Τεχνολογια - Επιστημη

H Google τιμά με doodle το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Κατέγραψε το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb
Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb © EPA/ NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA τιμάει η Google αφιερώνοντάς του το σημερινό doodle της.

Αφιερωμένο στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι το σημερινό doodle της Google, το οποίο κατέγραψε το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια.

Το τηλεσκόπιο αποτελεί εγχείρημα της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Απόλλων.

Μια από τις βασικές αποστολές του James Webb, του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ, είναι η εξερεύνηση των αρχών του σύμπαντος. Αυτή η πρώτη «επίδειξη» είχε ως στόχο να δείξει τις δυνατότητές του στον τομέα αυτόν. Ήταν όμως μόνο ένας από τους πέντε στόχους της NASA που κρατήθηκαν μυστικοί.

Αφιερωμένο στο τηλεσκόπιο James Webb το σημερινό doodle της Google
Αφιερωμένο στο τηλεσκόπιο James Webb το σημερινό doodle της Google

Το James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου έξι μήνες, ανήμερα τα Χριστούγεννα, από τη γαλλική Γουιάνα, με έναν πύραυλο Ariane 5. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και από αυτήν τη σταθερή θέση θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σύμπαν. Έχει αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσει για τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι εικόνες που δημοσίευσε η NASA από το τηλεσκόπιο James Webb

Η NASA παρουσίασε αρχικά μια εικόνα με ένα αστέρι από το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου, το οποίο πεθαίνει σιγά σιγά και καλύπτεται από σκόνη και στρώματα φωτός.

Έπειτα, δημοσίευσε ακόμα μια επιβλητική εικόνα από το σμήνος γαλαξιών του Κουιντέτο του Στέφαν (το πρώτο γκρουπ με γαλαξίες που παρατήρησε ποτέ ο άνθρωπος), όπου δείχνει τεράστια κρουστικά κύματα και παλιρροϊκές ουρές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο στιγμιότυπο χαρακτηρίστηκε ως «πρώτη θέση στην παρατήρηση του διαστήματος».

Παρόλα αυτά, τις εντυπώσεις έκλεψε η εικόνα από το νεφέλωμα Carina, καθώς φαίνεται μια θάλασσα από αστέρια και κοσμικούς βράχους, με την υπεριώδη ακτινοβολία και τους αστρικούς ανέμους να διαμορφώνουν κολοσσιαίους τοίχους σκόνης και αέρια.

Αστέρι από το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου
Αστέρι από το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου
Σμήνος γαλαξιών του Κουιντέτο του Στέφαν
Σμήνος γαλαξιών του Κουιντέτο του Στέφαν
Το νεφέλωμα Carina
Το νεφέλωμα Carina

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ