- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
H Facebook θα δώσει 725 εκατ. δολάρια για σκάνδαλο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων
Το χρονικό της υπόθεσης και η Cambridge Analytica
Facebook: Το σκάνδαλο Cambridge Analytica - H διαρροή προσωπικών δεδομένων - Το πρόστιμο 725 εκατομμυρίων δολαρίων
Η ιδιοκτήτρια του Facebook, η εταιρεία Meta Platforms, συμφώνησε να πληρώσει 725 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή, στο πλαίσιο της οποίας ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατηγορείται ότι επέτρεψε σε τρίτα μέρη, περιλαμβανομένης της Cambridge Analytica, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
Η προτεινόμενη διευθέτηση, όπως αποκαλύφθηκε χθες, Πέμπτη, αργά το βράδυ από δικαστικά έγγραφα, αφορά την αγωγή που έγινε μετά τις αποκαλύψεις, το 2018, ότι το Facebook επέτρεψε στη βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων Cambridge Analytica να έχει πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών.
Δικηγόροι των εναγόντων είπαν πως η προτεινόμενη διευθέτηση είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε ομαδική προσφυγή για προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ και το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρώσει ποτέ η Meta για να διευθετήσει ομαδική αγωγή.
Η Meta δεν παραδέχθηκε κάποιο αδίκημα στο πλαίσιο της διευθέτησης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία αναφέρει σε δήλωσή της πως η διευθέτηση «είναι προς το συμφέρον της κοινότητάς μας και των μετόχων μας».
Η Cambridge Analytica, η οποία έχει πλέον διαλυθεί, είχε εργαστεί για την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και είχε αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων λογαριασμών στο Facebook ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία για τους ψηφοφόρους και να τους στοχοθετήσει αποτελεσματικά.
Η Cambridge Analytica πήρε τις πληροφορίες χωρίς τη συναίνεση των χρηστών από έναν ερευνητή στον οποίο το Facebook είχε επιτρέψει να αναπτύξει μια εφαρμογή στο δίκτυό του, η οποία συγκέντρωνε δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες του Facebook.
Το 2019 το Facebook συμφώνησε να πληρώσει 5 δισεκ. δολάρια για να διευθετήσει την έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για τις πρακτικές του για τα προσωπικά δεδομένα και 100 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι παραπλάνησε επενδυτές για την κατάχρηση δεδομένων των χρηστών.
Έρευνες από πολιτειακούς εισαγγελείς συνεχίζονται και η εταιρεία δίνει μάχη εναντίον μιας αγωγής από τον εισαγγελέα της Ουάσινγκτον.
Η χθεσινή συμφωνία διευθετεί κατηγορίες από χρήστες του Facebook ότι η εταιρεία παραβίασε διάφορους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους επιτρέποντας σ' αυτούς που αναπτύσσουν εφαρμογές και σε επιχειρηματικούς εταίρους να συγκεντρώνουν τα προσωπικά δεδομένα τους σε εκτεταμένη βάση χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σπάνιο φαινόμενο που εξέπληξε τους αστρονόμους
Τι εξετάζουν οι ερευνητές
Το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο δημιούργησε την πρωτότυπη μουσική του πολυαναμενόμενου βιντεοπαιχνιδιού
Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση του συνδρόμου Μαρφάν σε αιλουροειδή παγκοσμίως
SOFT AND FUTURE SCIENCE: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» επιστημονικά νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
Τα όρια της τεχνολογίας και η ανάγκη για ανθρώπινο έλεγχο
Προειδοποίηση για τις επιθέσεις της AI
Συναντήσαμε τον θρυλικό ιδρυτή της Boston Dynamics, στο Άμπου Ντάμπι και μιλήσαμε για την επόμενη ημέρα της ρομποτικής και τα όρια της physical AI
Ο εφιάλτης που περιγράφει η Anthropic
Πώς θα λειτουργεί και ποιες πλατφόρμες αφορά
SOFT AND FUTURE SCIENCE: Τα πιο πρόσφατα «μικρά» επιστημονικά νέα — αυτά που προκαλούν απορία, θαυμασμό, συζήτηση, και νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Microsoft
Συμμετείχαν επιστήμονες από κορυφαία ευρωπαϊκά ιδρύματα - Συζητήσεις για ίδρυση Ινστιτούτου
Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό των ανηλίκων κάτω των 15 ετών από τα κοινωνικά δίκτυα. Πώς θα γίνεται η επαλήθευση ηλικίας, ποιες πλατφόρμες αφορά και ποιος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής
Το Claude θα μπορεί να διακόπτει συνομιλίες
Ο συνιδρυτής της Open Cosmos, Αλέις Μεχίας, αποκαλύπτει στην ATHENS VOICE πότε και πώς η Ελλάδα θα μπορεί να κατασκευάζει έναν δορυφόρο την ημέρα
Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες
Το κλειδί βρίσκεται στο περίφημο «πρόβλημα του τερματισμού»
Η έρευνα των Ανρί Καγκάν και Κένσο Σόαϊ και το παράδειγμα με τα δύο χέρια
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.