Τεχνολογια - Επιστημη

Πρόγραμμα Solaris: Μπορούμε να φέρουμε ρεύμα από το Διάστημα;

Το σχέδιο ηλιακών πάρκων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ESA ετοιμάζεται να εγκρίνει σχέδιο για την ηλιακή ενέργεια από το διάστημα
© ESA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μπαίνει στην τελική ευθεία για να εγκρίνει μελέτη άντλησης ηλιακής ενέργειας από το διάστημα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είναι πιθανό να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα μία μελέτη τριών ετών που θα κρίνει εάν η ύπαρξη τεράστιων ηλιακών πάρκων στο διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει και να είναι οικονομικά αποδοτική. Ο τελικός στόχος είναι να υπάρχουν γιγάντιοι δορυφόροι σε τροχιά, καθένας ικανός να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ESA πρόκειται να εξετάσει την ιδέα στα κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι σήμερα και η τελική απόφαση να γίνει γνωστή εντός της εβδομάδας. 

Ενώ αρκετοί οργανισμοί και άλλοι διαστημικοί φορείς έχουν εξετάσει την ιδέα, η λεγόμενη πρωτοβουλία Solaris θα ήταν η πρώτη που θα θέσει το τραπέζι, για ένα πρακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός διαστημικού συστήματος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Το πρόγραμμα είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται από τους υπουργούς έρευνας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ESA στο Παρίσι, η οποία θα αποφασίσει τον προϋπολογισμό για την επόμενη φάση των σχεδίων της διαστημικής υπηρεσίας για την εξερεύνηση του διαστήματος, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τις επικοινωνίες.

Ο γενικός διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher, είπε στο BBC News ότι πίστευε ότι η ηλιακή ενέργεια από το διάστημα θα μπορούσε να είναι «τεράστια» βοήθεια για την αντιμετώπιση μελλοντικών ελλείψεων ενέργειας.

«Πρέπει να μετατραπούμε σε οικονομίες με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα και ως εκ τούτου να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής ενέργειας και κυρίως να μειώσουμε το μέρος των ορυκτών καυσίμων της ενεργειακής μας παραγωγής», είπε.

«Αν μπορείτε να το κάνετε από το διάστημα, και λέω αν μπορούσαμε, επειδή δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτό θα ήταν απολύτως φανταστικό γιατί θα έλυνε πολλά προβλήματα».

Συλλογή ηλιακής ενέργειας - Το πρόγραμμα Solaris

Η ενέργεια του Ήλιου μπορεί να συλλεχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο διάστημα γιατί δεν υπάρχει ούτε νύχτα ούτε σύννεφα. Η ιδέα υπήρχε για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά ήταν πολύ δύσκολη και πολύ ακριβή η εφαρμογή της, ίσως μέχρι τώρα.

Αυτό που άλλαξε το παιχνίδι ήταν το μειωμένο κόστος των εκτοξεύσεων, χάρη στους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους και άλλες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά υπήρξαν επίσης πρόοδοι στη ρομποτική κατασκευή στο διάστημα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα στη Γη.

Η ESA αναζητά κεφάλαια από τα κράτη μέλη της για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζει Solaris, για να δει εάν αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ότι είναι πλέον δυνατή η αξιόπιστη και αρκετά φθηνή η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας.

«Η ιδέα της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο διάστημα δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία», σύμφωνα με τον Δρ Sanjay Vijendran της ESA, ο οποίος είναι ο επιστήμονας που ηγείται της πρωτοβουλίας Solaris.

«Οι δυνατότητες είναι εκεί και τώρα πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά την τεχνολογική πορεία προτού ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι στο διάστημα».

Η ομάδα Solaris έχει ήδη δείξει ότι είναι κατ' αρχήν δυνατή η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Οι μηχανικοί έστειλαν 2 KW ενέργειας που συλλέγεται από ηλιακά κύτταρα ασύρματα σε συλλέκτες σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων σε μια επίδειξη στην αεροδιαστημική εταιρεία Airbus στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι παράλληλα γίνονται προσπ[αθειες από τις ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο με τον ίδιο τελικό στόχο, που φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια ή τις επόμενες δεκαετίες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ