Τεχνολογια - Επιστημη

Η φυσικός που έχει γράψει 1.750 Wikipedia σελίδες σημαντικών γυναικών επιστημόνων

Η ίδια έχει τιμηθεί από το βρετανικό παλάτι

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1.750 Wikipedia σελίδες γυναικών επιστημόνων από μια φυσικό

H Βρετανή φυσικός Τζες Γουέιντ έχει γράψει πάνω από 1.750 σελίδες στην Wikipedia ενώ η πρώτη βιογραφία ήταν αφιερωμένη σε μια Αμερικανίδα κλιματολόγο η οποία παρά τα επιστημονικά της βραβεία, δεν είχε αναφερθεί μέχρι να γράψει η ίδια. Το 2019 μάλιστα η Γουέιντ τιμήθηκε από το βρετανικό παλάτι ωστόσο δεν γνώρισε την Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα των πλαστικών ηλεκτροδίων στο Imperial College του Λονδίνου, είχε δηλώσει στην αρχή του εγχειρήματός της ότι «έπρεπε να κάνει κάτι δραστικό, να αλλάξει τα πράγματα από μέσα» με σκοπό να ενθαρρύνει περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με την επιστήμη. 

Για την έρευνα της και την προώθηση των γυναικών επιστημόνων όλα αυτά τα χρόνια, έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις αλλά αυτό δεν της αρκεί αν δεν αλλάξει κάτι στον ορίζοντα.

Η αποστολή της είναι να εξαλείψει τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό στην επιστημονική κοινότητα ως υπέρμαχος των γυναικών στο STEM που αποτελούν μόλις το 28% των εργαζομένων
«Οι γυναίκες στην επιστήμη δεν είναι μόνο λίγες αλλά δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα για να τις υμνήσουμε», τονίζει, προσθέτοντας πως η υποεκπροσώπησή τους σηκώνει πολλή συζήτηση.

Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 28% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ στον τομέα STEM (τεχνικές επιστήμες), σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημιακών Γυναικών, και μόνο 1 στις 5 φοιτήτριες μηχανικής ή πληροφορικής είναι γυναίκες. Οι γυναίκες στις επιστήμες STEM κερδίζουν 60.000 δολάρια ετησίως, σε σύγκριση με 85.000 δολάρια για τους άνδρες, αναφέρει η μη κερδοσκοπική ομάδα.