Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Τεχνολογια - Επιστημη

Πραγματοποιώντας ένα «ψηφιακό ταξίδι» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο επίκεντρο των πρακτικών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παραμένει συνεπής στην προσπάθεια ενίσχυσης της λειτουργικότητάς του με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν αρκετά ιδιόμορφα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό, που έφερε ωστόσο πολλές και ορατές αλλαγές. Οι εργασίες μας, οι έξοδοι μας, τα σχέδια μας για το μέλλον «πάγωσαν». Εξαιτίας της εύκολης και γρήγορης διάδοσης του κορονοϊού, κληθήκαμε να κλειστούμε στη χώρα μας, στα σπίτια μας, στους εαυτούς μας. Το χειρότερο; Δε γνωρίζαμε πότε θα λάβει τέλος όλη αυτή η πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση. Αναβλήθηκαν τα ταξίδια μας και μαζί με αυτά σταμάτησε η συλλογή εμπειριών και αναμνήσεων.

Σήμερα, έχουμε αφήσει πίσω μας -σε μεγάλο βαθμό- αυτή τη μελανή σελίδα της παγκόσμιας υγείας. Επανήλθαμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, πιο ενεργοί και ανανεωμένοι από ποτέ, έτοιμοι να εξερευνήσουμε νέους προορισμούς. «Όταν τελειώσει όλη η ιστορία με τον covid, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι μπω σε ένα αεροπλάνο», ήταν μια φράση που ακούγαμε συχνά στην καραντίνα, που έγινε πράξη από τους περισσοτέρους -και από εμένα την ίδια, που ταξίδεψα με πρώτο προορισμό την όμορφη Λυών! Κάναμε δεύτερο σπίτι μας το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και δεύτερη πατρίδα μας όλες εκείνες τις χώρες που δεν επισκεφθήκαμε τόσα χρόνια. Και πραγματικά, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος -εποχή ύφεσης του κορονοϊού- σηματοδότησε την επάνοδο του αεροδρομίου της Αθήνας στην κανονικότητα και «φιλοξένησε» αριθμούς επιβατών άμεσα συγκρίσιμους με αυτούς του 2019.

Για αυτό το λόγο, «ανανεωμένος» μας υποδέχεται ξανά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Συγκεκριμένα, η Επιχειρηματική Μονάδα Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (IT&T Business Unit), του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), παρέμεινε συνεπής στην προσπάθεια ενίσχυσης της λειτουργικότητας του αεροδρομίου σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του, συμβάλλοντας με αυτόν το τρόπο στην επιχειρησιακή ετοιμότητά του, αλλά και στην συνεχή βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας όλων μας.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών, τόσο προς τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του, όσο και προς τους συνεργάτες του, ο ΔΑΑ που δραστηριοποιείται συνολικά και πολύπλευρα σε όλη την αεροδρομιακή κοινότητα, συνεχίζει αδιάληπτα το σχεδιασμό και την υλοποίηση Έργων και Πιλοτικών Δράσεων που αφορούν σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), το Internet of Things (IoT),  βιομετρικά, 5G, Big Data/Advanced Analytics, κ.α. Πρόκειται για πυλώνες επάνω στους οποίους θα δομηθεί το οικοδόμημα του ψηφιακού αεροδρομίου με σκοπό τη δημιουργία νέων ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών, προσβάσιμων σε όλους.

Πόσες φορές ψάχνεις χαμένος στις οθόνες την πύλη πού πρέπει να πας βιαστικά, επειδή πάλι καθυστέρησες; Σίγουρα δεν είναι λίγες και οι φορές που αναρωτήθηκες που είναι οι κοντινότερες τουαλέτες από το σημείο που βρισκόσουν. Εύκολη και γρήγορη λύση, δίνουν οι νέοι μας smart φίλοι «Pepper», τα ρομπότ του ΔΑΑ. Σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, αναπτύχθηκε ένα νέο διαλογικό πιλοτικό σύστημα Τεχνικής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τα δύο ρομπότ του ΔΑΑ, κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνολογιών, μηχανικής μάθησης αλλά και ρομποτικής. Τα ρομπότ, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 120 εκατοστά, απέκτησαν ανθρώπινη ομιλία και δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων, συνδυάζοντας τεχνικές επεξεργασίας και παραγωγής φυσικής γλώσσας, ικανοποιώντας έτσι ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας. Μπορείς να τους κάνεις όποια ερώτηση θες σχετικά με την πτήση, αλλά και τον προορισμό σου π.χ. «Τι καιρό θα κάνει στο Λονδίνο»; Πιθανότατα, να σου απαντήσουν βροχερό, οπότε καλύτερα τέσταρέ τους με κάποια άλλη χώρα. Οι Pepper, θα σου απαντήσουν αμέσως, πάντα με «προθυμία». Siri, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός!

Pepper, ρομπότ του ΔΑΑ
Pepper, ρομπότ του ΔΑΑ

Pepper, ρομπότ του ΔΑΑ

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών εργαλείων, σχεδιάστηκε και παραδόθηκε προς χρήση την περίοδο της πανδημίας (Covid-19) ένας νέος Εικονικός Βοηθός, με το όνομα «Philos», ο οποίος είναι επίσης εκεί να μας βοηθήσει στα δύσκολα- και θα τον συναντήσεις στο Website του ΔΑΑ. Δρώντας υποστηρικτικά στο Τηλεφωνικό Κέντρο του ΔΑΑ, ο Philos παρέχει πληροφορίες στα Ελληνικά και Αγγλικά σε ερωτήσεις αναφορικά με τον Covid 19, τις υπηρεσίες του αεροδρομίου και τα μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ. Με τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP), στο μέλλον το νέο Chat bot θα μπορεί να κατανοεί όλο και περισσότερες ανθρώπινες γλώσσες, μέσω πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας, προσομοιώνοντας τον Philos με πραγματικό εκπρόσωπο του αεροδρομίου,  βελτιώνοντας παράλληλα διαρκώς την παρεχόμενη πληροφορία του, μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση με το ταξιδιωτικό κοινό.

Ο ΔΑΑ μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων, προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία, εξελίσσεται ψηφιακά και ανοίγει νέους ορίζοντες. Εκτός από τα παραπάνω βήματα, έχει σημειώσει και άλλες ενέργειες που οδηγούν στην τεχνολογική επικαιροποίηση. Μια τέτοια ενέργεια είναι η Επιχειρησιακή Βάση Δεδομένων (AODB) που ονομάζεται Airport Management System (AMS), η οποία αποτελεί τη νέα πλατφόρμα που υποστηρίζει τις αεροδρομικές λειτουργίες υψηλής απόδοσης μέσω της οποίας πραγματοποιείται ολόκληρη η επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου. Στόχοι της πλατφόρμας είναι η απλοποίηση των λειτουργιών, η ενίσχυση της συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών και εν γένει η αποτελεσματικότερη διαχείριση δραστηριοτήτων και πόρων.

Στη λίστα των τεχνολογικά καινοτόμων ψηφιακών έργων εντάσσεται και το πρώτο 5G Campus Network στην Ελλάδα, που υλοποίησε η Cosmote στον  ΔΑΑ, για πιλοτική εφαρμογή (use case) διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων. Συγκεκριμένα, μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα «follow me», μεταφέρθηκε ήχος και εικόνα υψηλής ευκρίνειας, σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης, από διαφορετικούς χώρους στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Αεροδρομίου. Κατά αυτόν τον τρόπο, διατηρείται η αεροπορική ασφάλεια. Επίσης, στα καινοτόμα έργα προστίθεται και η ψηφιοποίηση δυο υπηρεσιών προς τους εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες, όπως το ηλεκτρονικό κατάστημα παραγγελιοληψίας ΙΤ Υπηρεσιών (IT&T e-shop), καθώς και η εταιρική φόρμα διαχείρισης αιτημάτων που αφορούν στον σχεδιασμό ΙΤ λύσεων (IT&T Demand Form), με σκοπό την απλούστευση, την διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη διαχείριση δραστηριοτήτων και πόρων.

Από την διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, δεν έλειψαν ούτε οι ενέργειες αυτοματισμού. Αν έχεις ταξιδέψει πρόσφατα, σίγουρα θα έχεις δει πως πλέον η διαδικασία check in των επιβατών και η επιβίβαση τους στην Πύλη Αναχώρησης δε γίνεται από κάποιον υπάλληλο, αλλά μέσω των ‘Αυτόματων Πυλών Διαβατηριακού Ελέγχου’ και των ‘Αυτόματων Πυλών Καρτών Επιβίβασης’. Έτσι, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Επιβεβαιώνω ότι το σύστημα δεν μπλοκάρει καθόλου, μιας που αυτός είναι ένας κίνδυνος που πάντα ελλοχεύει. Last but not least, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το IT&T BU υλοποίησε με επιτυχία το έργο της SATIE με τίτλο “Security of Air Transport Infrastructure of Europe” που είχε ως σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας (Critical Infrastructures, CIs.), στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα των αερομεταφορών.  

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΔΑΑ, όπως και όλες οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν up to date, κατανοεί πως υπάρχει η δυνατότητα τόσο η ίδια η επιχείρηση, όσο και οι εταίροι της να επωφεληθούν από τα νέα ψηφιακά εργαλεία και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του συνόλου των δραστηριοτήτων της. Οι αναδυόμενες αυτές τεχνολογίες φαίνεται μάλιστα να επαναπροσδιορίσουν ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία. Ο ΔΑΑ με σύμμαχό του την τεχνολογία, (μετ)εξελίσσεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς έχοντας στο επίκεντρο των «θέλω» του, την απλοποίηση των διαδικασιών, την ευελιξία, την πολλαπλή λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα. Έτσι, το μέλλον γράφεται εδώ και τώρα.

Δειτε περισσοτερα