Τεχνολογια - Επιστημη

Google: Έβαλε ρομπότ - σερβιτόρους στα γραφεία της

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα βγουν και στην αγορά

Γιάννης Μπελεσιώτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Google: Η εταιρεία εξόπλισε τα γραφεία της με ΑΙ ρομπότ, που θα φέρνουν σνακ και αναψυκτικά στους εργαζόμενούς της.

Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερες τεχνολογικές ιδέες μπαίνουν στο τραπέζι των μεγάλων κολοσσών. Η AI έχει μπει πλέον για τα καλά στο επίκεντρο των μεγαλύτερων εταιρειών και ήδη μερικές, όπως Tesla και Xiaomi, ετοιμάζουν τα πρώτα τους ρομπότ σε ανθρώπινη μορφή φέρνοντας επανάσταση στον τομέα και αλλάζοντας κατά πολύ ότι ξέραμε μέχρι στιγμής. Η Google μέχρι στιγμής δεν είχε κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όμως τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι έχει δημιουργήσει τα δικά της ρομπότ προς ευχαρίστηση των εργαζομένων της. Η είδηση αυτή αναπαράχθηκε πολύ μέσω social media και όπως ήταν φυσικό, έκανε μεγάλη αίσθηση. 

Η εταιρεία θέλησε να συνδυάσει τα μάτια και τα χέρια ενός ρομπότ με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να φέρνουν στους εργαζόμενούς της σνακ και αναψυκτικά. Αυτοί οι λίγο παράξενοι είναι μια καινοτομία της Google αλλά είναι άγνωστο αν θα τους δούμε ποτέ στην αγορά. Τα στελέχη της εξέφρασαν πως επιδιώκουν την υπεύθυνη ανάπτυξη ανάλογων πρότζεκτ αλλά πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι με αυτή την τεχνολογία. Ρομπότ τέτοιου είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία παρακολούθησης προσώπων ή απλά να χρησιμοποιήσουν κάποιον τρόπο επικοινωνίας, που ενδέχεται να γίνει προσβλητικός.

«Είναι σίγουρο, πως θα χρειαστούμε λίγο χρόνο, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τον αντίκτυπο αυτής της κίνησης» ανέφερε ο υπεύθυνος ρομποτικής της Google Βίνσεντ Βανχούκ. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες από το εξωτερικό τόσο η Microsoft όσο και η Amazon ετοιμάζουν τα δικά τους ρομπότ. 

Τα ρομπότ - σερβιτόροι της Google μπορεί να εκτελούν πολύ απλές εργασίες, όμως αντιδρούν ομαλά σε κάθε προφορική εντολή. Σε πιο πολύπλοκες κινησείς μάλιστα, παίρνουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν εναλλακτικές μεθόδους ολοκλήρωσης της εργασίας και προβαίνουν σε αυτή με πιο απλά βήματα. Μάλιστα όταν τους ζητείται να μαζέψουν ένα υγρό, που χύθηκε σε κάποια επιφάνεια, τότε καταλαβαίνουν από μόνα τους ότι είναι πιο εφικτό να καθαρίσουν από το να ζητήσουν συγγνώμη για την αναστάτωση. 

Σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, δείχνοντας παράλληλα τα άλματα προόδου που έχει κάνει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.