Τεχνολογια - Επιστημη

Οι πιο σημαντικές διαστημικές αποστολές για το 2023

Νέοι πύραυλοι, επιστροφές στη Σελήνη, ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια, επισκέψεις σε αστεροειδείς και νέες εξερευνήσεις

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι διαστημικές αποστολές του 2023: Τα σχέδια για την εξερεύνηση του διαστήματος - Από τη NASA και τη SpaceX στην Κίνα και τη Ρωσία 

Ενώ ο άνθρωπος δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη Σελήνη μέχρι το 2025, υπάρχουν πολλά διαστημικά νέα που μπορούν να μας ενθουσιάσουν φέτος. Σε σύγκριση με το πόσο συναρπαστικό ήταν το 2022 όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος –από την αποκάλυψη των πρώτων εικόνων που τραβήχτηκαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έως τη NASA που κατάφερε να στείλει το διαστημικό σκάφος DART σε έναν αστεροειδή– ίσως να φαίνεται ότι το 2023 θα είναι ήρεμο και χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Από αποστολές σε όλο το ηλιακό σύστημα έως την εξάπλωση των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών, παρακάτω ακολουθούν οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές του 2023 που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Τα σχέδια της SpaceX για το διάστημα το 2023

Η SpaceX σχεδιάζει να στείλει ένα διαστημόπλοιο Starship σε τροχιά για πρώτη φορά στις αρχές του 2023. Για την ώρα η εταιρεία εξακολουθεί να προετοιμάζεται για την εκτόξευση, με δώδεκα δοκιμαστικές πτήσεις να ακολουθούν. Σύμφωνα με τον Elon Musk, η αποστολή έχει προγραμματισθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Τόσο το κυρίως σκάφος Starship όσο και ο προωθητήρας Super Heavy έχουν πλέον ολοκληρωθεί και η εξέδρα εκτόξευσης μαζί με τον πύργο ελέγχου στο κοσμοδρόμιο της εταιρείας στο Νότιο Τέξας είναι έτοιμα από το 2022. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η εναρκτήρια πτήση θα φέρει το Starship σε τροχιά για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Starship αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πλήρως. Εάν η SpaceX καταφέρει να ανακτήσει και να επαναχρησιμοποιήσει το Starship κατά τις αρχικές δοκιμαστικές πτήσεις, οι επιχειρησιακές αποστολές θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το 2023. Τα τελικά πλάνα της εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει το Starship για αποστολές με πλήρωμα στον Άρη.

Πρώτη τροχιακή εκτόξευση του Starship

Το Starship πέρασε από πολλές θεαματικές και εκρηκτικές δοκιμές και ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα για τους λάτρεις του διαστήματος τον τελευταίο καιρό. Και τώρα, έχει έρθει η ώρα για μια πρώτη τροχιακή εκτόξευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επανάσταση με το πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημά του. Η δοκιμαστική εκτόξευση από την τοποθεσία εκτόξευσης της SpaceX στο Νότιο Τέξας αναμένεται επί του παρόντος τους επόμενους μήνες και θα είναι μια από τις πιο σημαντικές αποστολές που μπορούμε να παρακολουθήσουμε.

Η εκτόξευση του Falcon Heavy

Το Starship θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος σε δράση, όταν εκτοξευτεί. Το αμέσως επόμενο είναι το Falcon Heavy της SpaceX, το οποίο χρησιμοποιεί τρεις προωθητήρες Falcon 9 ταυτόχρονα. Η πρώτη του εκτόξευση το 2023 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15 Ιανουαρίου από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. Μετά την αποστολή της Κυριακής, η εταιρεία ανέκτησε δύο από τους προωθητήρες του πυραύλου τους οποίους επαναχρησιμοποιεί για να μειώσει το κόστος των εκτοξεύσεων. Η αποστολή είχε ως σκοπό να στείλει σε τροχιά στρατιωτικούς δορυφόρους, χωρίς φυσικά να μας έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρώτη εκτόξευση του Vulcan Centaur μαζί με μια σεληνάκατο

Ο νέος εκτοξευτής της United Launch Alliance, ο Vulcan Centaur με μεθάνιο, ετοιμάζεται για την πρώτη του εκτόξευση και θα έχει στόχο να στείλει μια σεληνάκατο στο φεγγάρι. Προς το παρόν προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του εκτόξευση το πρώτο τρίμηνο του 2023 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το φορτίο του θα είναι το Peregrine Mission One το οποίο θα μεταφέρει ένα ειδικά διαμορφωμένο rover που ονομάζεται Yaoki, κατασκευασμένο από την ιαπωνική εταιρεία Dymon.

Αποστολή Crew 6 της SpaceX

Η SpaceX ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την επόμενη επανδρωμένη αποστολή, το Crew 6, τον Φεβρουάριο, μεταφέροντας τους αστροναύτες της NASA Stephen Bowen και Warren Hoburg. Μαζί τους θα είναι ο σουλτάνος ​​Al Neyadi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο Andrey Fedyaev της Roscosmos. Και οι δύο θα ενωθούν με το Hoburg για να κάνουν τα πρώτα τους ταξίδια στο διάστημα. Οι αστροναύτες θα πετάξουν με το διαστημικό σκάφος Crew Dragon που θα εκτοξευθεί από έναν πύραυλο Falcon 9 στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε τροχιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 180 ημέρες. Το Crew 7 αναμένεται να ακολουθήσει το φθινόπωρο του 2023.

Διαστημικός τουρισμός από την Polaris Dawn

Το Polaris Dawn είναι έτοιμο να γράψει ιστορία ως ο πρώτος τουριστικός διαστημικός περίπατος. Η αποστολή θα χρησιμοποιήσει ένα SpaceX Falcon 9 και ένα Crew Dragon και θα εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντι. Η αποστολή έχει ως διοικητή τον δισεκατομμυριούχο Jared Isaacman, μαζί με ένα αποκλειστικά ιδιωτικό πλήρωμα. Η απογείωση θα γίνει μετά τον Μάρτιο του 2023.

Διαστημικός τουρισμός και από την Boeing

Η Boeing παίρνει επίσης μέρος στον διαστημικό τουρισμό και θέλει να πραγματοποιήσει την πρώτη της επανδρωμένη εκτόξευση τον Απρίλιο. Το διαστημόπλοιο Starliner θα μεταφέρει δύο αστροναύτες, τον διοικητή Barry Wilmore και τον πιλότο Suni Williams. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Εάν όλα πάνε καλά με τα τελικά τεστ, το Starliner θα ξεκινήσει επιχειρησιακές πτήσεις με πλήρωμα από και προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Εξερεύνηση της Σελήνης από την Ιαπωνία

Μία από τις λιγότερο γνωστές, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποστολές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 είναι μια μικρή σεληνάκατος από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης. Το Smart Lander for Investigating Moon ή SLIM θα εκτοξευθεί μαζί με το διαστημικό παρατηρητήριο XRISM από το κέντρο εκτόξευσης Tanegashima, όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.

Αποστολή από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για την εξερεύνηση του Δία

Με έναν από τους τελευταίους πύραυλους Ariane 5 θα εκτοξευθεί ο Jupiter ICy Moons Explorer ή JUICE, σε μια αποστολή τροχιάς από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για την εξερεύνηση του Δία και των φεγγαριών του, Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδη τον Ιούλιο. Η εκτόξευση θα γίνει από τη Γαλλική Γουιάνα και το JUICE θα περάσει περισσότερα από επτά χρόνια ταξιδεύοντας στο διάστημα, προτού εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2031. Το διαστημόπλοιο θα έχει ως στόχο να μελετήσει τους τρεις δορυφόρους του Δία, αλλά ο κύριος στόχος θα είναι ο Γανυμήδης.

Luna 25: Η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη από το 1976

Η τελευταία αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι ήταν η Luna 24 το 1976. Τώρα, η Ρωσία επιστρέφει με το Luna 25. Η εκτόξευση αναμένεται τον Ιούλιο, μετά από χρόνια καθυστερήσεων. Εάν και όταν εκτοξευθεί, το Luna 25 θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στον κρατήρα Boguslavsky κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης  για να μελετήσει τα πετρώματα και την αδύναμη ατμόσφαιρά της.

Αποστολή στη Σελήνη με το Lunar Trailblazer

Το Lunar Trailblazer που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια είναι μια μικρή αποστολή αλλά με μεγάλους στόχους. Το διαστημόπλοιο έχει ως αποστολή να διερευνήσει τα αποθέματα νερού και τη γεωλογία του φεγγαριού. Η εκτόξευση θα γίνει με έναν πύραυλο Falcon 9 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στο 2023.

Εξερεύνηση του αστεροειδή Psyche από τη NASA

Η αποστολή της NASA για τη μελέτη του αστεροειδούς Psyche επρόκειτο να εκτοξευθεί το 2022, αλλά καθυστέρησε λόγω προβλημάτων με το λογισμικό πτήσης του σκάφους. Αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, η αποστολή πρόκειται τώρα να εκτοξευτεί τον Οκτώβριο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Η αποστολή θα μελετήσει τον αστεροειδή 16 Psyche πλάτους 225 χιλιομέτρων και έχει ως στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες για το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες και το ηλιακό σύστημα.

Και η Ινδία στοχεύει στο Φεγγάρι με το πρόγραμμα Gaganyaan

Η Ινδία στοχεύει να είναι το τέταρτο έθνος που θα εκτοξεύσει αστροναύτες στο διάστημα, μετά τη Σοβιετική Ένωση/Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο πρόσφατα την Κίνα. Το πρόγραμμα Gaganyaan είχε αρχικά στόχο να ανεβάσει αστροναύτες στο διάστημα το 2022, για να σηματοδοτήσει το 75ο έτος ανεξαρτησίας της Ινδίας, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας μεταξύ άλλων και της πανδημίας.

Συνεχίζει η Blue Origin του Jeff Bezos παρά τις καθυστερήσεις

Ο πύραυλος New Shepard της Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκτη επανδρωμένη αποστολή του τον Αύγουστο, στέλνοντας έξι επιβάτες 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ωστόσο, μια αποστολή τον επόμενο μήνα απέτυχε, με αποτέλεσμα την απώλεια του φορέα εκτόξευσης και αλλαγή σχεδίων της εταιρίας του Jeff Bezos. Το πρόγραμμα δεν έχει εγκαταλειφθεί και οι πτήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν το 2023.

Επιστροφή στις διαστημικές πτήσεις και για την Virgin Galactic Fights του Richard Branson

Η Virgin Galactic πραγματοποίησε τέσσερις δοκιμαστικές πτήσεις με πλήρωμα στα πλαίσια του διαστημικού τουρισμού, με την τελευταία να πραγματοποιείται τον Ιούλιο του 2021 με τον ιδρυτή Richard Branson και δύο συναδέλφους του να πετούν σε υψόμετρο 86 χιλιομέτρων. Η εταιρεία σχεδιάζει να επιστρέψει στο διάστημα την άνοιξη του 2023.

Ετοιμάζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο της Κίνας

Τα κινεζικά διαστημικά προγράμματα είναι δύσκολο να καταμετρηθούν, αλλά πολύ πιθανόν στα τέλη του 2023 να εκτοξευθεί ένα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο για την εξερεύνηση του διαστήματος. Το τηλεσκόπιο Xuntian θα φέρει έναν φακό διαμέτρου 2 μέτρων, παρόμοιο σε μέγεθος με αυτό του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και θα μπορεί να ερευνήσει το 40% του ουρανού με την κάμερα 2,5 δισεκατομμυρίων pixels κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης δεκαετούς αποστολής. Η Κίνα θα ξεκινήσει επίσης τις εξάμηνες αποστολές Shenzhou 16 και 17 με πλήρωμα προς τον διαστημικό σταθμό Tiangong το 2023, μεταφέροντας από τρεις αστροναύτες η κάθε μία.