Μαθητές της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας
Θα παρουσιάσουν τη λύση τους για τον υπερτροφισμό των νερών του Θερμαϊκού
Θεσσαλονίκη: Μια λύση για τον υπερτροφισμό των νερών του Θερμαϊκού θα παρουσιάσει η μαθητική ομάδα Skepsis, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.
Μια ομάδα μαθητών από τη Θεσσαλονίκη επεξεργάστηκε τη λύση ενός προβλήματος που απασχολεί το σύνολο των κατοίκων της πόλης.
Πρόκειται για το πρόβλημα του υπερτροφισμού που παρατηρείται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό, ο υπερτροφισμός του νερού προκαλεί την άσχημη και δυσώδη εικόνα που δημιουργείται από τη συσσώρευση φυτοπλαγκτόν στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Υπεύθυνη του εγχειρήματος η μαθητική ομάδα Skepsis, η οποία θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2022.
Η ομάδα Skepsis είναι η μοναδική σχολική ομάδα που επιλέχθηκε να συμμετάσχει από όλη την Ευρώπη, σε έναν διαγωνισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 7.400 συμμετέχοντες, κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, επιχειρηματικούς φορείς και ερευνητικά εργαστήρια.
Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία κάτω των 18, και αποτελείται από 15 μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου (IBDP) του Κολλεγίου Ανατόλια. Τα μέλη της είναι οι: Καριώτης Κωνσταντίνος, Γιάννος Κουμπάνης, Αχιλλέας Μίτταρης, Αλεξάνδρα Θερειανού, Δήμητρα Χοτίδου, Φίλιππος Σακελλαρίου, Γιώργος Κεσαπίδης, Κωνσταντίνος Δούκας, Μαρία Κορώνη, Μάρκος Χίγκας, Νικόλας Μπουτσιούκης, Στέλιος Αγγελίδης, Αχιλλέας Δρακωτός, Έφη Τσέλιου, Μιχάλης Τσιάλης, Λυδία Αυγερινού και Αλέξανδρος Χαλβατζάκης.
H Skepsis έχει σχεδιάσει ένα φίλτρο, το οποίο θα αποτελείται από ένζυμα που μετατρέπουν τα νιτρικά (NO3-) σε νιτρώδη (NO2-). Η έμπνευση και ο στόχος για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιοφίλτρου, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερτροφισμού που παρατηρείται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.
Η εργαστηριακή παραγωγή του ενζύμου έγινε στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ACT – the American College of Thessaloniki, υπό την καθοδήγηση της Δρος Μαίρης Καλαμάκη, καθηγήτριας Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο ACT. Οι μαθητές:
Απομόνωσαν το γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο Νιτρική Αναγωγάση από το βακτήριο Pseudomonasazotoformans που έχει απομονωθεί από υδάτινα περιβάλλοντα.
Κλωνοποίησαν το γονίδιο της νιτρικής αναγωγάσης σε φορέα έκφρασης και δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που παράγουν υψηλά επίπεδα νιτρικής αναγωγάσης.
Απομόνωσαν το ένζυμο από τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια
Αξιολόγησαν τη δραστικότητα του ενζύμου με βιοχημικές δοκιμές και αναλύσεις.
Στη συνέχεια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το φίλτρο στο οποίο θα ενσωματωθεί το ένζυμο. Η κατασκευή έγινε στο Fabrication Lab του Κολλεγίου Ανατόλια με τη χρήση 3Dεκτύπωσης. Στην πορεία, το ένζυμο ακινητοποιήθηκε επάνω στο φίλτρο με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Δρος Ηρώς Κολιάκου, συντονίστριας των προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια.
Η μαθητική αυτή πρωτοβουλία έγινε εφικτή χάρη στην εργασία των καθηγητών/τριών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αλλά και στη βοήθεια υποστηρικτών.
Πέραν της επιστημονικής εργασίας, τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για τη συμμετοχή τους, ετοιμάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση υποστήριξης, ερευνώντας την αγορά για εταιρίες που μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και, τέλος, προσεγγίζοντάς τες.
Οι υποστηρικτές της ομάδας Skepsis είναι οι εταιρίες ΚΟΝΒΑ, Φάρμα Βεζύρογλου, FROSTITS.A., Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου & ΙΒ του Anatolia High School.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Οι επιστήμονες το 1998 αποκάλυψαν ότι αυτή η διαστολή επιταχύνεται, με την υποτιθέμενη αιτία να είναι η σκοτεινή ενέργεια
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα προήλθαν από ένα νέο τσιπ που ονομάζεται Willow
Πάνω από 15 εκατομμύρια διαδικτυακές απειλές το 2024 - Ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας
Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας
Είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας πια, που όταν δεν υπάρχει σύνδεση, κάτι μας πιάνει…
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Θα αργήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη
Η υπηρεσία λειτουργεί επί του παρόντος σε μερικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, στο Τέξας και την Αριζόνα
«Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes»
Διαφορετική εικόνα από εκείνη που επικράτησε στις αγιογραφίες
Πόσο θα επηρεαστεί το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης
Σε όλο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργειών
Μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια πρωταγωνιστούν στο επετειακό clip
Μια επένδυση που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια
Χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να εκτελέσει έναν πλήρη κύκλο ανθρώπινης πλύσης
«Εξαιρετικά ανεπαρκής ο έλεγχος - Επιλέγει να μην τον εφαρμόσει»
Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς στους τεχνολόγους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.