Τεχνολογια - Επιστημη

Τα πρώτα αντιαλλεργικά φιστίκια

Αμερικανοί ερευνητές καλλιεργούν ένα νέο είδος κάσιους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ξηροί καρποί και ειδικά τα φιστίκια, αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες αλλεργιών. Δεδομένου ότι ξηρούς καρπούς ή ίχνη τους βρίσκονται σε πολλές αλμυρές ή γλυκές τροφές, οι αλλεργικοί στα φιστίκια είναι αναγκασμένοι να προσέχουν ιδιαίτερα τι τρώνε. Οι αμερικανοί ερευνητές φαίνεται πως έρχονται όμως για να δώσουν τη λύση, αφού προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος που δε θα προκαλεί αλλεργίες.

Εχει διαπιστωθεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου εντοπίζει τις πρωτεΐνες που περιέχονται στα φιστίκια και στέλνει αντισώματα που προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ωστόσο, αναπτύσσουν ένα είδος φιστικιού κάσιους, που το ανοσοποιητικό σύστημα δε θα αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες τους και δε θα ενεργοποιείται ο αλλεργικός μηχανισμός.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν βρει πως να τροποποιήσουν τις πρωτεΐνες ώστε να μην εντοπίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και το μόνο που μένει τώρα είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του φιστικιού και φυσικά οι κλινικές δοκιμές του. Αν όλα πάνε καλά, σε 3 χρόνια περίπου θα κυκλοφορήσει στην αγορά το νέο αντιαλλεργικό φιστίκι, ενώ οι ερευνητές δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κι άλλα είδη αντιαλλεργικών ξηρών καρπών.