Τεχνολογια - Επιστημη

Βρήκαμε το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο δώρο για το φίλο/η σου που είναι gamer

Είναι gamer; Βρήκαμε το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο δώρο

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρία άτομα παίζουν video games.
© Pexels

Το τέλειο Χριστουγεννιάτικο δώρο για gamers: Συνδρομές, κονσόλες, ακουστικά και παιχνίδια

Οι gamers είναι θανάσιμα σοβαροί χομπίστες και οι βουλήσεις τους μυστήριες. Γι’ αυτό, πριν παραγγείλετε οτιδήποτε, χρειάζεται έρευνα. Ερευνήστε την αγορά, βέβαια, αλλά προπαντός ερευνήστε το άτομο. Έχει κονσόλα ή PC; Παίζει σε PlayStationσε Xbox, σε Nintendo Switch ή σε όλα τα παραπάνω; Του αρέσει να χάνεται από τον πλανήτη γη φορώντας μεγάλα, ηχομονωτικά ακουστικά, στριμωγμένος στο setup του σαν να πρόκειται να μπει σε τροχιά το 1969; Ή μήπως προτιμά ένα ζεστό, γεμάτο σαλόνι με φασαριόζικη παρέα, στην οχλαγωγία της οποίας θα έδειχνε ελεημοσύνη ακόμα αν του κάνατε δώρο ένα ηχοσύστημα ικανό να ραγίσει τα μπυροπότηρα;

Πριν αγοράσετε κάτι για τους λάτρεις των games που λατρεύετε, κοιτάξτε να μάθετε λίγα περισσότερα για τις προτιμήσεις τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και προτάσεις που θα σας χρησιμεύσουν, καθώς αναζητάτε το ιδανικό δώρο για τους gamers της ζωής σας.

Συνδρομές

Παραμερίζοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, μιλάμε για «Netflix για games». Πάντα ένα καλό δώρο για τους αγαπημένους σας gamers. Σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κι αν παίζουν, διατίθεται μια συνδρομητική υπηρεσία που θα τους προσφέρει πρόσβαση σε εκατοντάδες παιχνίδια, online multiplayer και άλλα προνόμια. Η βασίλισσα των gaming συνδρομών, είναι το Xbox Game Pass. 

Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο παίζει σε Xbox ή PC, τότε μια συνδρομή στο Xbox Game Pass είναι ένα άψογο δώρο. Η συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft προσφέρει πρόσβαση σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κατάλογο με περισσότερα από 400 games και διατίθεται σε τρία συνδρομητικά πλάνα: Xbox Game Pass για Κονσόλες, PC Game Pass και Xbox Game Pass Ultimate.

  • Xbox Game Pass για Κονσόλες – 9.99€/μήνα

Δωρίστε συνδρομή Xbox Game Pass για Κονσόλες σε όσους προτιμούν τις κονσόλες τις Microsoft (Xbox One, Xbox One X, Xbox Series X|S). Με τη συνδρομή τους, κερδίζουν πρόσβαση σε περισσότερα από 400 games παντός είδους. Η λίστα των διατιθέμενων games ανανεώνεται συνεχώς, ενώ περιλαμβάνει και αποκλειστικούς τίτλους των Xbox Game Studios, δηλαδή των «ναυαρχίδων» ανάμεσα στις παραγωγές της Microsoft, από την πρώτη κιόλας ημέρα της κυκλοφορίας τους. To Xbox Game Pass για Κονσόλες περιλαμβάνει επίσης ειδικές προσφορές για την αγορά παιχνιδιών.

  • PC Game Pass - 9.99€/μήνα

Το PC Game Pass προσφέρει τα ίδια προνόμια με το Game Pass για κονσόλες, απλώς μόνο για το PC. Επιπλέον, οι συνδρομητές του PC Game Pass γίνονται αυτομάτως και μέλη του EA Play, μόνο στο PC. Το EA Play είναι η συνδρομητική υπηρεσία της EA και προσφέρει πρόσβαση σε γνωστούς τίτλους της εκδότριας εταιρείας.

  • Xbox Game Pass Ultimate – 14.99€/μήνα

Το βασικό προνόμιο του Xbox Game Pass Ultimate είναι ότι ισχύει για την κονσόλα και το PC τους ταυτοχρόνως. Επιπλέον, τους δίνει την δυνατότητα να παίζουν μέσω cloud - χωρίς δηλαδή να κατεβάζουν τα παιχνίδια – αν και προκειμένου να μπορούν να απολαύσουν τη λειτουργία αυτή, θα χρειαστούν πολύ γερή σύνδεση internet. Tο πλάνο Ultimate συνοδεύεται επίσης από συνδρομή στο Xbox Live Gold, που αφορά μόνο τις κονσόλες. Εφόσον εγγραφούν στο Xbox Live Gold, οι φίλοι σας θα μπορούν να παίζουν διαδικτυακά multiplayer games στο Xbox τους και να αξιοποιούν αποκλειστικές προσφορές, ενώ θα κερδίζουν και 2 δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα.

Η έρευνα για το παρόν άρθρο με οδήγησε στο συμπέρασμα πως είναι εξοργιστικά περίπλοκο να καταλάβεις αν και πώς μπορείς να δωρίσεις συνδρομή Xbox Game Pass, καθώς και ποια μπορεί να είναι η διάρκεια της συνδρομής αυτής. Θεωρώ πως η απλούστερη λύση είναι να αγοράσετε μια Xbox Live Gift Card, την οποία μπορεί το αγαπημένο σας πρόσωπο να εξαργυρώσει και να ξοδέψει όπως νομίζει. Με μια κάρτα των 30€, θα είναι εγγεγραμμένοι στο Xbox Game Pass για Κονσόλες ή PC για τρεις μήνες ή στο Xbox Game Pass Ultimate για δύο μήνες.

Τρία άτομα παίζουν video games.
© Pexels

Ήχος

Μπορεί να λέγονται video-games («video» στα λατινικά σημαίνει «βλέπω»), αλλά ο ήχος είναι ο αφανής ήρωας στις πολυτελείς, ψηφιακές περιπέτειες του σήμερα. Πρόκειται για ένα κομμάτι της εμπειρίας που κι οι ίδιοι οι gamers συχνά παραβλέπουν. Αν τους δωρίσετε μια αναβάθμιση της ακουστικής τους εμπειρίας, θα ενθουσιαστούν όχι μόνοι εκείνοι, αλλά και οι βετεράνοι sound designers που δουλεύουν υπερωρίες για τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να παίξεις το game τους με σάπια ακουστικά. Πέρα από την απόλαυση μεγαλύτερου εύρους συχνοτήτων και καθαρότερου ήχου, ένα καλύτερο ηχοσύστημα βοηθάει και τους πιο ανταγωνιστικούς παίκτες με την απόδοσή τους. Ειδικά σε First Person Shooters, μια πιο τρισδιάστατη αντίληψη του τι συμβαίνει στα τυφλά μου σημεία, είναι ανεκτίμητη.

Ακουστικά 

Μια συμβουλή: Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά γενικά τα «gaming ακουστικά», όσο επιβλητικά κι αν δείχνουν, συχνά δεν παρέχουν σχέση τιμής-ποιότητας ανάλογη των ακουστικών που κατασκευάζουν εταιρείες ήχου. Απλώς έχετε το νου σας για ζητήματα συμβατότητας, γιατί ορισμένα ακουστικά ίσως είναι ακατάλληλα για την κονσόλα των φίλων σας, ενώ άλλα είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα, με εκτεταμένη λειτουργικότητα. Φυσικά, υπάρχουν και αξιόλογα gaming headsets σε προσιτές τιμές, αλλά τα φωτάκια και τα εκκεντρικά designs δεν υπονοούν ποιοτική κατασκευή. Εντούτοις, στην ψυχαγωγία σημασία δεν έχει το βέλτιστο, αλλά το απολαυστικό. Στα δώρα, βέβαια, υπάρχουν δύο δρόμοι: δίνεις αυτό που ξέρεις ότι θέλουν ή ρισκάρεις να δώσεις αυτό που δεν ξέρουν ότι θέλουν.

Γενικά, η διαφορά στην ποιότητα του ήχου δεν είναι και τόσο αισθητή όταν μιλάμε για ακουστικά χωρίς ουσιαστική διαφορά στην τιμή. Από τα 15€ στα 50€ η αναβάθμιση είναι αισθητή, όπως κι από τα 50€ στα 100€ – και ούτω καθεξής – αλλά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ένα ακουστικό των 70€ δε θα προσφέρει μια τελείως διαφορετική εμπειρία από ένα των 50€. Υπάρχουν, όμως, και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ακουστικού, τα οποία θα χαροποιήσουν τους αγαπημένους σας λάτρεις του μπλιμπλικίου. Μερικές από αυτές είναι η άνεση της εφαρμογής τους στα αυτιά, η μακροβιότητα της μπαταρίας τους – αν μιλάμε για ασύρματα – και η ηχομονωτική τους ιδιότητα.

Ενδεικτικά, δείτε τα ενσύρματα HyperX Cloud II  ή τα Sennheiser GSP-300 . Για ασύρματα, ρίξτε μια ματιά στα HyperX Cloud Flight ή παρεμφερή και, ειδικά για όσους παίζουν σε PlayStation 5, στα Sony PlayStation 5 Pulse 3D .

Ηχόμπαρα

Τα ακουστικά, όμως, δεν είναι η μόνη οδός. Κάποιοι προτιμούν να μην παίζουν σε αισθητηριακή απομόνωση, ή βρίσκουν τα ακουστικά ενοχλητικά μετά από μερικές ώρες χρήσης. Ή, απλώς, ίσως έχουν ήδη καλά ακουστικά, αλλά η τηλεόραση τους ή η οθόνη του υπολογιστή τους δεν αποδίδει τον ήχο αξιοπρεπώς, αναγκάζοντάς τους να τα φορούν συνέχεια. Εν προκειμένω, δε θα αναφερθούμε σε ηχεία, κατάλληλα για το γραφείο ενός PC gamer, αλλά σε ηχόμπαρες για το σαλόνι του.

Η ηχόμπαρα είναι, πρακτικά, ένα μακρόστενο ηχείο. Ιδανική για μια εμπειρία τύπου Home Cinema, σε πιο προσιτή τιμή και με απλούστερη συνδεσιμότητα. Με μια ηχόμπαρα, οι gamers της ζωής σας μπορούν να απολαμβάνουν μια πιο εμβυθιστική ηχητική εμπειρία, χωρίς το κόστος ή τον μπελά ενός πιο περίπλοκου ηχοσυστήματος. Λεπτομέρειες που αξίζει να έχετε υπόψιν, είναι ότι για καλύτερα μπάσα προτιμότερη είναι μια ηχόμπαρα που συνοδεύεται από subwoofer. Κάποιες από τις ακριβότερες δεν το έχουν ανάγκη.

Η Crystal Audio CASB240 είναι η τωρινή best-seller στο skroutz.gr, με αξιοπρεπέστατη σχέση τιμής-ποιότητας. 

Κονσόλες

Στον νεογνό κόσμο των videogames, ο φυλετισμός κυριαρχεί ακόμα. Οι τρεις μεγάλες φυλές, Microsoft, Sony και Nintendo πολεμούν ατέρμονα τον τριγωνικό τους Τρωικό πόλεμο για εκατομμύρια Ελένες. Ή ίσως εμείς είμαστε εκατομμύρια Μενέλαοι και παλεύουμε για μια Ελένη (Ευριπίδου), που νομίζουμε ότι είναι η οριστική υπεροχή της αγαπημένης μας εταιρείας αλλά στην πραγματικότητα είναι η ψευδαίσθηση ότι παλεύουμε έναν Τρωικό Πόλεμο; Καθένας ζει το μύθο του.

Στο θέμα «Κονσόλες» οι απόψεις διίστανται. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα των κατόχων κονσόλας παίζει σε PlayStation, με το Xbox να παίζει ρόλο αουτσάιντερ και το Nintendo Switch μπαλαντέρ, όντας και φορητό. Πολλοί gamers, ίσως και ο άνθρωπός σας, έχουν αρκετά ισχυρές απόψεις για τις κονσόλες τους, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής μας ενώνει ένα θεμελιώδες επιχείρημα: θα μας άρεσε να πληρώνουμε λιγότερα. Για το λόγο αυτό, συν του γεγονότος ότι αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στις πιο προσιτές επιλογές, θα προτείνω μόνο μία στρατηγική αγορά, ανεξαρτήτως στρατοπέδου. Υπάρχουν καλοί λόγοι να δωρίσεις όλες τις κονσόλες τις αγοράς, αλλά η επιλογή με τη μεγαλύτερη επιστροφή στην επένδυσή σου, σε ψυχρά μαθηματικά, είναι μία.

Xbox Series S μαζί με συνδρομή Xbox Game Pass. Αυτό είναι σίγουρα το ακριβότερο δώρο στη λίστα μας, οπότε ίσως να τσοντάρει η παρέα ή να κάνετε οικονομία για τα επόμενα Χριστούγεννα. Το Xbox Series S είναι μία από τις κονσόλες νέας γενιάς, μαζί με το PlayStation 5 (Sony) και το Xbox Series X (Microsoft). Πρόκειται για την φθηνότερη εναλλακτική εκ των δύο κονσόλων της Microsoft, με βασικό μειονέκτημα το γεγονός ότι είναι παίζει παιχνίδια μόνο σε ψηφιακή μορφή, δηλαδή δεν παίζει δίσκους. Η “budget” επιλογή της Microsoft υστερεί επίσης στον τομέα της ανάλυσης, καθώς δεν υποστηρίζει 4K. Παίζει όμως όλα τα παιχνίδια νέας γενιάς αξιοπρεπέστατα, για τη μισή τιμή. Την απουσία της δισκιέρας έρχεται να επιλύσει το συνοδευτικό δώρο μιας συνδρομής στο Xbox Game Pass. Με εκατοντάδες παιχνίδια διαθέσιμα για λήψη, μόνο οι πιο σκληροπυρηνικοί fans του αναλογικού θα τολμήσουν να παραπονεθούν. 

Μπορείτε να βρείτε ένα Xbox Series S στα 250€. Για τιμές Xbox Game Pass αναφερθείτε παραπάνω.

Τέχνη & Βιβλίο

Ξέρετε πώς είναι όταν έχουμε ένα συγγενή ή ένα φίλο που πραγματικά αγαπάμε αλλά συνεχώς ξεχνάμε να τον πάρουμε τηλέφωνο. Ε, κάπως έτσι είναι η σχέση πολλών λάτρεων των videogames με την (υπόλοιπη) τέχνη. Έχω την υποψία πως οι περισσότεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν να χάνονται σε βιντεογκεϊμικούς κόσμους, θα εκτιμήσουν ένα δώρο καλλιτεχνικής αξίας, ακόμα κι αν δεν θα σα το ζητούσαν. Με άλλα λόγια, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο αναζητώντας το δώρο που θα μου κάνετε, παρακαλώ πάρτε μου ένα Art Book. Για άλλους, ένα βινύλιο του soundtrack από το αγαπημένο τους game, μια καλή εκτύπωση-αφίσα κι ένα κάδρο, ή τη σειρά βιβλίων στην οποία βασίστηκε. Συχνά συνδεόμαστε ισχυρά με τους πλασματικούς κόσμους που επισκεπτόμαστε. Ένα αισθητικά άρτιο τεκμήριο της σύνδεσής μας, μπορεί να γίνει ένα αξέχαστο δώρο. Τα Funko Pop δε μετράνε.

Παιχνίδια & Κάρτες δώρων

Τελευταία πρόταση δώρου για λάτρεις των videogames∙ τύμπανα, παρακαλώ… videogames. Πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται. Ακόμα και αφού βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε για τη σωστή κονσόλα, ακόμα και μετά από μια καλή έρευνα των πιο καυτών κυκλοφοριών, όλα μπορούν να πάνε λάθος. Ίσως οι αγαπημένοι σας να έχουν αποκτήσει ήδη το παιχνίδι που έχουμε κατά νου ή ίσως να έχουν πρόσβαση σε αυτό μέσω κάποιας από τις προαναφερθείσες συνδρομές. Ίσως απλώς να είναι κακόγουστοι. Για άλλη μια φορά βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ ρίσκου και ασφάλειας.

Ρίσκο: Αγοράστε τους ένα συγκεκριμένο videogame ανάμεσα σε έναν ωκεανό από ελκυστικές επιλογές. Αν σας αρέσουν κι εσάς τα videogames ή σας αρέσουν αρκετά αυτοί για να το παλέψετε, τότε γιατί να μην τους κάνετε δώρο κάτι που μπορείτε να παίξετε και μαζί; Για ζευγάρια, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το It Takes Two (διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες). Το It Takes Two είναι μια περιπέτεια για δύο, που σας καλεί να επισκευάζετε τη διαλυμένη σχέση του Cody και της May, ενός ζευγαριού που επρόκειτο να πάρει διαζύγιο μέχρι που η ευχή της κόρης τους να μείνουν για πάντα μαζί, τους μεταμορφώνει σε ζωντανές κούκλες. Για φίλους, δοκιμάστε το Overcooked 2, ένα ξέφρενο παιχνίδι συνεργατικής μαγειρικής σε χαοτικές συνθήκες.

Ασφάλεια: Δωρίστε τους μια κάρτα δώρου∙ ας πάρουν ό,τι θέλουν. Απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Για τους PC gamers, ποτέ δεν χάνετε με μια κάρτα δώρου Steam. Το Steam είναι το μεγαλύτερο ψηφιακό κατάστημα βιντεοπαχνιδιών στον κόσμο, συνεπώς σχεδόν αποκλείεται να μη βρουν εκεί αυτό που ψάχνουν. Προσοχή, απλώς, στις αποκλειστικότητες. Κάποια games κυκλοφορούν μόνο σε συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Ενδεικτικά:
Κάρτα δώρου Xbox Live (Για κονσόλες Xbox ή για συνδρομή Game Pass)
Κάρτα δώρου Steam (Για PC)
Κάρτα δώρου PlayStation Store (Για κονσόλες PlayStation)
Κάρτα δώρου Nintendo eShop (Για το Nintendo Switch)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ