Τεχνολογια - Επιστημη

Twitter: Αναδίπλωση Έλον Μασκ - Επαναφέρει τους λογαριασμούς δημοσιογράφων που ανέστειλε

«Ο κόσμος μίλησε»: Συμμορφώνεται με το «λαϊκό αίσθημα» ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
X (πρώην Twitter)
© Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ο Έλον Μασκ επαναφέρει τους λογαριασμούς των δημοσιογράφων που τέθηκαν σε αναστολή στο Twitter - Προηγήθηκε κύμα αντιδράσεων από χρήστες, ΜΜΕ και θεσμούς.

Ο Έλον Μασκ άρει τις αναστολές των λογαριασμών πολλών δημοσιογράφων στο Twitter, τους οποίους είχε απαγορεύσει μια ημέρα νωρίτερα, καθώς η δεύτερη δημοσκόπηση που διεξήγαγε για το ζήτημα ήταν αντίθετη με το αποτέλεσμα που προτιμούσε.

Την Πέμπτη, ο Μασκ απέκλεισε μια ομάδα δημοσιογράφων τεχνολογίας από τον ιστότοπο, συμπεριλαμβανομένου του Ράιαν Μακ από τους New York Times, του Ντρου Χάργουελ της Washington Post και του Ντόνι Ο’ Σάλιβαν του CNN, για παραβιάσεις του νέου κανόνα της εταιρείας σχετικά με την αποκάλυψη γεωτοποθεσιών.

Αφού μια αρχική δημοσκόπηση υποστήριξε την άμεση ανατροπή των απαγορεύσεων την Πέμπτη, ο Μασκ είπε ότι υπήρχαν πάρα πολλές επιλογές και διεξήγαγε μια άλλη δημοσκόπηση για 24 ώρες με μόνο δύο επιλογές: να διατηρήσει την απαγόρευση σε ισχύ για επτά ημέρες ή να άρει την απαγόρευση αμέσως.

Μετά από σχεδόν 3,7 εκατομμύρια ψήφους, οι χρήστες ψήφισαν την άρση της απαγόρευσης 58,7% έναντι 41,3%.

Σε ένα tweet λίγο αργότερα, ο Μασκ είπε ότι θα άρει τις απαγορεύσεις και αρκετοί από αυτούς τους χρήστες επέστρεψαν στην πλατφόρμα.

«Ο κόσμος μίλησε», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Ο νέος κανόνας απαγορεύει στους χρήστες να δημοσιεύουν «πληροφορίες ζωντανής τοποθεσίας», που θα «αποκάλυπταν την τοποθεσία ενός ατόμου, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι πληροφορίες είναι δημόσια διαθέσιμες».

Ο Μασκ υποστήριξε ότι οι δημοσιογράφοι τον είχαν «βγάλει», αλλά στην πραγματικότητα είχαν δημοσιεύσει πρόσφατα άρθρα σχετικά με την αναστολή του λογαριασμού στο Twitter από τον Μασκ, που είχε κοινοποιήσει δημόσια διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις του ιδιωτικού του τζετ.

Τα άρθρα που γράφτηκαν από αρκετούς από τους δημοσιογράφους πριν την αναστολή των λογαριασμών τους δεν περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του Μασκ σε πραγματικό χρόνο ή την τοποθεσία οποιουδήποτε από τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο λογαριασμός ElonJet, που ήταν αφιερωμένος στο tweet για την τοποθεσία του ιδιωτικού του τζετ, παρέμεινε σε αναστολή τη στιγμή της αναφοράς.

Η αναστολή των λογαριασμών των ρεπόρτερ που καλύπτουν τον Μασκ καταδικάστηκε ευρέως από τους εργοδότες τους, άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ήταν ένα χαοτικό 24ωρο στο Twitter, ακόμα και με τα πρότυπα που έθεσε ο Μασκ από τότε που ανέλαβε την πλατφόρμα. Σε μια εκδήλωση στο Twitter Spaces μετά την ανακοίνωση των αναστολών, ο Μασκ μπήκε για λίγο και ανακρίθηκε από ορισμένους από τους δημοσιογράφους που είχαν αναστείλει τους λογαριασμούς τους.

Είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους πολίτες. «Αν κάνεις doxx, παίρνεις αναστολή. Αυτό είναι. Τέλος της ιστορίας».

Μετά από περαιτέρω ερωτήσεις από την οικοδέσποινα του διαλόγου στο Twitter Spaces, την τεχνολογική ρεπόρτερ του BuzzFeed News, Κέιτι Νοτόπουλος, ο Μασκ αποχώρησε από την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, το Twitter έβγαλε ολόκληρο το προϊόν Spaces εκτός σύνδεσης για σχεδόν μια μέρα, με τον Μασκ να λέει ότι ένα «τεχνικό σφάλμα» έπρεπε να διορθωθεί. Αφού επέστρεψε, η Νοτόπουλος διαπίστωσε ότι είχε αποκλειστεί από το Spaces.

Το Twitter στόχευσε επίσης τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το Mastodon, απαγορεύοντας τη σύνδεση με αρκετούς διακομιστές Mastodon και εμποδίζοντας τους χρήστες να προσθέσουν το όνομα χρήστη Mastodon στο προφίλ τους.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ