Τεχνολογια - Επιστημη

Η Google αντιμέτωπη με αγωγή 25 δισ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό στις διαφημίσεις

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν τον τεχνολογικό κολοσσό με βαριά πρόστιμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Google
Google © EPA/HAYOUNG JEON

Η Google κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμα ως και 25 δισ. ευρώ σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση για αθέμιτο ανταγωνισμό στο πεδίο των διαφημίσεων.

Η Google αντιμετωπίζει αγωγή ύψους 25 δισ. ευρώ (21,6 δισ. λίρες) από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, η οποία κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης.

Η εταιρεία, η οποία είναι βασικός παίκτης στην αγορά διαδικτυακών διαφημίσεων, καθώς και κυρίαρχη δύναμη στην αναζήτηση, κατηγορείται για κατάχρηση της δύναμής της στην αγορά ad tech, η οποία συντονίζει την πώληση διαδικτυακού διαφημιστικού χώρου μεταξύ εκδοτών και διαφημιστών.

«Οι εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και εθνικών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην κοινωνία μας, πλήττονται εδώ και καιρό από την συμπεριφορά της Google», δήλωσε ο Damien Geradin, της βελγικής δικηγορικής εταιρείας Geradin Partners, η οποία συμμετέχει στην υπόθεση της ΕΕ.

«Είναι καιρός η Google να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποπληρώσει τις ζημιές που προκάλεσε σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα ανακοινώνουμε αυτές τις ενέργειες σε δύο δικαιοδοσίες για να επιτύχουμε αποζημίωση για τους εκδότες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η βρετανική δικηγορική εταιρεία Humphries Kerstetter σχεδιάζει να προσφύγει στο Εφετείο Ανταγωνισμού κατά τον επόμενο μήνα, αν και η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια μέχρι να καταλήξει σε συμπέρασμα. Η βρετανική αρχή ανταγωνισμού διερευνά επίσης τη δύναμη της Google στην αγορά τεχνολογίας ψηφιακής διαφήμισης.

Ο Toby Starr, εταίρος της Humphries Kerstetter, δήλωσε ότι η αγωγή, η οποία αποσκοπεί στην ανάκτηση των διαφημιστικών εσόδων που χάθηκαν λόγω της φερόμενης ως αθέμιτης συμπεριφοράς της Google για μια περίοδο ετών, δεν θα έχει ως στόχο μόνο να ωφελήσει τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

«Αυτή η σημαντική αξίωση θα εκπροσωπήσει μια κατηγορία θυμάτων των πρακτικών της Google στον τομέα της διαφημιστικής τεχνολογίας, τα οποία έχουν χάσει συνολικά περίπου 7 δισ. λίρες. Αυτό περιλαμβάνει ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με μεγάλο καθημερινό αναγνωστικό κοινό, καθώς και τους χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τα διαφημιστικά έσοδα - είτε αυτά προέρχονται από την ιστοσελίδα τους ή άλλο διαδικτυακό περιεχόμενο που έχουν αφιερώσει χρόνο για τη δημιουργία και τη δημοσίευση».

Η αγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι «opt out», που σημαίνει ότι τα θιγόμενα μέρη θα αντιμετωπίζονται αυτόματα ως μέρος της αγωγής, ενώ η αγωγή της ΕΕ που θα κατατεθεί στις Κάτω Χώρες θα είναι «opt in», που σημαίνει ότι οι επίδοξοι ενάγοντες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στην αγωγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ