Τεχνολογια - Επιστημη

Ο αστεροειδής BU2023 πλησίασε στη Γη πιο κοντά και από δορυφόρο

Ποια ήπειρο «άγγιξε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεστ πλανητικής άμυνας: Το βράδυ της Δευτέρας το σκάφος DART θα συντριβεί σε αστεροειδή
NASA © ΕPA/William Boroughs

Αστεροειδής: Η τροχιά του ήταν πιο κοντινή από δορυφόρων που κινούνται γύρω από την Γη

«Ξυστά» από τον πλανήτη μας πέρασε ένας μικρός αστεροειδής σε μια από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις που έχουν ποτέ καταγραφεί, πολύ χαμηλότερα από δορυφόρους.

Ο αστεροειδής «2023 BU», διαμέτρου 3,5 έως 8,5 μέτρων πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, πολύ χαμηλότερα – στο ένα δέκατο περίπου – από την τροχιά των γεωσύγχρονων δορυφόρων.

Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το περασμένο Σάββατο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γκενάντι Μπορίσοφ από την Κριμαία, ο οποίος είχε επίσης βρει το 2019 και τον διαστρικό κομήτη 2I/Borisov. Ακολούθησαν παρατηρήσεις του «2023 BU» από δεκάδες άλλα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο.

Η τελική ανάλυση των δεδομένων της τροχιάς του έγινε από το Κέντρο Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόβλεψαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη.

Μάλιστα πλησίασε τόσο πολύ, η βαρύτητα του πλανήτη μας θα αλλάξει την πορεία του, με αποτέλεσμα να διαγράφει στο μέλλον μια οβάλ τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 425 μέρες, αντί για 359 μέχρι σήμερα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ