Τεχνολογια - Επιστημη

Όταν ο Άρης ήταν ένας γαλάζιος πλανήτης όπως η Γη

Η νέα θεωρία και η γραφική αναπαράσταση της NASA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναπαράσταση της NASA για τον Άρη την περίοδο που ήταν ένας «γαλάζιος πλανήτης»
Αναπαράσταση της NASA για τον Άρη την περίοδο που ήταν ένας «γαλάζιος πλανήτης» @MAVEN2Mars/Twitter

Πλανήτης Άρης - Η νέα επιστημονική μελέτη για το νερό και τη ζωή στον «Κόκκινο Πλανήτη»

Ο πλανήτης Άρης στο παρελθόν δεν αποκλείεται να έμοιαζε με τη Γη. Η συγκεκριμένη θεωρία βρίσκει ολοένα και περισσότερους θιασώτες, καθώς τα ρομποτικά ρόβερ αναζητούν ίχνη νερού στο νότιο πόλο του πλανήτη.

Γεωλογικά και μορφολογικά στοιχεία από διάφορες μελέτες καταδεικνύουν ότι ο πλανήτης Άρης είχε έντονο υγρό στοιχείο, το οποίο κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Το «γιατί» συνέβη αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες. Δανοί ερευνητές στην Κοπεγχάγη κάνουν λόγο για ωκεανούς, θάλασσες, λίμνες και ποτάμια που υπήρχαν κάποτε στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

Η νέα μελέτη για τον πλανήτη Άρη κάνει λόγο για ένα «υδάτινο κόσμο», με το νερό να καλύπτει σχεδόν το 100% στα πρώτα 100 εκατομμύρια της ύπαρξής του. Η προέλευση του νερού δεν φαίνεται να αποτελούσε προϊόν μακροχρόνιων γεωλογικών διεργασιών στην επιφάνεια του Άρη. Το πιθανότερο είναι να έχει εξωγήινη προέλευση. Να έφθασε, δηλαδή, σε μορφή πάγου, με κάποιον μετεωρίτη μαζί με ορισμένα στοιχεία απαραίτητα για την εμφάνιση ζωής (π.χ. αμινοξέα) -σ.σ. μια από τις βασικές θεωρίες και για την προέλευση της ζωής στη Γη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το βάθος του ωκεανού στον πλανήτη Άρη ξεπερνούσε το 1 χλμ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ