Τεχνολογια - Επιστημη

Αργυρό μετάλλιο για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη η χώρα μας και τέταρτη στον κόσμο

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αργυρό μετάλλιο για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία

Τη δεύτερη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 (WRO 2022), που πραγματοποιήθηκε στο Dortmund της Γερμανίας στις 17-19 Νοεμβρίου, κατέκτησαν τρεις Πατρινοί και ένας Κερκυραίος. Πιο συγκεκριμένα, οι Robocores, δηλαδή η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Γιάννης Ράγκος και ο προπονητής τους, Σπύρος Τσουκαλάς, ανέβασαν την ελληνική σημαία στο βάθρο, κατακτώντας το μοναδικό μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε 1η δύναμη στη ρομποτική πανευρωπαϊκά και 4η παγκοσμίως για το 2022 ανάμεσα σε 73 χώρες, με αρκετές ελληνικές ομάδες να βρίσκονται εντός της πρώτης οκτάδας. 

Όπως σημείωσε ο Κωνσταντίνος, ο μηχανικός της ομάδας: «Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες και δυσλειτουργίες, ακόμα και της τελευταίας στιγμής, αλλά καταφέραμε να βρούμε λύσεις και τελικά να πετύχουμε το στόχο μας. Η πιο έντονη στιγμή μας εκεί, ήταν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η αγωνία είχε φτάσει στα ύψη! Με το που ακούσαμε το όνομα της ομάδας μας, είδαμε μήνες δουλειάς να μετατρέπονται σε συναισθήματα. Η χαρά, η ανακούφιση και η περηφάνια μας δεν κρύβονταν».

Robocores: Το project που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022 (WRO 2022)

Η ομάδα παρουσίασε στο διαγωνισμό το Pop2See, ένα σύστημα συσκευών που διευκολύνει την ένταξη των τυφλών μαθητών στα γενικά σχολεία και πανεπιστήμια, αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του εκπαιδευτικού και του τυφλού μαθητή και προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση.

Όπως δηλώνει η Αλίκη, το επιχειρηματικό μυαλό της ομάδας: «Αναγνωρίσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα και αποφασίσαμε να το λύσουμε! Ο διαγωνισμός αυτός ήταν μόνο η αρχή, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αλλάξουμε τις ζωές των τυφλών μαθητών».

Ανεκτίμητη ήταν και η συνεισφορά της Μαρίνας Τριανταφυλλίδη, εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδος, η οποία συνόδευσε την ομάδα στη Γερμανία, δοκιμάζοντας τις συσκευές τους και μιλώντας με τους κριτές για την εμπειρία της ως μαθήτρια με απώλεια όρασης.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν και οι μέντορες της ομάδας, Ιωάννης Ε. Κοσμαδάκης, co-founder της start up Fisea, Δημήτρης Τσαπλαρής, μέλος της start up Kytion Robotics, καθώς και η Τζίλντα Μαζαράκη, Social Media Manager και η Ambassador της ομάδας, Άννα Μπαλάν, TikTok influencer. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η ομάδα είχε διακριθεί και στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων που διεξήχθη από το Υπουργείο Παιδείας και ταξίδεψε στην Ολλανδία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022 (EUCYS 2022) μαζί με άλλες δύο ελληνικές ομάδες.

Η τεχνολογική πρωτοβουλία της ομάδας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, καθώς και της γενικής γραμματείας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ