Τεχνολογια - Επιστημη

Δορυφόρος της NASA θα δώσει μια μοναδική εικόνα της υδάτινης επιφάνειας της Γης

Νέο φως στη «μηχανική» της κλιματικής αλλαγής από τη συλλογή δεδομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δορυφόρος Swot της NASA στο πρόγραμμα για τη μέτρηση του νερού στην επιφάνεια της Γης
© NASA

NASA - Ο δορυφόρος Swot και η αποστολή για το νερό στην επιφάνεια της Γης - Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός και οι μετρήσεις για την κλιματική αλλαγή

Μέσα στο επόμενο 24ωρο ξεκινά νέα αποστολή της NASA για διεθνή έρευνα στους ωκεανούς, τις λίμνες και τα ποτάμια της Γης για πρώτη φορά. Ο προηγμένος δορυφόρος Swot έχει σχεδιαστεί για να ρίξει νέο φως στη μηχανική και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Guardian, ένας πύραυλος Falcon 9, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης της SpaceX του Έλον Μασκ, θα απογειωθεί πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη βάση των ΗΠΑ, περίπου 170 μίλια (275 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, για να μεταφέρει το Swot σε τροχιά. Εάν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, ο δορυφόρος μεγέθους SUV θα παράγει ερευνητικά δεδομένα εντός των επόμενων μηνών.

Ο δορυφόρος Swot ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία ραντάρ μικροκυμάτων που οι επιστήμονες λένε ότι θα συλλέξει μετρήσεις ύψους-επιφάνειας ωκεανών, λιμνών, δεξαμενών και ποταμών με λεπτομέρειες υψηλής ευκρίνειας σε πάνω από το 90% του πλανήτη. «Είναι πραγματικά η πρώτη αποστολή για την παρατήρηση σχεδόν όλου του νερού στην επιφάνεια του πλανήτη», δήλωσε ο Ben Hamlington, επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της Nasa, ο οποίος ηγείται επίσης της ομάδας της Nasa για τις αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας.

Ένα από τα στοιχεία που προσδοκά η ομάδα να διερευνηθούν είναι το πώς οι ωκεανοί απορροφούν την ατμοσφαιρική θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα σε μια φυσική διαδικασία που μετριάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή. Σαρώνοντας τις θάλασσες, το Swot έχει σχεδιαστεί για να μετράει με ακρίβεια τις μικρές διαφορές στα υψόμετρα της επιφάνειας γύρω από μικρότερα ρεύματα και δίνες, όπου πιστεύεται ότι συμβαίνει μεγάλο μέρος της έλξης θερμότητας και άνθρακα από τους ωκεανούς. 

Οι ωκεανοί εκτιμάται ότι έχουν απορροφήσει περισσότερο από το 90% της περίσσειας θερμότητας που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα της Γης από τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πιο ακριβή δεδομένα κατά μήκος των παλιρροϊκών ζωνών θα βοηθούσαν να προβλεφθεί πόσο μακριά μπορεί να διεισδύσουν οι πλημμύρες από καταιγίδες στην ενδοχώρα, καθώς και η έκταση της διείσδυσης αλμυρού νερού σε εκβολές ποταμών και υγρότοπους.

SWOT: NASA-CNES Satellite to Survey the World's Water (Mission Overview)

NASA: Η τριετής καταγραφή δεδομένων και οι καινοτομίες που φέρνει στην έρευνα το Swot

Η καταγραφή των υδάτινων πόρων της Γης κατά τη διάρκεια της τριετούς αποστολής του Swot θα επιτρέψει στους ερευνητές να εντοπίζουν καλύτερα τις διακυμάνσεις στα ποτάμια και τις λίμνες του πλανήτη κατά τη διάρκεια εποχιακών αλλαγών και μεγάλων καιρικών φαινομένων. Ο επικεφαλής της NASA για το Swot και τις έρευνες στα γλυκά νερά, Tamlin Pavelsky, είπε ότι η συλλογή τέτοιων δεδομένων ήταν παρόμοια με το να «παίρνουμε τον παλμό του παγκόσμιου συστήματος νερού, επομένως θα μπορούμε να δούμε πότε τρέχει και θα μπορούμε να δούμε πότε είναι κυλά αργά».

Το ραντάρ του Swot λειτουργεί στη συχνότητα Ka-band του φάσματος μικροκυμάτων. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να χαρτογραφούν με ακρίβεια τις παρατηρήσεις τους σε δύο διαστάσεις ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας και να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές περιοχές πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη, αφού προηγούμενες μελέτες υδάτινων σωμάτων βασίστηκαν σε δεδομένα που ελήφθησαν σε συγκεκριμένα σημεία, μόνο κατά μήκος μιας μονοδιάστατης γραμμής.

H αποστολή θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης και όσοι το επιθυμούν μπορούν τη δουν live στο Youtube.

Launch of the International SWOT (Surface Water and Ocean Topography) Mission (NASA Broadcast)

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ