Τεχνολογια - Επιστημη

Ένα βήμα πιο κοντά στην πυρηνική σύντηξη φτάνουν οι αμερικανοί επιστήμονες

Γιατί είναι σημαντικό το επίτευγμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρηνική σύντηξη: Ένα βήμα πιο κοντά στην «ενέργεια του μέλλοντος» οι επιστήμονες
© ΕPA/Τim Matthews

Πυρηνική σύντηξη: Σημαντικό βήμα επιστημόνων στις ΗΠΑ

Αμερικανοί κυβερνητικοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην επιδίωξη της απεριόριστης, μηδενικού άνθρακα ενέργειας, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά καθαρό κέρδος ενέργειας σε μια αντίδραση σύντηξης, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων ενός πρόσφατου πειράματος.

Οι φυσικοί προσπαθούν από τη δεκαετία του 1950 να αξιοποιήσουν την αντίδραση σύντηξης που τροφοδοτεί τον ήλιο, αλλά καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να παράγει περισσότερη ενέργεια από την αντίδραση απ' όση καταναλώνει - ένα ορόσημο γνωστό ως καθαρό ενεργειακό κέρδος ή κέρδος-στόχος, το οποίο θα βοηθούσε να αποδειχθεί ότι η διαδικασία θα μπορούσε να παρέχει μια αξιόπιστη, άφθονη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα και τη συμβατική πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με τους FT, το ομοσπονδιακό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται σύντηξη αδρανειακής περιορισμού, η οποία περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός μικροσκοπικού σφαιριδίου πλάσματος υδρογόνου με το μεγαλύτερο λέιζερ στον κόσμο, είχε επιτύχει καθαρό κέρδος ενέργειας σε ένα πείραμα σύντηξης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί να αναπαραγάγει ό,τι συμβαίνει στον πυρήνα του Ηλιου και θεωρείται από τους υποστηρικτές της η ενέργεια του μέλλοντος, διότι δεν παράγει παρά λίγα απόβλητα – και αυτά σαφώς πολύ λιγότερο ραδιενεργά σε σχέση με έναν κλασικό πυρηνικό σταθμό – και καθόλου αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η πυρηνική σύντηξη επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη από τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η πανίσχυρη, αλλά σύνθετη, αντίδραση μπορεί να συμβεί στη Γη, παράγοντας περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.

Το μεγάλο «στοίχημα» στην προκειμένη περίπτωση, προς το οποίο στοχεύει η επιστημονική κοινότητα με το βλέμμα στραμμένο στη βιομηχανία και στις μεθόδους παραγωγής ενέργειας, είναι να μπορέσει η πυρηνική σύντηξη να καταστεί βιώσιμη εμπορική πηγή ενέργειας και να αξιοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε μερικές δεκαετίες από τώρα, κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, από το 2050 και μετά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ