Τεχνολογια - Επιστημη

8 εμβληματικές γυναίκες πρωταγωνίστριες στα videogames

Οι ηρωίδες που έχουν ξεχωρίσει στην οθόνη

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 εμβληματικές γυναίκες πρωταγωνίστριες στα videogames: Madeline, Senua, Mae Borowski, Ellie, Jesse Faden, Samus Aran, Aliya Elasra και Veronica Villensey

8 εμβληματικές γυναίκες πρωταγωνίστριες στα videogames: Madeline, Senua, Mae Borowski, Ellie, Jesse Faden, Samus Aran, Aliya Elasra και Veronica Villensey.

Με μια γρήγορη ματιά στο τοπίο των videogames, καταλαβαίνει κανείς ότι οι περισσότεροι θηλυκοί χαρακτήρες έχουν σχεδιαστεί για το «ανδρικό βλέμμα». Ειλικρινά, πιστεύω ότι τα πράγματα βελτιώνονται, ιδιαίτερα καθώς το δημογραφικό των videogames γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφο. Θα πρέπει όμως να γίνει μπόλικη δουλειά για να βρεθεί ισορροπία. Υπερσεξουαλικοποιημένες εμφανίσεις, γυναίκες που λειτουργούν αμιγώς ως «δεσποινίδες προς διάσωση» και ανέφικτη ανατομία μαστίζουν τα καστ αμέτρητων βιντεοπαιχνιδιών. Υπάρχει, όμως, φως στο σκοτάδι. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, βλέπουμε περισσότερες γυναίκες πρωταγωνίστριες και περισσότερη λεπτότητα στην απεικόνισή τους. Ορίστε μερικές γυναίκες πρωταγωνίστριες, που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα για τα videogames.

Madeline – «Celeste» (Matt Makes Games)
Στο «Celeste», η κοκκινομάλλα πρωταγωνίστρια Madeline έχει έναν απλό στόχο: να σκαρφαλώσει ένα βουνό. Σε ένα ταξίδι σκληρών αναβάσεων και απελευθερωτικών πτώσεων, η Madeline έρχεται σε επαφή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του εαυτού της. Όταν σταματά να προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό, το μεγαλύτερό της εμπόδιο μετουσιώνεται και γίνεται η δύναμη που θα χρειαστεί για να φτάσει την κορυφή. Η Madeline είναι μια σπουδαία πρωταγωνίστρια που δεν έχει δύο πλευρές, αλλά τέσσερις. Δύο οπτικές, για κάθε πόλο της διχασμένης προσωπικότητάς της, που εξερευνώνται με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Celeste - Launch Trailer | PS4

Senua – «Hellblade: Senua’s Sacrifice» (Ninja Theory)
Το «Hellblade: Senua's Sacrifice» είναι ένα παιχνίδι action-adventure του 2017, που αναπτύχθηκε και δημοσιεύτηκε από το βρετανικό στούντιο Ninja Theory. Η ομώνυμη πρωταγωνίστρια Senua, είναι ο πυρήνας της εμπειρίας του «Hellblade». Εξαρχής, η Ninja Theory παρουσίασε ως βασικό στοιχείο του project την προσπάθεια μιας πιστής αναπαράστασης της ψύχωσης. H Senua είναι μια Πίκτης (αρχαίος λαός της Σκωτίας) πολεμίστρια που πρέπει αν φτάσει στο Helheim (χονδρικά, ο παγερός μεταθανάτιος κόσμος όσων πέθαναν από γηρατειά ή ασθένεια), για να σώσει την ψυχή του νεκρού εραστή της. Η ιδέα ότι σε ένα videogame «είμαι» η πρωταγωνίστρια και κατά συνέπεια, «μπαίνω» οργανικά στη θέση της και εσωτερικεύω τα βιώματά «της» είναι μια αρκετά σαθρή ιδέα. Τα videogames δεν είναι μαγικές μηχανές ενσυναίσθησης. Σε κάθε περίπτωση, η Senua είναι μια καλογραμμένη χαρακτήρας για μια πιο ώριμη περιπέτεια και η ερμηνεία της Melina Juergens είναι εκπληκτική.

Hellblade: Senua's Sacrifice - The Senua Trailer | PS4

Mae Borowski – «Night in the Woods» (Infinite Fall, Secret Lab)
Η Mae Borowski, 20 ετών, παρατάει το κολέγιο και γυρνάει στο πατρικό της στην ξεχασμένη βιομηχανική περιοχή «Possum Springs». Εκεί, επανασυνδέεται με τους παλιούς της φίλους, την οικογένεια και τη γειτονιά της. Περνάς το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αράζοντας με τα ρεμάλια που μένουν ακόμα εκεί, κάνοντας πρόβες με τη λυκειακή μπάντα σου, ζώντας περιπέτειες χωρίς διακύβευμα. Μέχρι που αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Η Mae και οι φίλοι της μπορεί να είναι ανθρωπόμορφα ζώα, αλλά είναι ταυτοχρόνως σπάνια γειωμένοι χαρακτήρες για τα videogames. Η Mae ζωντανεύει χάρη στην απλότητά της, χάρη στις κοινότυπες αλληλεπιδράσεις της και την νατουραλιστική, σχεδόν, μουντότητα του κόσμου. Μέχρι, δηλαδή, να αρχίσουμε να βλέπουμε κάτω από την επιφάνεια.

Ellie – «The Last of Us Part I & II» (Naughty Dog)
Η Ellie είναι, απλούστατα, ένας από τους πιο αληθινούς ανθρώπους που έχουν γραφτεί σε videogame. Η σειρά The Last of Us, την οποία γνωρίζουν πλέον οι πάντες, χρησιμοποιεί τον κινηματογράφο ως κύριο αφηγηματικό εργαλείο κι αυτό, μπορεί να μην ωφελεί την αφηγηματική του καινοτομία, αλλά δίνει το χώρο στους χαρακτήρες να αποκτήσουν τρεις και τέσσερις διαστάσεις. Η Ellie είναι ίσως ο βασικός λόγος που το The Last of Us έγινε αυτό που είναι. Στο πρώτο game συμπρωταγωνιστεί, αλλά παίζουμε κυρίως ως Joel, ενώ στο δεύτερο γίνεται ο βασικός ρόλος μας. Η Εllie δεν είναι μια εκπληκτική γυναίκα πρωταγωνίστρια, απλώς επειδή είναι κάτι πέρα από μια «πριγκίπισσα» για διάσωση. Είναι μια από τις πιο ζωντανές προσωπικότητες που έχω δει ποτέ στην οθόνη.

The Last of Us Part II - Official Story Trailer | PS4

Jesse Faden – «Control» (Remedy Entertainment)
Το «Control» της Remedy Entertainment είναι ένα μυστήριο πολλαπλών στρώσεων και σε κρατά συνδεδεμένο με τον κόσμο του, ξετυλίγοντάς τον αριστοτεχνικά. Μία από τις πιο πλούσιες στρώσεις του μυστηρίου, είναι η ίδια η πρωταγωνίστρια. H Jesse Faden είναι μυστήριο για μας, για τους υπαλλήλου-κατοίκους του «Ομοσπονδιακού Γραφείου Ελέγχου» (Federal Bureau of Control) και για τον εαυτό της. Παρακολουθούμε συνεχώς τη Jesse να διαπραγματεύεται – με τον εαυτό της, τους άλλους, και την «οντότητα» που έχει φωλιάσει στο νου της – τα όρια της αλήθειας που είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει. Είναι ειλικρινά ανοιχτόκαρδη σε στιγμές, χειριστική σε άλλες, τραυματισμένη αλλά έτοιμη να διεκδικήσει και να παλέψει. Φαίνεται να νιώθει πιο άνετα στις πιο παράλογες και ασταθείς συνθήκες και, ακόμα και σε αυτές, δε διστάζει ποτέ να κάνει τα πράγματα με τον τρόπο της.

Control - Gamescom 2019 Launch Trailer | PS4

Samus Aran – σειρά «Super Metroid» (Nintendo)
Η Samus Aran της σειράς «Super Metroid» είναι εμβληματική σε επίπεδο «poster girl» για τα videogames. Αν και, με μια ματιά στην ογκώδη διαστημική στολή της, δύσκολο να καταλάβεις ότι είναι γυναίκα. Δυστυχώς, έχουμε δει τη Samus και σε διάφορες υπέρ-σεξουαλικοποιημένες εκδοχές. Στο Super Smash Bros. Ultimate (και όχι μόνο) μπορούμε να διαλέξουμε τη Samus χωρίς «πανοπλία», με την ασφυκτικά εφαρμοστή στολή της, καλά μακιγιαρισμένο πρόσωπο και sci-fi δωδεκάποντο τακούνι. Στην ιαπωνική κουλτούρα, αυτές οι απεικονίσεις φαίνεται να είναι πολύ πιο αποδεκτές. Ταυτόχρονα, στις «canon» εμφανίσεις της, η Samus είναι μια διαβόητη, γαλαξιακή κυνηγός επικηρυγμένων

Metroid Dread - Trailer 2 - Nintendo Switch

Aliya Elasra – «Heaven’s Vault» (Inkle)
Παρότι γεννημένη στον οικονομικά ρημαγμένο πλανήτη Elboreth και ορφανή σε νεαρή ηλικία, η Aliya κατάφερε να γίνει αρχαιολόγος και έμπορος αρχαιοτήτων. Στο «Heavens Vault» της Inkle, η Aliya καλείται να ακολουθήσει τα ίχνη ενός εξαφανισμένου καθηγητή και να ερμηνεύσει μια αρχαία γλώσσα. Βοηθός της είναι το εξυπηρετικότατο ρομποτάκι ονόματι Six. Η Aliya απεχθάνεται τον Six. Όταν τον ρωτάει «πώς» λειτουργεί κάτι, δε θέλει να μάθει απλώς πώς λειτουργεί. Θέλει να μάθει σε εξονυχιστική λεπτομέρεια, τα πάντα περί της λειτουργίας του, μέχρι να το κατανοεί πλήρως. «Έχει σημασία αυτή τη στιγμή;» ρωτάει καμιά φορά ο Six. Αυτό κι αν την εκνευρίζει. Η αρχαιολόγος είναι μια αενάως ετοιμόλογη, αενάως διψασμένη για γνώση και συνεχώς εξελισσόμενη χαρακτήρας.

Heaven's Vault - Story Trailer | PS4

Veronica Villensey – «Overboard!» (Inkle)
Άλλο ένα game της Inkle, άλλη μια αξιομνημόνευτη πρωταγωνίστρια. Σε αυτό αντίστροφο μυστήριο φόνου, όπου εμείς είμαστε ο δολοφόνος, παίζουμε την ξεπεσμένη σταρ και συζυγοκτόνο Veronica Villensey. Η κα Villensey θυμίζει μια παραδοσιακή femme fatale, και με διάφορους τρόπους είναι μια τέτοια χαρακτήρας. Καθώς, όμως, αλληλεπιδρούμε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες και ψάχνουμε απελπισμένα έναν τρόπο να καρφώσουμε το φόνο σε κάποιον άλλο, μαθαίνουμε περισσσότερα για τη Veronica. Το «Overboard!» είναι ένα παιχνίδι με πολλές επιλογές και αφηγηματικά μονοπάτια, που παίζουμε ξανά και ξανά, σε σύντομες «γύρες». Με κάθε προσπάθεια, κάθε νέα τακτική, οδηγούμαστε σε απρόσμενες καταστάσεις που αποκαλύπτουν, μέσα σε αμέτρητα ψέματα, την αληθινή Veronica Villensey. Η πρωταγωνίστρια του «Overboard!» Μοιάζει, αρχικά, με μια επίβουλη καρικατούρα, αλλά εξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο.

Overboard! - Launch Trailer - Nintendo Switch

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ