Τεχνολογια - Επιστημη

Από την Γη στον Άρη σε χρόνο ρεκόρ;

Οι πυρηνικοί πύραυλοι που δοκιμάζει η NASA

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

NASA: Δοκιμάζει πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες στον Άρη σε χρόνο ρεκόρ

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο για την ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Άρη.
 
Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι η συνεργασία με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυραύλου με πυρηνική θερμική πρόωση (NTP), ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος να δοκιμαστεί το 2027.

Σύμφωνα με τη NASA, ο εν λόγω πυρηνοκίνητος πύραυλος θα είναι 3-4 φορές ισχυρότερος από εκείνους που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα και θα μειώσει σημαντικά το χρόνο του ταξιδιού προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

«Η DARPA και η NASA έχουν μακρά ιστορία επιτυχημένων συνεργασιών», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια της ερευνητικής υπηρεσίας του Πενταγώνου Στέφανι Τόμκινς, επικαλούμενη ως παράδειγμα τους πυραύλους Saturn V για τις αποστολές Apollo στη Σελήνη.

Η ανάπτυξη του προηγμένου προωθητικού πυραύλου «θα είναι κρίσιμη για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά εξοπλισμού στη Σελήνη και, εν συνεχεία, αστροναυτών στον Άρη», συμπλήρωσε.

Άρης: Πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων

Ένα μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη, στα τέλη του 2022. Το κινεζικό όχημα «Zhurong» χρειάστηκε 17 λεπτά για να «ξεδιπλώσει» τους ηλιακούς συλλέκτες και την κεραία του και να στείλει σήματα στους ελεγκτές εδάφους σε απόσταση μεγαλύτερη των 320 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. 

Η προσεδάφιση στον «κόκκινο» πλανήτη αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα. Πολλές ευρωπαϊκές, σοβιετικές και αμερικανικές αποστολές με αυτόν τον σκοπό απέτυχαν στο παρελθόν. Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη ανεξάρτητη αποστολή της Κίνας στον Άρη. 

Ο Μπιλ Νέλσον προειδοποίησε για τις προθέσεις της Κίνας στο διάστημα και τόνισε ότι το Πεκίνο ενδέχεται να διεκδικήσει τμήματα της Σελήνης στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «ζούμε μια κούρσα του διαστήματος».

Μιλώντας στο politico.com τόνισε πως «είναι γεγονός: Βρισκόμαστε σε μια κούρσα διαστήματος» και σημείωσε ότι χρειάζεται «ιδιαίτερη προσοχή».

«Κι είναι αλήθεια ότι καλύτερα να έχουμε το νου μας να μη φθάσουν σε μια περιοχή της Σελήνης υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα να πουν: “μακριά από εδώ, είμαστε εμείς εδώ, είναι δικά μας αυτά τα εδάφη”», είπε χαρακτηριστικά.