Τεχνολογια - Επιστημη

Βαθαίνει η κρίση στο Twitter - Κύμα παραιτήσεων μετά το τελεσίγραφο του Έλον Μασκ

Έκλεισαν προσωρινά τα γραφεία - Οι χρήστες προτρέπονται να αρχειοθετήσουν tweets εν μέσω φημών κατάρρευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Εντείνονται οι εικασίες για επικείμενη κατάρρευση της πλατφόρμας - Εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρονται να αποχωρούν.
Eκατοντάδες εργαζόμενοι απέρριψαν το τελεσίγραφο του Έλον Μασκ και εγκαταλείπουν το Twitter © STR/NurPhoto via Getty Images

Εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Εντείνονται οι εικασίες για επικείμενη κατάρρευση της πλατφόρμας - Εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρονται να αποχωρούν

Η κρίση στο Twitter πέρασε σε νέα επίπεδα την Παρασκευή, καθώς αναφέρεται ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι απέρριψαν το τελεσίγραφο του Έλον Μασκ απειλώντας τη δυνατότητα της πλατφόρμας να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο Έλον Μασκ είχε δώσει στο δραστικά μειωμένο προσωπικό του Twitter προθεσμία έως το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να δεσμευτεί ότι θα εργάζεται «πολλές ώρες σε υψηλή ένταση» και να είναι «εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» ή αλλιώς να φύγει με αποζημίωση απόλυσης τριών μηνών.

Όπως προκύπτει, το τελεσίγραφο του πολυδισεκατομμυριούχου επικεφαλής της Tesla και της SpaceX συνάντησε την άρνηση του εργατικού δυναμικού του Twitter.

Καθώς η εταιρεία έκλεισε προσωρινά τα γραφεία της στο προσωπικό, οι χρήστες του Twitter άρχισαν να λένε αντίο και να συνδέονται με λογαριασμούς σε άλλες πλατφόρμες.

Το #RIPTwitter, το #TwitterDown, το Mastodon και το Myspace ήταν όλα trending στην πλατφόρμα μετά τη λήξη της προθεσμίας στο τελεσίγραφο του Μασκ προς το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό, να εγγραφεί για «πολλές ώρες σε υψηλή ένταση» ή να αποχωρήσει.

Εκτιμάται ότι εκατοντάδες από το υπόλοιπο προσωπικό επέλεξαν να φύγουν.

Οι αποχωρήσεις περιλαμβάνουν πολλούς μηχανικούς που είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση σφαλμάτων και την πρόληψη των διακοπών υπηρεσιών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της πλατφόρμας εν μέσω απώλειας εργαζομένων και προκαλώντας εσπευσμένες συζητήσεις μεταξύ των διευθυντών για το ποιος πρέπει να ζητηθεί να επιστρέψει, είπαν νυν και πρώην υπάλληλοι.

Σε μια πρώιμη ένδειξη ότι ο αριθμός όσων αρνήθηκαν να υπογράψουν ήταν μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν, ο Μασκ μείωσε την εντολή επιστροφής στο γραφείο που είχε εκδώσει πριν από μια εβδομάδα, λέγοντας στους υπαλλήλους την Πέμπτη ότι θα τους επιτραπεί να εργαστούν εξ αποστάσεως, εάν οι διευθυντές τους επιβεβαίωναν ότι θα μπορούσαν να το κάνουν έχοντας «μια εξαιρετική συμβολή».

Το Twitter ανακοίνωσε αργότερα μέσω email ότι θα κλείσει τα «κτίρια των γραφείων μας» και θα απενεργοποιήσει τη λειτουργία των καρτών εισόδου των εργαζομένων μέχρι τη Δευτέρα, ανέφεραν οι New York Times.

Εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Εντείνονται οι εικασίες για επικείμενη κατάρρευση της πλατφόρμας - Εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρονται να αποχωρούν.
Ο Έλον Μασκ © EPA/Alexander Becher

Βαθαίνει η κρίση στο Twitter - Φήμες για κατάρρευση της πλατφόρμας

Διαδικτυακά, οι χρήστες εικάζουν ότι ο ιστότοπος θα μπορούσε να «πέσει» μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η έκδοση της εφαρμογής Twitter που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι άρχισε να επιβραδύνεται, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία εκτίμησε ότι η δημόσια έκδοση του Twitter κινδύνευε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ιστότοπος DownDetector ανέφερε σημαντική αύξηση στις αναφορές χρηστών για προβλήματα στον ιστότοπο.

«Αν πέσει, δεν μένει κανείς να διορθώσει τα πράγματα σε πολλούς τομείς», είπε το άτομο, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί φοβούμενο αντίποινα.

Η είδηση ​​προκάλεσε μια έκρηξη αρνητικών αναρτήσεων στην πλατφόρμα και ώθησε πολλούς χρήστες να συνδεθούν με τους λογαριασμούς τους στο Instagram ή στο Mastodon ως εναλλακτική λύση.

Η Αμερικανίδα πολιτικός Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, ενημέρωσε τους ακόλουθούς της στο Twitter ότι μπορεί να βρεθεί στο Instagram ή στο email.

Σε ένα άλλο «τιτίβισμά» της, δήλωσε ότι όσοι υπάλληλοι έχτισαν την εταιρεία άξιζαν κάτι καλύτερο. «Μπράβο σε όλους τους εργαζόμενους στο Twitter. Όλοι δημιουργήσατε ένα ζωτικό μέρος για επικοινωνία και αξίζατε πολύ καλύτερα», είπε.

Επίσημοι κρατικοί λογαριασμοί άρχισαν επίσης να παρέχουν παραπομπές για να βρεθούν αλλού.

Ο Μασκ δημοσίευε τα δικά του tweet εν μέσω των δραματικών εξελίξεων. Την Παρασκευή, ανάρτησε μιμίδια που χλεύαζαν την αναμενόμενη κατάρρευση της πλατφόρμας και είπε ότι η χρήση του Twitter ήταν σε «υψηλό όλων των εποχών».

Νωρίτερα, ο Έλον Μασκ συναντούσε κορυφαίους υπαλλήλους για να προσπαθήσει να τους πείσει να παραμείνουν, είπε ένας νυν εργαζόμενος και ένας πρόσφατα παραιτημένος υπάλληλος, που ήταν σε επαφή με συναδέλφους στο Twitter.

Σε μια ιδιωτική συνομιλία στο Signal με περίπου 50 υπαλλήλους του Twitter, σχεδόν 40 είπαν ότι αποφάσισαν να φύγουν, σύμφωνα με τον πρώην υπάλληλο.

Και σε μια ιδιωτική ομάδα συνομιλίας για τους νυν και πρώην υπαλλήλους του Twitter, περίπου 360 άτομα εντάχθηκαν σε ένα νέο κανάλι με τίτλο «εθελοντική απόλυση», είπε ένα άτομο με γνώση των διεργασιών στην ομάδα.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση για το Blind ζήτησε από το προσωπικό να υπολογίσει το ποσοστό των ανθρώπων που θα εγκατέλειπε το Twitter με βάση την αντίληψή τους. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υπολόγισαν ότι τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων θα έφευγε.

Αν και δεν είναι σαφές πόσοι υπάλληλοι έχουν επιλέξει να παραμείνουν, οι αριθμοί υπογραμμίζουν την απροθυμία ορισμένων στελεχών να παραμείνουν σε μια εταιρεία όπου ο Μασκ έσπευσε να απολύσει τους μισούς υπαλλήλους της, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης, και αλλάζει ανελέητα την εργασιακή κουλτούρα για να δώσει έμφαση στις πολλές ώρες και τους έντονους ρυθμούς.

Το Twitter, το οποίο έχει χάσει πολλά από τα μέλη της ομάδας επικοινωνίας του, δεν απάντησε σε αίτημα του Guardian για σχόλιο.

Μπλε καρδιές και emoji χαιρετισμού πλημμύρισαν τον ιστότοπο και τα εσωτερικά του chatrooms, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες καθώς οι υπάλληλοι του Twitter είπαν αντίο.

Έως το βράδυ, περισσότεροι από δύο δωδεκάδες υπάλληλοι του Twitter σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους σε δημόσιες αναρτήσεις στο Twitter που εξετάστηκαν από το Reuters, αν και κάθε παραίτηση δεν μπορούσε να επαληθευτεί ξεχωριστά.

Τα γραφεία του Twitter
Τα γραφεία του Twitter © EPA/Sarah Yenesel

Κύμα παραιτήσεων στο Twitter μετά το τελεσίγραφο του Έλον Μασκ - Το χρονικό της νέας κρίσης

Όλα αυτά αφότου νωρίς την Τετάρτη, ο Μασκ έστειλε email στους υπαλλήλους του Twitter, λέγοντας: «Στο μέλλον, για να δημιουργήσουμε ένα πρωτοποριακό Twitter 2.0 και να πετύχουμε σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί».

Το email ζήτησε από το προσωπικό να κάνει κλικ στο «ναι» εάν ήθελε να παραμείνει. Όσοι δεν απάντησαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα θεωρούνταν ότι έχουν παραιτηθεί και ότι θα τους έχει δοθεί πακέτο αποχώρησης, ανέφερε το email.

Καθώς πλησίαζε η προθεσμία, οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να βρουν τι να κάνουν.

Μια ομάδα του Twitter αποφάσισε να κάνει το άλμα μαζί και να εγκαταλείψει την εταιρεία, είπε στο Reuters ένας υπάλληλος που αποχωρεί.

Σε μια προφανή παρωδία της προτροπής του Μασκ προς τους υπαλλήλους να είναι «σκληροπυρηνικοί», το βιογραφικό του προφίλ στο Twitter πολλών αποχωρούντων μηχανικών την Πέμπτη περιέγραφαν εαυτούς ως «μηχανικούς softcore» ή «πρώην σκληροπυρηνικούς μηχανικούς».

Βαθαίνει η κρίση στο Twitter - Προτρέπονται να αρχειοθετήσουν τις αναρτήσεις τους οι χρήστες

Ενόσω οι εικασίες για την επικείμενη κατάρρευση της πλατφόρμας συνεχίζονται, πολλοί από τους χρήστες του Twitter ποια μέρη του διαδικτυακού τους εαυτού θα πρέπει να περισώσουν.

Μετά την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων από τον Έλον Μασκ, πολλοί χρήστες ανέφεραν σημάδια ότι η πλατφόρμα καταρρέει σε πραγματικό χρόνο - από προβλήματα στις αρχικές σελίδες έως αποτυχίες σύνδεσης - και οι ερευνητές παροτρύνουν απεγνωσμένα τους χρήστες να αρχειοθετήσουν τα tweets τους, σε περίπτωση που το Twitter καταρρεύσει εντελώς.

«Αν υπάρχει κάτι που σας ενδιαφέρει στο Twitter, τώρα είναι η στιγμή να αποκτήσετε γνώσεις στα μέτρα ψηφιακής αρχειοθέτησης», δήλωσε η Κάρολαϊν Σίντερς, ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης και συνεργάτης του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ψηφιακή αρχειοθέτηση –η διαδικασία διατήρησης διαδικτυακού περιεχομένου για μελλοντική χρήση– έχει επεκταθεί σταθερά από την απαρχή του Διαδικτύου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως συνονθύλευμα, σε αποκεντρωμένο πλαίσιο.

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη διάσωση των αναρτήσεων στο Twitter κατά τη διάρκεια των 16 ετών ύπαρξής του: Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου άρχισε να αρχειοθετεί όλα τα tweets το 2007, αλλά σταμάτησε τη διαδικασία το 2017 λόγω της αυξανόμενης κλίμακας της πλατφόρμας. Τώρα αποθηκεύει περιεχόμενο του Twitter «σε επιλεκτική βάση».

Εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ: Εντείνονται οι εικασίες για επικείμενη κατάρρευση της πλατφόρμας - Εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρονται να αποχωρούν.
Μεθόδους ψηφιακής αρχειοθέτησης αναζητούν οι χρήστες του Twitter εν μέσω φημών για κατάρρευση της πλατφόρμας © Unsplash

Τι ισχύει όμως για τον μέσο χρήστη του Twitter, του οποίου οι αναρτήσεις δεν κρίνεται ότι ενδιαφέρουν κανέναν άλλο εκτός από τον στενό του κύκλο; Πολλοί χρήστες έχουν αναρτήσει στο Twitter τις τελευταίες ημέρες, ότι επιδιώκουν να αρχειοθετήσουν τιτιβίσματα αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει.

«Είναι δυνατόν να κατεβάσετε το αρχείο κάποιου άλλου; Τα tweets της αδερφής μου δημοσιεύονται ακόμα πριν από έξι χρόνια και τα ξαναδιαβάζω όταν μου λείπει», έγραψε ένας χρήστης.

«Ένας από τους πιο στενούς μου φίλους πέθανε πέρυσι, όταν έχω μια κακή μέρα, συνεχίζω να τον βρίσκω στο Twitter και να γελάω με τα σαρκαστικά του tweets», είπε ένας άλλος. «Θα ήταν αποκαρδιωτικό να εξαφανιστεί ο λογαριασμός του».

Το Internet Archive, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996, είναι το μεγαλύτερο δημόσιο αρχείο του ίντερνετ και προσφέρει δημόσια διαθέσιμα εργαλεία για τη μεταφόρτωση και αποθήκευση περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Έχει αρχειοθετήσει περισσότερες από 625 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες – συμπεριλαμβανομένων αρκετών tweets. Ωστόσο, πολλές πλατφόρμες δεν διευκολύνουν την αποθήκευση περιεχομένου σε περίπτωση κατάρρευσής τους, και το Twitter δεν αποτελεί εξαίρεση, δήλωσε ο Τζέισον Σκοτ, αρχειοθέτης του Internet Archive, που έχει εργαστεί για την αποθήκευση τμημάτων του Twitter τα τελευταία 15 χρόνια.

(Με πληροφορίες του Reuters και του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ