ζωγραφική. Με το παλιό μου τηλέφωνο όμως, δε μπορούσα ούτε να βγάλω καλές φωτογραφίες, ούτε να τρέξω τις εφαρμογές σχεδίασης που ήθελα, καθώς το κινητό μου δεν είχε γρήγορο επεξεργαστή που να μπορεί να τις υποστηρίξει.

Η ολοκαίνουρια flagship σειρά Xiaomi 13 κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Αυτό βέβαια, δεν το πληροφορήθηκα από κάποιον πωλητή σε φυσικό κατάστημα αυτή τη φορά. Μια μέρα που σέρφαρα στον υπολογιστή μου έπεσα πάνω στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Xiaomi. Η ιστοσελίδα τους ήταν εξαιρετικά λειτουργική με αποτέλεσμα να μπορέσω να ανακαλύψω όλα τα χαρακτηριστικά της νέας τους σειράς Xiaomi 13, το "Behind the masterpiece"Τα Xiaomi 13 Pro & Χiaomi 13 είναι σχεδιασμένα σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης εταιρία Leica ενώ οι κάμερες του Xiaomi 13 Lite έχουν χαρακτηριστικά, όπως selfie glow, dynamic framing, vlog mode και φυσικά 2 led flash στο μπροστινό μερος της συσκευής, που κάνουν τη δημιουργία περιεχομένου πραγματικά εύκολη. Προφανώς, η λέξη «εύκολη» μου έκανε αμέσως το κλικ, επειδή εξαρχής φοβόμουν πως θα ήταν δύσκολη η μετάβαση από το «αρχαίο» κινητό που είχα ως τότε. Οι Snapdragon επεξεργαστές και των τριών συσκευών υπόσχονται να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μιας και οι συσκευές παρουσιάζουν γρήγορες ταχύτητες. Με μια τέτοια συσκευή στα χέρια μου, δε θα ήθελα ποτέ ξανά να πετάξω από τα νεύρα μου το τηλέφωνο στον τοίχο- όσα και αν ήταν αυτά.

Η αντοχή της μπαταρίας ενός smartphone, το οποίο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, δεν είναι πια ζήτημα με την νέα σειρά Xiaomi 13. Η ταχεία φόρτιση των 120W για το Xiaomi 13 Pro και των 67W για το Xiaomi 13 & Xiaomi 13 Lite φορτίζουν πλήρως τις συσκευές σε 19, 38 & 40 λεπτά αντιστοίχως. Πιστεύω πως εγώ που ζούσα έως τώρα με το κινητό μου συνεχώς συνδεδεμένο σε μια πρίζα, θα δω μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά μου.   

Και τώρα περνάμε στο φλέγον θέμα: κάμερα. Το Xiaomi 13 Pro έχει επαγγελματικό οπτικό φακό Leica με εξαιρετικά μεγάλο αισθητήρα 1", αιωρούμενο τηλεφακό 75 mm και WQHD+ δυναμική οθόνη AMOLED 120 Hz με απίστευτες λεπτομέρειες και εξαιρετικά ομαλή απόκριση. Το Xiaomi 13 έχει επαγγελματικό οπτικόφακό Leica, δύο στυλ φωτογραφίας και τηλεφακό 75mm. Η οθόνη του είναι Pro HDR με εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο, που συνεπάγεται καθηλωτική εμπειρία θέασης λόγω και των εξαιρετικών του αντιθέσεων. Τρίτον, το Xiaomi 13 Lite έχει και εκείνο το εμβληματικό σύστημα κάμερας για αριστουργηματικές φωτογραφίες και διπλή μπροστινή κάμερα με δυναμικό καδράρισμα.

Όπως σας ανέφερα το δεύτερο που με απασχολούσε είναι η ταχύτητα του νέου μου smartphone- κάτι που πια δε περνάει καν από το μυαλό μου. To Xiaomi 13 Pro έχει κορυφαίο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2, ο οποίος είναι εξαιρετικά γρήγορος και ενεργειακά αποδοτικός για ολοήμερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το Xiaomi 13 Lite κυριολεκτικά «τρέχει» με τον προηγμένο επεξεργαστή 4nm Snapdragon 7 Gen 1. Στο Xiaomi 13 Lite με κέρδισε, μεταξύ των παραπάνω, και η λεπτεπίλεπτη, κομψή και εύχρηστη σχεδίασή του με μεταξένιες λείες άκρες, καθηλωτική ελαφρώς καμπυλωτή οθόνη, που το έκανε να μοιάζει σαν ένα μικρό έργο τέχνης, ένα πραγματικό "masterpiece". 

Σε γενικές γραμμές, θέλω να σας πω ότι αισθάνθηκα ότι βρήκα κινητά που ταιριάζουν ακριβώς στις ανάγκες μου, σαν να φτιάχτηκαν για μένα. Δεν περίμενα ότι μπορεί να γίνει καλύτερο, αλλά τελικά μπορεί. Με την αγορά των Xiaomi 13 Pro & Xiaomi 13 παίρνω δώρο Workshop φωτογραφίας από τη Leica Akademie Greece (αγορά έως 31/03 και δικαίωμα συμμετοχής έως 30/04), Trade in Voucher €100 επιπλέον της αξίας της επιστρεφόμενης συσκευής μέσω της υπηρεσίας Pandas (αγορά έως 31/03 και δικαίωμα εξαργύρωσης έως 30/04), 6 μήνες εγγύηση αντικατάστασης οθόνης, 3 μήνες δωρεάν YouTube Premium και 2TB αποθηκευτικό χώρο cloud στο Google One για 6 μήνες. Από την άλλη, με την αγορά του Xiaomi 13 Lite παίρνω δώρο τα Redmi Buds 4 Pro (ισχύει έως 31/03 ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων).

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της σειράς Xiaomi 13 μου έλυσαν το πρόβλημα της επιλογής κινητού, άλλα μου δημιούργησαν το μεγάλο δίλημμα ή καλύτερα τρίλημμα (γιατί και τα τρία είναι τοπ κινητά) για το ποιο από όλα να διαλέξω. Το Xiaomi 13 Pro που κυκλοφορεί σε Ceramic Black ή Ceramic White, το Xiaomi 13 Lite που υπάρχει σε Μαύρη ή Flora Green εκδοχή ή το Xiaomi 13 Lite που κυκλοφορεί σε Μαύρο, Lite Blue και Lite Pink; Εσείς ποιο θα διαλέγατε; 

H flagship σειρά Xiaomi 13 είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από 15/03 σε όλα τα Xiaomi Store σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο ηλεκτρονικό κατάστημα mistore-greece.gr καθώς και σε όλα τα επίσημα σημεία πώλησης.