Τεχνολογια - Επιστημη

Ψάρι στα κάρβουνα πριν 780.000 χρόνια- Ποιοι μαγείρευαν τότε στη φωτιά

Οι αρχαιότερες ενδείξεις «BBQ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γραφιστική απεικόνιση για το ψήσιμο ψαριού στη φωτιά
Γραφιστική απεικόνιση για το ψήσιμο ψαριού στη φωτιά © Illustration by Ella Maru/Tel Aviv University

Έρευνα: Ψάρι στα κάρβουνα - Οι έρευνες στο Ισραήλ και τα ευρήματα των επιστημόνων

Επιστήμονες ανακάλυψαν στο Ισραήλ κοντά στην όχθη του ποταμού Ιορδάνη τις αρχαιότερες στον κόσμο ενδείξεις ελεγχόμενης χρήσης φωτιάς για μαγείρεμα τροφής και συγκεκριμένα ψαριού πριν από 780.000 χρόνια. Πρόκειται για ευρήματα που τοποθετούν την ανθρώπινη συνήθεια περίπου 600.000 χρόνια πιο παλιά από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, πρόκειται για ένα μεγάλο ψάρι του γλυκού νερού, κυπρίνο ή γριβάδι, μήκους τουλάχιστον δύο μέτρων. Η αρχαιότερη βέβαιη ένδειξη μαγειρέματος στη φωτιά μέχρι σήμερα χρονολογείτο προ περίπου 170.000 ετών. Οι ερευνητές τριών ισραηλινών πανεπιστημίων (Εβραϊκού Ιερουσαλήμ, Μπαρ-Ιλάν, Τελ Αβίβ), σε συνεργασία με επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και το γερμανικό Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Ιρίτ Ζοχάρ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οικολογίας και εξέλιξης «Nature Ecology & Evolution». Η ανακάλυψη του ευρήματος - που πάντως ενέχει έναν βαθμό αμφιβολίας - έγινε στην αρχαιολογική περιοχή Γκεσέρ Μπενότ Γιαακόβ.

Ισραήλ: Η μελέτη των δοντιών του ψαριού και τα ευρήματα

Η νέα μελέτη αναδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, «την τεράστια σημασία του ψαριού στη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων για τη διατροφή τους και την οικονομική σταθερότητα». Οι ερευνητές ανέλυσαν δόντια ψαριών που βρήκαν σε μεγάλες ποσότητες στη γειτονική αρχαία λίμνη Χούλα. Μελετώντας τη δομή των κρυστάλλων στο σμάλτο των δοντιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δόντια είχαν εκτεθεί σε θερμοκρασίες 200 έως 500 βαθμών Κελσίου κατάλληλες για ένα καλό ψήσιμο (ο ακριβής τρόπος μαγειρέματος παραμένει άγνωστος) και όχι σε μια τυχαία φωτιά. Οι άνθρωποι που ζούσαν τότε στην περιοχή, ήσαν πιθανώς Homo erectus. Η μετάβαση από την ωμή στη μαγειρεμένη τροφή αποτέλεσε κομβικό σημείο στην ανθρώπινη εξέλιξη και συμπεριφορά. Το μαγείρεμα μειώνει την αναγκαία κατανάλωση ενέργειας που επιτρέπει τη διάσπαση και την πέψη της τροφής, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται ενέργεια για άλλες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων για τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν το μαγείρεμα, ιδίως των ψαριών, ένα «κβαντικό» άλμα στην ανθρώπινη γνωστική ανάπτυξη, τον βασικό καταλύτη για την εξέλιξη του εγκεφάλου των προγόνων μας. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η κατανάλωση ψαριού είναι αυτό που μας έκανε ανθρώπους. Ακόμη και σήμερα, συστατικά των ψαριών όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι το ψάρεμα και το μαγείρεμα των ψαριών του ρηχού γλυκού νερού σε περιοχές της Μέσης Ανατολής βοήθησε σημαντικά τη μαζική «έξοδο» των προγόνων μας από την Αφρική. Οι πρόγονοί μας πιστεύεται ότι έπιασαν τα πρώτα ψάρια πριν περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, ενώ έθεσαν υπό έλεγχό τους τη φωτιά πριν 1,7 εκατ. χρόνια.

Το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να ψήνουν στη φωτιά παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, με τις έρευνες να μην σταματούν. Για την ώρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι μία αρχαία φωτιά άναψε όχι μόνο για το ζέσταμα ανθρώπων, αλλά και για μαγείρεμα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ