Τεχνολογια - Επιστημη

To σκάφος της αποστολής Artemis I έφτασε στη Σελήνη (βίντεο)

Πόσο θα διαρκέσει η περιήγηση στο διάστημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To σκάφος της αποστολής Artemis I έβγαλε σέλφι στη Σελήνη (βίντεο)
© ΝASAORION/Τwitter

NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis I έφτασε στη Σελήνη

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμη φωτογραφία από την αποστολή Artemis I, το σκάφος της οποίας βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Πρόκειται για ξεχωριστή φωτογραφία αφού το Orion τράβηξε μια σέλφι που το δείχνει σε οριζόντια θέση.

Τη φωτογραφία κατέγραψε την τρίτη μέρα της αποστολής μια από τις κάμερες του σκάφους που βρίσκεται στην εξωτερική του πλευρά και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά του συστήματα.

Τα προσεχή 24ωρα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές εικόνες που θα καταγράψει το Orion  αφού το μεσημέρι της Δευτέρας πλησίασε τον φυσικό μας δορυφόρο σε απόσταση μόλις 128 χλμ. από την επιφάνεια του.

H αποστολή Artemis 1 δεν είναι επανδρωμένη σκοπός της είναι να επαληθευτεί ότι η κάψουλα Orion, στην κορυφή του πυραύλου SLS, είναι ασφαλής για τη μεταφορά πληρώματος στο μέλλον.

Η μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω διαρροής καυσίμων, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λόγω της απειλής του κυκλώνα Ίαν, η NASA είχε απομακρύνει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) – τον ισχυρότερο που κατασκεύασε ποτέ – από την πλατφόρμα εκτόξευσης και τον μετέφερε πίσω στο κτίριο συναρμολόγησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι.
 
H αποστολή Artemis 1 αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες και να ολοκληρωθεί με την επιστροφή της κάψουλας Orion στη Γη στις 9 Δεκεμβρίου.

Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025. .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ