Τεχνολογια - Επιστημη

Η Google επενδύει στην Ελλάδα: Σήμερα η παρουσίαση του σχεδίου με έμφαση στο Cloud

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μεγάλη επένδυση της Google στην Ελλάδα - Παρουσίαση του σχεδίου - Έμφαση στο Cloud - Στις 12:00 η εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ.

Επένδυση με έμφαση στις υποδομές του Cloud θα παρουσιάσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σήμερα στις 12:00 η Google.

Μετά τις Microsoft και Amazon, η Google ετοιμάζεται για ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων κτλ. Η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της, δημιουργώντας νέες υποδομές Google cloud στην Ελλάδα.

Το πρωί, στις 10.30, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Google Cloud International, Άντερ Φοξ- Μάρτιν (Adaire Fox-Martin), ενώ στις 12:00 αναμένεται στο ΚΠΙΣΝ για να μιλήσει στην εκδήλωση.

Το ύψος της επένδυσης, είτε αφορά την κατασκευή νέων data centers είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία «ουδέτερων», όπως ονομάζονται, εταιρειών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ο άμεσος αντίκτυπός της όμως στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξάλλου έχει υπολογιστεί στην περίπτωση των Microsoft και AWS.

Γι’ αυτό εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως και η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να εισαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μεταξύ των πρότζεκτ στα οποία επενδύει σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle είναι και το «Blue Submarine Cable System», του οποίου το πρώτο σκέλος θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο Raman), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και, τέλος, την Ινδία δημιουργώντας μια «παγκόσμια οδό» μεταφοράς πληροφοριών.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2024.

Εδικότερα, η Google θα ετοιμάσει τις υποδομές «φιλοξενίας» και πρόσβασης στην τεχνολογία cloud και παράλληλα θα διασυνδέσει με το καλώδιο που ποντίζει στη Μεσόγειο την ψηφιακή Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, φτάνοντας ως την Ινδία, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για υπερταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων που θα συρρικνώσουν το λεγόμενο «latency», τον χρόνο δηλαδή που απαιτείται για την απόκριση σε μια εντολή ή τη μεταφορά αρχείου.

Υπογραμμίζεται πως η διασύνδεση της Ελλάδας με το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου ήδη η TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center και παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες «ουδέτερες» εταιρείες, όπως η εξαγγελθείσα από τη Lancom.

Σημειώνεται πως τα τρία κορυφαία οικοσυστήματα για data centers παγκοσμίως σήμερα, είναι οι Βόρεια Βιρτζίνια, Σίλικον Βάλεϊ και Σιγκαπούρη.

Εκτός από τις υποδομές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και η ενεργοποίηση προγραμμάτων σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud.

Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί και η θυγατρική της Google στην Ελλάδα, που σήμερα ασχολείται κυρίως με τις πωλήσεις υπηρεσιών, όπως έγινε και με την Microsoft, όπου σε τρία έτη διπλασιάστηκε το προσωπικό.

Μπαράζ επενδύσεων στην Ελλάδα

Η μεγάλη επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών συγκροτημάτων κέντρων δεδομένων σε Σπάτα και Κορωπί, συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης έκδοσης των σχετικών αδειών αλλά και των εσωτερικών διαδικασιών που έχει ο όμιλος.

Τα Κέντρα Δεδομένων θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, επεξεργασία και το διαμοιρασμό μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων σε χρήστες/πελάτες, ενώ το Υπολογιστικό Νέφος (Cloud computing) αφορά στη διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη και τα οποία εξυπηρετούν τους χρήστες με την αυτοματοποίηση διαδικασιών, παρέχοντας ποικίλες ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.

Η Microsoft Corp. έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα από το 1992, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως περί τα 200 Data Centers, σε 34 χώρες, συνδεόμενα μεταξύ τους με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, χερσαίων και εντός μητροπολιτικών περιοχών οπτικών ινών. Το Microsoft Cloud ήδη εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα (1) δις πελάτες και είκοσι (20) εκ. εταιρείες ανά τον κόσμο. Το συνολικό ύψος της επένδυσης όχι μόνο πληροί το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, αλλά θα ανέλθει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η Lamda Hellix, που μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά και ανήκει πλέον στον αμερικανικό όμιλο Digital Realty, έχει ξεκινήσει μεγάλη επένδυση, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στα εγκαίνια της Lamda Hellix τον Οκτώβριο του 2021, πως «η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, μ’ ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, μ’ ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία».

Από τη πλευρά της, η Amazon Web Services σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επένδυση της στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους, αν και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα το κάνει σε στρατηγική συνεργασία με κάποιον άλλο data center provider. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συναντηθεί με στελέχη τις εταιρείες πέρυσι τον Δεκέμβριο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συζήτηση μετείχε διαδικτυακά, από τις ΗΠΑ, ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, είχε συνεχάρη τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.