Τεχνολογια - Επιστημη

Κάθε ήρωας αξίζει το δικό του σούπερ όχημα

Ακολουθεί μία αληθινή ιστορία από την Κωτσόβολος για την τεχνολογία και τον άνθρωπο

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο.», το ντοκιμαντέρ της Κωτσόβολος
«ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο.», το ντοκιμαντέρ της Κωτσόβολος

H Κωτσόβολος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» προσφέρει στη μικρή Κωνσταντίνα το Ladd//roller, ένα ειδικό αμαξίδιο για ΑμεΑ, παρουσιάζοντάς μας πώς ο άνθρωπος και η τεχνολογία μπορούν να συμπορευθούν και να προσφέρουν μία Καλύτερη Ζωή, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις.

Όλοι έχουμε δει κάποια σκηνή με τον Batman να επιβιβάζεται στο σούπερ όχημα του, το Batmobile, και να οργώνει τους δρόμους του Gotham City. To Batmobile ήταν πάντα εκεί. Σε ετοιμότητα για κάθε διάσωση, κάθε επιχείρηση, κάθε ανάγκη του ιδιοκτήτη του. Όπως κάθε σούπερ ήρωας έχει το δικό του προσωπικό όχημα, έτσι, και η μικρή Κωνσταντίνα, μία μεγάλη καθημερινή ηρωίδα, έπρεπε να έχει το δικό της.

Εσύ γνωρίζεις τη μικρή Κωνσταντίνα; Ένα ντοκιμαντέρ από την Κωτσόβολος, με τίτλο «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο», μας ξεναγεί στη ζωή της. Είναι ένα κοριτσάκι 8 χρονών που όμως σε ξεγελάει γιατί είναι πολύ ώριμη για την ηλικία της. Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε με συγγενή αρθρογρύπωση στα άνω και κάτω άκρα – μία νευρομυϊκή πάθηση, που της έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην κίνηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί κυρίως το ένα της χέρι και το ένα της πόδι. «Η Κωνσταντίνα για εμένα είναι ένα παιδί-θαύμα. Με τη γέννησή της, αναθεώρησα πολύ όλη τη ζωή. Το να μεγαλώνεις ένα παιδάκι όπως την Κωνσταντίνα, η καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική από ένα παιδί που δεν είναι ΑμεΑ. Από το να πιει νερό, να φάει, να παίξει. Το παραμικρό που για εμάς είναι ένα τίποτα, για αυτήν είναι ένας άθλος» λέει η μαμά της, κυρία Έλενα Κουρκούτη. Είναι ένα γενναίο παιδί, γεμάτο ζωή. Ένα κορίτσι που αφήνει πίσω το κινητικό της πρόβλημα και αντιμετωπίζει τη ζωή θαρραλέα, κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια με περίσσιο νάζι, όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει δασκάλα και τα βράδια τραγουδίστρια. «Η Κωνσταντίνα είναι ένα από τα καμάρια της ΕΛΕΠΑΠ. Είναι μία αγωνίστρια της ζωής και θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Το σώμα, που έχει ένα θέμα, δεν φυλακίζει την ψυχή της και το πνεύμα της. Η νοημοσύνη της είναι εξαιρετική. Προσπαθεί για το καλύτερο για εκείνη και για τους συμμαθητές της», συμπληρώνει η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Δρ. Ελένη Σκουτέλη, Παιδονευρολόγος χαμογελώντας με συγκίνηση και ικανοποίηση όσο μιλάει για εκείνη. Σημειώνεται ότι η ΕΛΕΠΑΠ, βρίσκεται στο πλευρό της Κωνσταντίνας και της οικογένειάς της από την πρώτη στιγμή, προσφέροντάς τους φροντίδα και γνώση μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. 

κορίτσι με χαμόγελο
Η μικρή Κωνσταντίνα

Το μεγαλείο της μικρής Κωνσταντίνας που διδάσκει καθημερινά το μάθημα της ζωής στους συνανθρώπους της, ήρθε να ενισχυθεί με την προσφορά του Ladd//roller από την Κωτσόβολος- ενός πρωτοποριακού αμαξιδίου για ΑμεΑ, με δυνατότητες, σχεδιασμένες για να προσφέρουν μία καλύτερη ζωή. Αποτελεί δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πετρωτού που ξεκίνησε με το όραμα να δημιουργήσει μία συσκευή, που διευκολύνει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου με κινητικές δυσκολίες. Δεν είναι ένα απλό αμαξίδιο, αλλά ένα σούπερ όχημα για τους εξής λόγους: Το αμαξίδιο διαθέτει ειδική ρύθμιση για όρθια στάση, επιτρέποντας στον κάτοχό του να κινηθεί, να εργαστεί και να μιλήσει στο ίδιο επίπεδο με το συνομιλιτή του, δίνοντας μεγάλη σημασία στο eye contact. Ακόμη, μπορεί να διαιρεθεί σε κομμάτια, ώστε να μεταφερθεί με ευκολία, ακόμα και σε ένα πιο μικρό αυτοκίνητο, οπότε καμιά εκδρομή δεν αναβάλλεται! Παράλληλα, έχει ειδικά σχεδιασμένους τροχούς, ώστε να ξεπερνάει μικρά αρχιτεκτονικά εμπόδια όπως κράσπεδα πεζοδρομίων, ανομοιογένειες του δρόμου καθώς και σκαλοπάτια –από εδώ και στο εξής οι πολεοδομικές αστοχίες δε θα στέκονται εμπόδιο. Τέλος, είναι ελαφρύ, ευέλικτο, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση και έχει εξαρτήματα που μπορούν να αλλαχθούν, ώστε να «μεγαλώνει» μαζί με τον κάτοχό του.

κορίτσι με γυναίκα
Η Κωνσταντίνα με τη δασκάλα της

Η μικρή Κωνσταντίνα από την πρώτη στιγμή αγάπησε και εξοικειώθηκε εύκολα με το Ladd//roller. Μπορεί πλέον να μετακινείται από τη μία τάξη στην άλλη πιο εύκολα και γρήγορα και να βγαίνει στο προαύλιο του σχολείου αυτόνομα χωρίς τη βοήθεια συνοδού- όπως κάθε σούπερ ήρωας είναι δυνατή και αυτόνομη. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η λειτουργικότητα και η συμμετοχή της στις διάφορες δραστηριότητες και τα παιχνίδια έχουν αυξηθεί συνεχίζοντας πλέον την εκπαίδευσή της σε συμβατικό σχολείο. Επιπλέον, η Κωνσταντίνα, λόγω της δυνατότητας ανύψωσης του ιδιαίτερου αυτού αμαξιδίου, φτάνει σήμερα αντικείμενα που δε μπορούσε στο παρελθόν. Αισθάνεται πλέον ίση με τα άλλα παιδιά. Η μόνη διαφορά; Εκείνη κινείται σε 4 ρόδες που περισσότερο θυμίζουν «φλεγόμενους τροχούς», έτοιμους για δράση. «Πραγματικά, το Ladd//roller της δίνει φτερά στην περαιτέρω αποκατάσταση. Φτερά στην ενσωμάτωση την κοινωνική. Φτερά στην προσβασιμότητα, η οποία είναι το σημαντικότερο κομμάτι για την κοινωνική ενσωμάτωση», επισημαίνει η Δρ. Σκουτέλη. Και το σημαντικότερο; Την κάνει χαρούμενη! «Μου αρέσει πολύ επειδή πηγαίνω βόλτες μόνη μου, χωρίς να με βοηθάει η μαμά και να κουράζεται», αναφέρει με χαμόγελο που δεν κρύβεται. Το εξάρτημα αυτό αποδεικνύει έμπρακτα πώς ένα παιδί γεμάτο ζωή όπως η Κωνσταντίνα, μπορεί να έχει μία ακόμα καλύτερη ζωή και πρέπει να ευχαριστήσουμε την τεχνολογία για αυτό. Φυσικά, δεν πρέπει να παραμερίζεται και η σημασία της εργοθεραπείας που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να διεκπεραιώνουν με επιτυχία καθημερινές δραστηριότητες.

άνδρας, μάνα και κόρη
Ο αρχιτέκτων Δημήτρης Πετρωτός, η μικρή Κωνσταντίνα και η μητέρα της, Έλενα Κουρκούτη

Το Ladd//roller χορηγήθηκε από την Κωτσόβολος, σε συνεργασία με το αρχιτέκτονα Δημήτρη Πετρωτό και της κατασκευαστικής εταιρείας μετάλλου VETA αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε μαγικά πράγματα. Συγκεκριμένα, η Κωτσόβολος μέσα από την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», εργάζεται για να καταστεί η τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους, διευκολύνοντας σημαντικά τα άτομα με αναπηρίες. «Ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους για να ζήσουν μια Καλύτερη Ζωή με την τεχνολογία», τονίζει η εταιρία. Μένοντας πιστή στο στόχο της, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο», με πρωταγωνίστρια τη μικρή Κωνσταντίνα και το Ladd//roller της, εστιάζοντας στο πώς ο άνθρωπος και η τεχνολογία μπορούν να συμπορευθούν και να προσφέρουν σε κάποιον μία καλύτερη ζωή, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις. Όραμα της εταιρίας, όπως αναφέρει ο κος Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, είναι αυτό το αξιοθαύμαστο ταξίδι της τεχνολογίας χωρίς εμπόδια που πραγματοποίησαν στην Κωτσόβολος, να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα. «Νομίζω ότι το μέλλον θα είναι σίγουρα πιο προσβάσιμο και οι εταιρείες λιανικής θα ευαισθητοποιηθούν, θα εφαρμόσουν όλες εκείνες τις δράσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη προσβασιμότητα για όλους», εκφράζει με αισιοδοξία ο κος Βασιλάκος.

κορίτσι με καρότσι
Η Κωνσταντίνα με το Ladd/roller της

Κάθε σούπερ ήρωας για να συνεχίσει το έργο του πρέπει να έχει συμμαχό του την τεχνολογία. Χωρίς αυτή καμία νίκη δε θα ηταν εφικτή και είναι κάτι που γνωρίζει καλά και εξασφαλίζει η Κωτσόβολος για όλους μας. Γιατί όλοι είμαστε ήρωες, ο καθένας για διαφορετικό λόγο και αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς. Στους μεγάλους ήρωες -της καθημερινότητας- συγκαταλέγεται η Κωνσταντίνα, η οποία πολεμά κάθε εμπόδιο που βρεθεί στο δρόμο της με το Ladd//roller. Με το δικό της σούπερ όχημα έχει τη δυνατότητα να πάει παντού, για κάθε «αποστολή διάσωσης», για κάθε «αναμέτρηση», για κάθε παιχνίδι. Για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε την τεχνολογία, αλλά κυρίως την Κωτσόβολος που ήταν αυτή που της χάρισε τη δυνατότητα για μία Καλύτερη Ζωή. Όπου και αν τη συναντήσουμε στο μέλλον -σε κάποια τάξη ή κάποια πίστα-, θα είμαστε εκεί να τη χειροκροτήσουμε.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μία αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο.» 

ΔΥΝΑΤΗ. Μία αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ