Τεχνολογια - Επιστημη

NASΑ: Το διαστημικό σκάφος Orion επέστρεψε στη Γη

Έγινε η προσθαλάσσωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πλανήτης Γη όπως τον «είδε» η αποστολή «Artemis I»
Ο πλανήτης Γη όπως τον «είδε» η αποστολή «Artemis I» που έχει προορισμό τη Σελήνη @NASA/Twitter

Το διαστημικό σκάφος Orion επέστρεψε στη Γη - Έγινε η προσθαλάσσωση

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η αποστολή της NASA, Artemis I, καθώς μετά από μία δοκιμαστική πτήση περίπου 26 ημερών, συγκεκριμένα 25 ½ ημερών χωρίς πλήρωμα γύρω από τη Σελήνη, που προορίζεται να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών, το διαστημικό σκάφος Orion επέστρεψε σήμερα, Κυριακή (11/12) στη Γη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της NASA, η προσθαλάσσωση πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια στις 12:39 μ.μ. ET (17:39 UTC), με τη διαδικασία να μεταδίδεται ζωντανά.

Η προσθαλάσσωση της κάψουλας Orion είχε προγραμματιστεί να σημειωθεί στο Σαν Ντιέγκο, αλλά αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν την Πέμπτη ότι βροχή, άνεμος και μεγάλα κύματα παρατηρήθηκαν στην περιοχή, ανατρέποντας τα δεδομένα, καθώς το τελευταίο αυτό στάδιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και παράλληλα επικίνδυνα ολόκληρης της αποστολής.

Το διαστημικό σκάφος ταξίδεψε περίπου 32 φορές την ταχύτητα του ήχου (24.850 μίλια την ώρα ή σχεδόν 40.000 χιλιόμετρα την ώρα) προσκρούοντας στον αέρα -τόσο γρήγορα που τα κύματα συμπίεσης ανάγκασαν το εξωτερικό του οχήματος να θερμανθεί και να αναπτύξει θερμοκρασίες περίπου 5.000 βαθμούς Φαρενάιτ ήτοι 2.760 βαθμοί Κελσίου).

NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis I «ανοίγει δρόμους»

Η μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω διαρροής καυσίμων, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λόγω της απειλής του κυκλώνα Ίαν, η NASA είχε απομακρύνει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) – τον ισχυρότερο που κατασκεύασε ποτέ – από την πλατφόρμα εκτόξευσης και τον μετέφερε πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis της NASA, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ