Τεχνολογια - Επιστημη

Νερό σε δείγμα αστεροειδή ενισχύει τη θεωρία ότι η ζωή στη Γη ξεκίνησε από εξωγήινους παράγοντες

Τι ανακοίνωσαν επιστήμονες στην Ιαπωνία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νερό σε δείγμα από τον αστεροειδή Ryugu ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες. Η θεωρία ότι η ζωή στη Γη έχει εξωγήινη προέλευση.

Νερό στην αστρική σκόνη που συνέλεξε το ιαπωνικό διαστημικό ερευνητικό σκάφος Hayabusa 2 από τον αστεροειδή Ryugu, εντόπισαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Ο αστεροειδής Ryugu βρισκόταν σε απόσταση 300 εκατ. χιλιομέτρων από τον πλανήτη Γη, όταν το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος τον προσέγγισε το 2019 και έστειλε στην επιφάνειά του δύο μικροσκοπικά ρομπότ.

Το δείγμα από τον αστεροειδή εστάλη πίσω στη Γη και αναλύεται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια στην Ιαπωνία. Η ανακάλυψη νερού έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι η ζωή στον πλανήτη Γη ενδεχομένως να έχει εξωγήινη προέλευση (π.χ. να ξεκίνησε μετά την πτώση ενός αστεροειδούς που μετέφερε οργανική ύλη).

To Hayabusa 2 ξεκίνησε το ταξίδι του το 2014. Το 2020 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και εκτόξευσε μια ειδική κάψουλα με 5,4 γραμμάρια πέτρας και σκόνης από τον αστεροειδή Ryugu, η οποία προσγειώθηκε στην Αυστραλία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία.

Νερό στον αστεροειδή Ryugu - Τι μπορεί να σημαίνει για την προέλευση της ζωής στη Γη

«Αυτή η σταγόνα νερού έχει τεράστια σημασία. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό ήρθε στη Γη από το Διάστημα» εξηγεί ο Tomoki Nakamura, καθηγητής στο Tohoku University και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη σταγόνα περιέχει αλάτι, διοξείδιο και οργανική ύλη.

Αναλύσεις που έγιναν στο συγκεκριμένο δείγμα, έχουν δείξει ότι βασικά δομικά στοιχεία της ζωής στη Γη, όπως τα αμινοξέα, μπορεί τελικά να έχουν σχηματιστεί στο Διάστημα και να έφθασαν στον πλανήτη μας μαζί με κάποιον μετεωρίτη ή αστεροειδή που προσέκρουσε στην επιφάνειά της.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από 150 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 30 από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κίνα

.

Με πληροφορίες από Guardian