Τεχνολογια - Επιστημη

Το Google Doodle τιμά τα 155 χρόνια από τη γέννηση της Elvira Rawson

Φεμινίστρια και μία από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς στην Αργεντινή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Google Doodle τιμά τα 155 χρόνια από τη γέννηση της Elvira Rawson
Το Google Doodle τιμά τα 155 χρόνια από τη γέννηση της Elvira Rawson © Google

Elvira Rawson: Το Google Doodle τιμά τα 155 χρόνια από τη γέννηση της Αργεντίνας γιατρού.

Το σημερινό Google Doodle τιμά τα 155α γενέθλια της Elvira Rawson de Dellepiane.

Πρόκεται για μία εξέχουσα φεμινίστρια στην Αργεντινή, η οποία ήταν επίσης μια από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς της χώρας.

elvira-rawsons-155th-birthday-6753651837109390-2x.jpg

Ποια είναι η Elvira Rawson

Γεννημένη στο Μπουένος Άιρες, η Ρόσον μεγάλωσε σε μια κοινότητα αλληλεγγύης όπου οι πλούσιοι και οι φτωχοί γείτονες πρόσεχαν ο ένας τον άλλο. Ως παιδί είχε αρκετά βιώματα καλοσύνης, δικαιοσύνης και ισότητας και η ίδια ήταν αποφασισμένη να αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία.

Αφού αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1982, μια εποχή που οι γυναίκες ήταν ανύπαρκτες σε αυτό τον κλάδο, η Δρ. Ρόσον μελέτησε ζητήματα αναπαραγωγής αλλά από τη γυναικεία οπτική. Η δουλειά της συνέβαλε ώστε να μειωθεί ο στιγματισμός που σχετιζόταν με θέματα αναπαραγωγικής υγείας.

Το 1910 ένωσε τις δυνάμεις της με εξέχουσες σουφραζέτες από όλο τον πλανήτη, καθώς συμμετείχε στο Πρώτο Διεθνές Γυναικείο Συνέδριο στο Μπουένος Άιρες. Έθεσε τις βάσεις για τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών όχι μόνο στην Αργεντινή αλλά σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Το 1919 η Δρ Ρόσον έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Γυναικείων Δικαιωμάτων, που παρότρυνε τις γυναίκες για διεκδικήσουν ίσες πληρωμές αλλά και δικαίωμα ψήφου.

Οι προσπάθειες της Ένωσης δεν οδήγησαν σε κάποιες ραγδαίες πολιτικές αλλαγές καθώς οι στόχοι τους θεωρούνταν ριζοσπαστικές εκείνη την εποχή. Παρόλα αυτά κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων πολιτικών σχηματισμών και έθεσε τα θεμέλια για μετέπειτα φεμινιστικά κινήματα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Δρ. Ρόσον ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα υγείας και ευημερίας των παιδιών. Εργάστηκε ως ιατρική επιθεωρήτρια στο Εθνικό Τμήμα Υγιεινής και αργότερα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Το έργο της συνέβαλε ώστε τα παιδιά και οι γυναίκες στην Αργεντινή να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Η επέτειος των 115 χρόνων από τη γέννηση της δρ. Ελβίρα Ρόσον μας θυμίζει ότι οι γυναίκες μπορούν και θα πετύχουν τα πάντα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ